Ραντεβού στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ το συντομότερο δυνατό προεξοφλούν στελέχη του κόμματος, που δεν συμβιβάζονται με την τρίτη θέση ζητώντας εκλογή ηγεσίας από τη βάση για μια δυναμική επανεκκίνηση με φόντο την καθοριστική μάχη των εθνικών εκλογών.
«Η σφαίρα έφυγε από τη θαλάμη και δεν γυρίζει πίσω», λένε τα στελέχη, που ένα μετά το άλλο διεκδικούν αλλαγή σελίδας στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζοντας ότι η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να ροκανίζει το χρόνο εις βάρος της προοπτικής της παράταξης.
Η άμεση σύγκληση των οργάνων για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το κόμμα θεωρείται αναγκαία από στελέχη που δηλώνουν ότι πλέον δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αφήνοντας να χαθεί μία – και ίσως η τελευταία – ευκαιρία για τη συγκρότηση ενός ισχυρού εναλλακτικού πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Το επιτελείο Ανδρουλάκη απαντά ότι θέτοντας ζήτημα ηγεσίας προκαλούν εσωστρέφεια και εσωκομματική περιδίνηση, ωστόσο η επίκληση του καταστατικού από τη Χαριλάου Τρικούπη για κάλπες στο τέλος του 2025 δύσκολα θα αντέξει στην καταιγίδα αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη.
Κορυφαία και μεσαία στελέχη από την Αττική και την περιφέρεια, όπου κι αν έδωσαν σκληρή μάχη για τον διακηρυγμένο στόχο της δεύτερης θέσης, τονίζουν ότι η απώλεια του στόχου την περασμένη Κυριακή των ευρωεκλογών, επιβάλλει «γκάζι» και όχι «φρένο», ταχύτητα και όχι στασιμότητα.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για την ημέρα συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου – ακούγεται ότι τα μέλη του μπορεί να προσκληθούν για την Τετάρτη- ανεβάζει την ένταση και τα μποφόρ στο εσωκομματικό πεδίο. Η επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς τη Χαριλάου Τρικούπη με την οποία ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για ένα νέο restart και σε επίπεδο ηγεσίας κινητοποιεί δυνάμεις του κόμματος που προσανατολίζονται στη συλλογή υπογραφών και από απλά μέλη, ενώ η πρωτοβουλία του Νίκου Παπανδρέου να θέσει χωρίς περιστροφές θέμα ηγεσίας με σοβαρές αιχμές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων.
Το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένονται συναντήσεις στελεχών σε διάφορες περιοχές της χώρας για να συντονίσουν τα βήματά τους και να ενθαρρύνουν συγκεκριμένα πρόσωπα για την κάθοδό τους στην εσωκομματική αναμέτρηση, όποτε κι αν γίνει. Κινητικότητα παρατηρείται και στο προεδρικό μπλοκ, που αντιστέκεται επί του παρόντος σθεναρά στην πρόταση για επιτάχυνση των διαδικασιών, προβάλλοντας ως γραμμή άμυνας το επιχείρημα ότι κάθε κίνηση αμφισβήτησης της Χαριλάου Τρικούπη σε τούτη τη φάση είναι δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ανασυνταχθεί μετά το 28% των ευρωεκλογών.
«Η στασιμότητα σκοτώνει», απαντούν στελέχη που συμφωνούν με την κριτική που ασκεί στην ηγεσία ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα από τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές- πριν από αυτές είχε με ξεκάθαρο λόγο υπογραμμίσει ότι δίνει τη μάχη με έναν και απλό στόχο: τη δεύτερη θέση και ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό. Η απώλεια του στόχου δεν μπορεί παρά να παραπέμπει σε ευθύβολες κινήσεις και όπως επισημαίνει με το άρθρο του στο protothema.gr απευθυνόμενος στην ηγεσία «η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».
Ο κ. Παπανδρέου απευθύνεται στο εσωκομματικό ακροατήριο λέγοντας ότι: «Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα»- και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει» Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου όλα όσα προηγήθηκαν και πρέπει να αλλάξουν συνιστούν άμεσες πρωτοβουλίες, διότι για «διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές που οδήγησαν σε διαιρέσεις και που η κοινωνία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο».
Από το βράδυ της Κυριακής στελέχη και βουλευτές του κόμματος δήλωναν ότι το κόμμα απέτυχε το στόχο του και ως εκ τούτου οφείλει να δημιουργήσει μια νέα δυναμικότερη αφετηρία, προσελκύοντας το ευρύτερο κοινό των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωνε ότι στα όργανα του κόμματος πρέπει να συζητηθούν όλα για όλους- και χθες το βράδυ έκανε ένα κόμη βήμα προς την ίδια κατεύθυνση. «Υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα και είναι πολύ κάτω από τους στόχους που είχαμε θέσει» σημείωσε η κ. Γιαννακοπούλου μιλώντας στο ACTION24 επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται η άμεση σύγκληση των οργάνων του κόμματος για να συζητήσουν περί του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
«Βεβαίως μέσα σε όλα αυτά τίθεται και το ζήτημα για το ίδιο το πρόσωπο του προέδρου» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι καλώς ή κακώς οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα και τα πρόσωπα έχουν ευθύνες. «Ο πρόεδρος είναι για να αναλαμβάνει την ευθύνη» επέμεινε και διερωτήθηκε με νόημα πόσες φορές έχει συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο ή η Κεντρική Επιτροπή «Τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο», είπε η κυρία Γιαννακοπούλου.
H επιστολή Κωνσταντινόπουλου
Το χορό των δηλώσεων για γρήγορες εσωκομματικές διαδικασίες άνοιξε πάντως με την επιστολή του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος είχε πρωτοστατήσει για την εκλογή στην ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη το Δεκέμβρη του 2021.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εισηγείται μια «ισχυρή επανεκκίνηση» για να μην γίνει το ΠΑΣΟΚ το «ΚΚΕ του Κέντρου». Στέκεται στην ανάγκη παρουσίασης μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης και προτείνει χωρίς περιστροφές προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες. «Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος και εξηγεί το σκεπτικό του για ένα restart ηγεσίας, πολιτικής και οργάνωσης στην παράταξη : «Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».
Ο Μιχάλης Κατρίνης δηλώνει ότι «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο», ότι «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία» και υπογραμμίζει με νόημα ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και τώρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη». Ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής, μιλώντας στο Talk Radio σημείωσε μεταξύ άλλων πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία» και συμπλήρωσε πως «σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις». Όχι – τόνισε- σε μια παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια: πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα η αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος».
Ποιοι θα θέσουν υποψηφιότητα
Ο Παύλος Γερουλάνος λέγεται ότι σκέφτεται να σηκώσει το χέρι και να δηλώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα. Το πρώτο βήμα που έκανε είναι να χαρακτηρίσει καλοδεχούμενη την επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και να την συνδέσει με τη θέση- αιχμή προς το Νίκο Ανδρουλάκη ότι «τα πρόσωπα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν τις πολιτικές. Κάθε λεπτό που περνά αυξάνονται τα στελέχη που πιστεύουν ότι ο Χάρης Δούκας έχει αποφασίσει την κάθοδό του. Άνθρωποι στο επιτελείο του Δημάρχου Αθηναίων υποστηρίζουν ότι προβληματίζεται από την κατάσταση στην παράταξη και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αναπτύξει το πολιτικό πλαίσιο την κατάλληλη ώρα. Ο κ. Δούκας που κατάφερε να εκλεγεί απέναντι στο «γαλάζιο» Κώστας Μπακογιάννη έχοντας τη στήριξη του επικεφαλής του αντίπαλου συνδυασμού από το ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη θεωρείται ένα πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει και να προσελκύσει δυνάμεις και από τον κεντροδεξιό χώρο.
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στις προσεχείς εθνικές εκλογές μπορεί – σύμφωνα με όσους τον προτρέπουν να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- να κερδηθεί από το Χάρη Δούκα, καθώς αυτό που κάνει από την ώρα που εκλέχτηκε στο Δήμο είναι να δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας και συμμαχίες. Ο κ. Δούκας ετοιμάζει δύο ηχηρές δημόσιες εμφανίσεις τα επόμενα 24ωρα, όπου θα αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι. Συνέντευξη την Κυριακή και ομιλία την Τρίτη στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Πολύ κοντά στο να ανοίξει τα χαρτιά του είναι και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης- στελέχη της γενιάς του και όχι μόνο εισηγούνται στο νεαρότερο σε ηλικία βουλευτή να αναμετρηθεί στις εσωκομματικές κάλπες. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέβει κι ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει πολιτική πλατφόρμα.
Ο Παύλος Χρηστίδης θα παρουσιάσει επίσης στα όργανα την πρότασή του για το κόμμα, αν και στελέχη που στηρίζουν τη διαδρομή του είναι της άποψης ότι πρέπει να επιχειρήσει εκ νέου την κάθοδό του- είχε κατέβει και το 2021 απέναντι στο Νίκο Ανδρουλάκη και τους άλλους υποψήφιους.
Φώφη Γιωτάκη
1 Σχόλιο
Η οικογένεια Παπανδρέου από το 2009 και μετά μόνο συμφορές έφερε στην παράταξη.Που ήταν όταν το κόμμα είχε τέσσερα και οκτώ τις εκατό; Μήνες πρίν τις ευρωεκλογές αντί να βοηθήσουν για την άνοδο τού κόμματος μιλούσαν για αλλαγή ηγεσίας.Και μη χειρότερα.