«Από το λυκαυγές στο λυκόφως-Ελληνικός κινηματογράφος 1938-1968»
Του συγγραφέα Γιάννη Μπαρδάκη
Κείμενο και φωτογραφίες του Αποστόλου Κων. Καρακώστα
Το βράδυ του Σαββάτου 29 Ιούνη 2019 το Ιστορικό μουσείο «Διέξοδος» στην Ιερά πόλη του Μεσολογγίου παρουσίασε στο φιλομαθές κοινό της πόλης-και όχι μόνο-το βιβλίο του Αγρινιώτη δικηγόρου και συγγραφέα Γιάννη Μπαρδάκη με τίτλο: «Από το λυκαυγές στο λυκόφως-Ελληνικός κινηματογράφος 1938-1968»
(Η επιμέλεια και η έκδοση του βιβλίου έγινε από το αρμόδιο τμήμα εκδόσεων και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Μουσείου, που με αγάπη για τον ηρωικό αυτό τόπο και με επίπονη εργασίασυνεχίζει να προάγει την αναγνωρισμένη παγκοσμίως ιστορική πόλη του Μεσολογγίου, την πόλη των «Ελεύθερων
Πολιορκημένων»)
Στον πεζόδρομο μπροστά στο κέντρο λόγου και τέχνης/ιστορικό μουσείο «Διέξοδος», που στεγάζεται στο οικογενειακό σπίτι του Θανάση Ραζή-Κότσικα,(Ραζηκότσικα)-οπλαρχηγού και υπερασπιστή του Μεσολογγίου σε όλους τους αγώνες του, και ελευθερωτή της πόλεως του Αγρινίου τον Μάη/Ιούνη 1821, που διασώθηκε χάρις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και με ιδίοις δαπάνες του Δικηγόρου κυρίου Νίκου Κορδόση, έγινε η βιβλιοπαρουσίαση του πονήματος του Γιάννη Μπαρδάκη.
Ο καιρός βοήθησε, η ζέστη της ημέρας είχε υποχωρήσει και πάνω από διακόσιοι Μεσολογγίτες-Αγρινιώτες-Πατρινοί-Ναυπάκτιοι-Αθηναίοι και από άλλα μέρη, άνθρωποι όλων των ηλικιών, από νωρίς «κατέλαβαν» τον χώρο-καθισμένοι και όρθιοι-και παρακολούθησαν ολόκληρη την εκδήλωση, με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται το τελευταίο μισάωρο με την προβολή αποσπασμάτων παλιών Ελληνικών ταινιών που είχαν κοινό θέμα-επίκαιρο στις ημέρες μας-τις εκλογές και τους πολιτικούς!
Η φιλόλογος συντονίστρια κυρία Ειρήνη Καρανικόλα, επιμελήτρια του μουσείου, προλόγισε την εκδήλωση και καλωσόρισε το πολυπληθές φιλότεχνο κοινό και τις παρουσιάστριες του βιβλίου του Γιάννη την εκπαιδευτικό κυρίαΕλευθερία Τσακανίκακαι παιδοψυχολόγο κυρία Αποστολία Πάστρα.
Οι δύο κυρίες με τον θαυμάσιο λόγο τους και σε έναν μοναδικό στην εκτέλεση συνδυασμό, εναλλασσόμενες στην ανάγνωση των κειμένων τους, πληροφόρησαν τους ακροατές για τον συγγραφέα και το έργο του και αναφέρθηκαν στο περιεχόμενό του που είναι τόσο πλούσιο σε τεκμηριωμένη καταγραφή γεγονότων του Ελληνικού κινηματογράφου για την περίοδο που αναφέρεται στο Λεύκωμα. Μέσα στις 410 σελίδες του που όλες φιλοξενούν γνωστές και άγνωστες φωτογραφίες, παρελαύνουν παραγωγοί-σκηνοθέτες και ηθοποιοί που για τριάντα χρόνια, από την πρώτη ομιλούσα ταινία έως την καταλυτική «επέλαση» της τηλεόρασης, δημιούργησαν τόσο σημαντικές παραγωγές-πραγματικά έργα τέχνης.
Με τα έργα τους αυτά και μαζί με αυτά, μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές Ελλήνων, αλλά και οι νεότερες, που τώρα πλέον τις απολαμβάνουν μέσα από τα κανάλια της τηλεόρασης.
Nα σημειωθεί εδώ ότι η ακουστικότητα ήταν καλή σε όλον των υπαίθριο χώρο, και ότι οι ομιλίες που έγιναν δεν διακόπηκαν από κουδουνίσματα κινητών και συνομιλίες, πράγμα σύνηθες σε παρόμοιες εκδηλώσεις.
Αυτό σημαίνει ποιοτικό και ευαισθητοποιημένο ακροατήριο, και δεμπορούσε να είναι διαφορετικά, μια και η συμμετοχή των πνευματικών ανθρώπων ήταν μεγάλη και απαρτιζόταν από εραστές του παλιού σινεμά που έφεραν και τα παιδιά τους, επιστήμονες, συγγραφείς, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, γνωστούς καλλιτέχνες ζωγράφους και φωτογράφους, δικαστές και σχεδόν το σύνολο των συναδέλφων του συγγραφέα δικηγόρων της πόλεως του Μεσολογγίου, καθώς και από επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του νομού Αιτλ/νίας.
Η συντονίστρια κυρία Καρανικόλα κάλεσε στο βήμα τον συγγραφέα Γιάννη και εκείνος με τον δικό του απλό και ανεπιτήδευτο λόγο,ευχαρίστησε τον ιδρυτή του ιστορικού μουσείου Διέξοδος που επιμελήθηκε και εκτύπωσε το βιβλίο του, τους ανθρώπους που ήρθαν στην βιβλιοπαρουσίαση του πνευματικού του δημιουργήματος, και μίλησε για την μακροχρόνια αγάπη του για τον παλιό Ελληνικό κινηματογράφο και την συλλογή του που επί δεκαετίες πλουτίζει με οτιδήποτε συναφές προς αυτόν, κατέχοντας πάνω από 200 σχετικά βιβλία και πληθώρα φωτογραφιών, πολλών από αυτών ανεκδότων, και άλλων πολυποίκιλων μοναδικών τεκμηρίων.
Η πλούσια σε ντοκουμενταρισμένο περιεχόμενο αυτή έκδοση της Διεξόδου, θα μείνει παρακαταθήκη για μελέτη και σημείο αναφοράς για τους μελλοντικούς ερευνητές σε θέματα του παλιού Εληνικού κινηματογράφου και θα μνημονεύεται στις βιβλιογραφίες των όποιων συγγραμμάτων τους.
Είπε ακόμη ότι η ιδέα της συγγραφής αυτού του Λευκώματος «φυτεύτηκε» από τον αγαπητό του συνάδελφο και φίλο Νίκο Κορδόση την βραδυά που στην Διέξοδο,το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017,παρουσίασε σειρά μουσικών ακουσμάτων και εικόνες από Ελληνικές παλιές ταινίες τότε που του είπε τα παρακάτω λόγια:
«Γιάννη τι θα έλεγες να κάναμε και ένα βιβλίο σχετικό με αυτά που είπες απόψε;»
Και εκείνη την βραδιά «γεννήθηκε» η ιδέα και αμέσως ξεκίνησε την συγγραφή του βιβλίου που κράτησε πάνω από δύο χρόνια.
Μέχρι την στιγμή που η εκτύπωση προχωρούσε στον εκδοτικό οίκο της Αθήνας έκανε διορθώσεις σε πράγματα γεγονότα και πρόσωπα και το σύγγραμμα είναι πλήρως ενημερωμένο μέχρι και την έκδοσή του!
Την ευγενική συντονίστρια, τις παρουσιάστριες του βιβλίου και τον συγγραφέα, το κοινό καταχειροκρότησε καθώς επίσης και την προβολή των αποσπασμάτων των παλιών ταινιών που με αυτή έκλεισε η όλη εκδήλωση.
Για όσους δεν περίμεναν στην μεγάλη ουρά μπροστά στο τραπέζι που ο Γιάννης υπόγραφε το Λεύκωμά του, και λόγω της προχωρημένης ώρας αποχώρησαν χωρίς ένα αντίτυπο-σπάνιο και συλλεκτικό-ας ξέρουν ότι μπορούν να το προμηθευτούν από την Διέξοδο στην οδό Αθαν.Ραζή-Κότσικα 23, στο Μεσολόγγι, και στα τηλέφωνα επικοινωνίας : 26310-51260 & 6976-643-610. (η αποστολή μπορεί να γίνει με αντικαταβολή).
Στην Αθήνα το βιβλίο διατίθεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, Αμερικής 33, αλλά και στην Θεσαλονίκη πάλι στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, Τσιμισκή 11.
Ευχαριστούμε το Ιστορικό Μουσείο Διέξοδος που ομόρφυναν στο Μεσολόγγι αυτό το Σαββατόβραδο, και ευχόμαστε Πολλές τέτοιες εκδηλώσεις να ακολουθήσουν!
Απόστολος Κων. Καρακώστας, Αγρίνιο 30 Ιούνη 2019