Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου για τους Καραγκούνηδες της Ακαρνανίας

Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου για τους Καραγκούνηδες της Ακαρνανίας

«Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας: Από τον μύθο στην πραγματικότητα» Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στη γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο έλαβε χώρα, την Παρασκευή 3η Ιανουαρίου 2020, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Αντώνη Βασιλείου με θέμα  «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας: Από τον μύθο στην πραγματικότητα».

Την παρουσίαση διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την  Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (Αι.Πο.Ε.) και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.Συ.Ξ.). Την συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Κοντός.

Χαιρέτησαν την εκδήλωση  και ευχήθηκαν στον συγγραφέα κ. Βασιλείου να είναι «καλοτάξιδο» το βιβλίο του, η Αντιδήμαρχος επί των Πολιτιστικών του Δήμου Αγρινίου κα  Μαρία Παπαγεωργίου, εκ μέρους του Δημάρχου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου, ο οποίος μάλιστα προλογίζει και το βιβλίο.

Χαιρέτησαν επίσης ο κ. Δημήτρης Στεργίου, πρόεδρος Ο.Π.Συ.Ξ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων κ. Μιχάλης Γιάγκας με καταγωγή από τα Όχθια.

Μίλησε για το βιβλίο και τον συγγραφέα ο κ. Απόστολος Βετσόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Δυτικής Ελλάδος. Έκανε κατατοπιστική ενημέρωση του κοινού για τις οκτώ ενότητες που συνθέτουν το βιβλίο. Πρόκειται για κείμενα που αφορούν και αναλύουν την ομιλούμενη σε έξι χωριά της Ακαρνανίας Αρβανιτοβλάχικη (Καραγκούνικη) γλώσσα. Τρία χωριά στον Δήμο Αγρινίου-Όχθια-Στράτος & Γουριώτισσα και τρία στον Δήμο Ξηρομέρου Παλαιομάνινα-Αγράμπελο & Στρογγυλοβούνι.

Ο συγγραφέας μίλησε ακολούθως για την συγγραφή του βιβλίου του και τις πηγές από όπου άντλησε τις πληροφορίες του. Αναφέρθηκε σε Έλληνες ιστορικούς συγγραφείς αλλά και σε ξένους προεπαναστατικούς περιηγητές του 18ου αιώνα όπως ο Άγγλος Leake και οι Γάλλος  Pouqueville που περιηγήθηκαν την Ακαρνανία και κατέγραψαν πολλές πληροφορίες για τους κατοίκους και τα γεγονότα στον τόπο μας επί Τουρκοκρατίας.Πρόβαλε ακουστικό και οπτικό βίντεο από εκδηλώσεις που μαγνητοσκόπησε προ 20ετίας σε χωριά της περιοχής της Ακαρνανίας.

Δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό κυρίως για καραγκούνικες λέξεις και την ρίζα τους στις οποίες απάντησε με σαφήνεια.

Πέρα από το κυρίαρχο θέμα της εκδήλωσης που ήταν η παρουσίαση της 400 σελίδων ιστορικής καταγραφής, οι κορυφαίες στιγμές ήταν τα τρία λεπτά που τα δύο αγόρια του κ. Βασιλείου, με απόλυτο συγχρονισμό σε νότες και κινήσεις των δοξαριών των βιολιών τους, έπαιξαν την «Καραγκούνα» και απέσπασαν τα χειροκροτήματα όλης της αίθουσας!

 

 

 

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Ο συγγραφέας είναι σνιστορητος ,δηλαδή Αρβανίτες Αλβανοί είναι ίδιοι με τούς καραγκουνηδες ; αν είναι ίδιοι όλοι αυτοί Αρβανίτες Αλβανοί η καραγκουνηδες Αρβανίτες, Τότε γιατί υπάρχουν δυο ξεχωριστές πολιτισμοί λαοί εθνότητες; εδώ κάτι δε πάει καλά, η Αρβανίτες Αλβανοί φέρουν το πολιτισμό τους, οι καραγκουνηδες όπως παρουσιάζονται στη Θεσσαλία φέρουν άλλο πολιτισμό, αλλά να μας πούνε τα καραγκουνικα ,φορεσιά χρώματα σύμβολα, ρυθμός μουσικής ,βήματα χορού, από πού προέρχονται; η καραγκουνηδες τη Ακαρνανίας η Στην Αιτωλία να μας πουν και αυτή από πού προέρχεται ο πολιτισμός τούς, δε μπορεί να λες καραγκουνηδες και να μην ξέρεις το πολιτισμό τους, η να γράφεις την ιστορία των καραγκουνηδων και να τούς παρουσιάζεις και με αρβανιτικο πολιτισμό, ο ειδικός ιστορικός ερευνητής δε πρέπει να ξεφύγει από τη πραγματικότητα, πώς θα γράψεις ιστορία πολιτισμο λαογραφία για κάποιο λαό χορης έρευνα;

  2. Ανώνυμος

    Πολλοί αντλούν στοιχεία, ανεξέλεγκτα, από διάφορους, δεν κάνουν σχολαστική έρευνα, αξιοποιούν το τη εκφράζουν άλλοι,Πάντος πληθώρα ιστορικών βιβλίων κυκλοφορούν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.