Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Πάρκο: ξεχάστε την πολυδιαφημισμένη μελέτη του 2017, προς ήπια ανάπλαση…

 

Η Διαχειριστική Μελέτη του Παπαστρατείου Πάρκου ήταν ένα από τα δύο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ το άλλο ήταν η επικαιροποίηση του καταλόγου πράξεων Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Αγρινίου που θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» .

Τα θέματα αυτά ωστόσο είναι αλληλένδετα καθώς τόσο η ανάπλαση του πάρκου (προϋπολογισμού 2,37 εκατ. ευρώ) όσο και η επανάχρηση του δημοτικού περιπτέρου ως πολυχώρου πολιτισμού και αναψυχής (προϋπολογισμού 2.740.000 ευρώ) εντάσσονται στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

Κατά την μαραθώνια-λόγω της συζήτησης για τη Στρατηγική ΒΑΑ- χθεσινή συνεδρίαση ωστόσο από εκπροσώπους παρατάξεων της αντιπολίτευσης επισημάνθηκε η ανάγκη το θέμα του Πάρκου να συζητηθεί σε ένα ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο και όχι στο χθεσινό κεκλεισμένων των θυρών . Ο δήμαρχος από την πλευρά του δήλωσε ανοιχτός και για μελλοντική συζήτηση.

Η παρουσίαση της Διαχειριστικής Μελέτης του Πάρκου έγινε από τον εκπρόσωπο της ομάδας των μελετητών κ. Λάγκα και από όσα είπε ξεκαθάρισε πως η τελική μελέτη ουσιαστικά είναι κατά πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάστηκε «μετά βαΐων και κλάδων» τον Μάρτιο του 2017. Σημειωτέον πως για εκείνη τη μελέτη ακολούθησε και διαβούλευση, η οποία αποδεικνύεται χωρίς νόημα καθώς βασίστηκε σε ένα πλάνο που σε πολλά σημεία απορρίφθηκαν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (δασαρχείο κλπ). Η τότε μελέτη έγινε ευρέως αποδεκτή και προκάλεσε προσδοκίες που πλέον διαψεύδονται παταγωδώς.

Εύλογα εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπήρξαν έντονα επικριτικοί και έθεσαν ερωτήματα για το τι έφταιξε και μια μελέτη που το 2017 παρουσιαζόταν πλήρης και έτοιμη για υλοποίηση κατέληξε να εγκρίνεται τελικώς μετά από τρία χρόνια και με πολλές …εκπτώσεις στο αρχικό σχέδιο (δεν προβλέπεται πλέον η «αγορά», η δεύτερη παιδική χαρά και μια σειρά άλλων εργασιών). Η πολυδιαφημισμένη από τη δημοτική αρχή μελέτη του 2017 δηλαδή δεν ισχύει πλέον με την ευθύνη να ρίχνεται στη…γραφειοκρατία και τις υπηρεσίες.

«Εκ του αποτελέσματος  η τότε πρόταση  υπήρξε εικονική.  Δεν υπάρχει πλέον κανένα από τα δυνατά σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά. «Το πάρκο είναι πολύ μεγάλο για να λέμε πως “αυτό ήθελαν οι υπηρεσίες, αυτό κάναμε”», σχολίασε τονίζοντας πως «υπάρχουν ευθύνες».

Ο εκπρόσωπος των μελετητών πάντως υπογράμμισε ως η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες έλαβε υπόψιν την ιστορικότητα του πάρκου και καταρτίστηκε με σκοπό την αναβάθμιση του, τη βελτίωση της αισθητικής και των υποδομών με γνώμονα αφενός τη διατήρηση του αρχικού σχεδιασμού του πάρκου και αφετέρου τον εκσυγχρονισμό του με βάσει και τις νεες τάσεις (όπως ο βιοκλιματικός σχεδιασμός).

Ο κ. Λάγκας ανέφερε πως έγινε λεπτομερής αξιολόγηση των δέντρων, συντάχθηκε μητρώο των 2134 δένδρων και πως λόγω των επικινδυνότητας θα απομακρυνθούν 183 δένδρα, ενώ προβλέπεται η φύτευση 157 νέων δένδρων και 2.500 θάμνων.

Προβλέπεται η αναμόρφωση-αναβάθμιση και συντήρηση των εισόδων ενώ περιμετρικά της δεξαμενής θα φυτευτούν πρανή με μεγάλη κλίση «για να μην ανέβει κάποιος λόγω αμφιβόλου στατικότητας»Στο Κηποθέατρο θα τοποθετηθούν κατάλληλες φυτεύσεις και φυτοφράκτης για να είναι απομονωμένο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες και στο αναψυκτήριο προβλεπονται 33 θέσεις πάρκινγκ και βραχόκηπος.

Αναφορικά με την περίφραξη δεν θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρα ενώ θα διατηρηθεί η χάραξη των υφιστάμενων μονοπατιών αλλά η υφή του χώματος που θα τοποθετηθεί θα δένει με το φυσικό περιβάλλον και θα βελτιώνει την προσβασιμότητα για τα ΑμέΑ. Η παιδική χαρά θα παραμείνει στον ίδιο χώρο με σύγχρονο εξοπλισμό με πιστοποιήσεις.

Πρόκειται λοιπόν για μια ήπια ανάπλαση και για μια μελέτη κατά πολύ αναθεωρημένη με τη δημοτική αρχή να αντιμετωπίζει εντελώς διεκπαιρεωτικά τη διαδικασία. Τουλάχιστον ας δώσει στη δημοσιότητα το αναλυτικό νέο σχέδιο για να ενημερωθούν οι πολίτες. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα εκφράστηκαν γενικολογίες για ένα με δύο έτη.

Η συζήτηση για το πάρκο ξεκινά στο 4.48′ του βίντεο

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. Ιωάννης

  Καί στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα διότι κάποιο καλοθελητες θα βρίσκουν τρόπους να φρενάρουν την ανάπλαση.

 2. Ανώνυμος

  Εδω δεν εχει ατομα να καθαρισει το παρκο απο τα χορταρια,περιμενει τα 8μηνα να τους ξεπατωσει.

 3. Agios

  Ναι η ανικανότητα διαλόγου με την κοινωνία, η ανικανότητα σύλληψης ιδεών για το τι πάρκο θέλουμε τον 21ο αιώνα κ εντελει η ανικανότητα προετοιμασίας ορθών μελετών επί Μοσχολιού κ Παπαναστασίου είναι ευθύνη κακοθελητων…όχι ανικανότητα!

 4. Δημήτρης κοντονικας

  Μην μας προβληματίζετε άλλο
  Εφτασε καλοκαίρι
  Πάμε Μυκονοοοο

 5. O ειδικός

  Χαχχαχαχαχαχα Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τίποτα στο Αγρίνιο. Γελάω με αυτούς που νομίζουν οτι θα αλλάξει κάτι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.