Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Φετινό Πάσχα στο Αγρίνιο χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρ & με αίσθηση κορεσμού

agora-pasxa-10

Το Πάσχα στο Αγρίνιο και στην Αιτωλοακαρνανική ύπαιθρο έχει συνδυαστεί με περαντζάδα, συνωστισμό στην Ηλία Ηλιού και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αλλά και κόσμο στην ύπαιθρο. Το Πάσχα δικαίως κατετάχθη ως η καλύτερη εποχή για το Αγρίνιο λόγω του ανοιξιάτικου καιρού και του υποφερτού της ζέστης.

Επειδή Πάσχα στο Αγρίνιο σημαίνει υψηλά στάνταρ, δεν μπορούμε να πουμε ότι το Πάσχα του 2018 τα έπιασε για τους παρακάτω λόγους :

-Το Πάσχα ήταν νωρίς και η αστάθεια στις θερμοκρασίες δεν βοήθησε ιδίως τις ημέρες που ο υποψήφιος εκδρομέας ήταν στο στάδιο λήψης της απόφασης να κατέβει.

-Ο άστατος καιρός  ιδίως τη Μ. Παρασκευή συνέβαλε στο να μη γίνει η συνάντηση των Επιταφείων παρά μόνο τα Χαλκούνια αλλά και να μη συνεχιστεί η κίνηση στους δρόμους το βράδυ της ίδιας ημέρας

– Ο αέρας και ο άστατος καιρός έπαιξαν ακόμα περισσότερο ρόλο στην ύπαιθρο και επιβάρυνε οικονομικά τις όποιες αποφάσεις για διανυκτέρευση εκεί, καθώς η θέρμανση με το κόστος της ήταν απαραίτητη.

-Η αίσθηση του κορεσμού #1 Τα δρώμενα: Όσο περιέργο και αν ακουστεί ( διαβαστεί), το Αγρίνιο το Πάσχα προσφέρει εντυπωσιακά θεάματα αλλά για κάποιον που δεν τα έχει δει 10 και 20 φορές. Π.χ. ΐδίως τα χαλκούνια ή τα θρησκευτικά δρώμενα εκτός εκκλησίας  δεν είναι τελετές  που εμπλουτίζεται με κάτι είτε λόγω αυστηρού πρωτοκόλλου είτε λόγω επικινδυνότητας ( χαλκούνια). Το αποτέλεσμα είναι τα Χαλκούνια π.χ. να είναι κάτι που θα χαζέψει ο άλλος στην Πλατεία αλλά όχι να είναι ο λόγος να ταξιδέψει ως το Αγρίνιο αποκλειστικά για αυτό. Εξαίρεση αποτέλεσε η αναπάντεχη υποδοχή του δρώμενου της Μ. Παρασκευής στις 5 το πρωί μάλιστα, το οποίο πρέπει και αυτό να εμπλουτιστεί.

-Η αίσθηση του κορεσμού #2. Ετεροδημότες: Οι συντοπίτες μας που βρίσκονται εκτός Αγρινίου παλιά έφευγαν για μια καλύτερη ζωή. Ενώ η εξέλιξη τους στον νέο τόπο διαμονή τους ήταν “επιθετική” και με τα όνειρα τους να πραγματοποιούνται, πλέον περάσαν -η συντριπτική πλειοψηφία- στον αγώνα επιβίωσης. Όταν λοιπόν ο πήχυς πέφτει σε αυτό, τότε όταν έρχεται κανείς στη γενέτειρα του τι νέα να φέρει; Άρα λοιπόν no news ίσον bad news με αίσθηση κορεσμού στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μιας που δεν υπάρχει το νέο σε ατομικό επίπεδο που να προκαλεί ενδιαφέρον ή να δίνει ελπίδα…

-H oικονομική κρίση. Είναι γεγονός αλλά και υπεραπλούστευση συνάμα σε μια πόλη που δεν ανανεώνεται εύκολα και παραστάσεις δεν αλλάζει.

Με αυτά και αυτά τελείωσε σχεδόν το Πάσχα.  Οι νέοι δρόμοι είναι μια λύση αλλά όχι η μοναδική…

Λ.Υ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.