Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την αποτυχία επίτευξης του στόχου της δεύτερης θέσης, ολοένα και περισσότερα στελέχη εγείρουν -και πιέζουν έντονα προς αυτή την κατεύθυνση- θέμα ηγεσίας και άμεσα με εκλογή προέδρου από τη βάση.
Θέμα ηγεσίας έχουν δημοσίως εγείρει μέχρι στιγμής ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του, μαζί του συντάχθηκε ο Παύλος Γερουλάνος, ακολούθησε ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου με άρθρο του στο protothema.gr, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Ευαγγελία Λιακούλη, αλλά και ο Χάρης Καστανίδης.
Η Χαριλάου Τρικούπη λοιπόν καλείται να διαχειριστεί ένα «τσουνάμι» αμφισβήτησης και παραπέμπει στο καταστατικό του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο οι προβλεπόμενες εκλογικές διαδικασίες τοποθετούνται το 2025. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των στελεχών αλλά και την ένταση των παρεμβάσεών τους, κρίνεται δύσκολο ο κ. Ανδρουλάκης να μπορέσει στην παρούσα φάση να συγκρατήσει τις πιέσεις.
Άλλωστε, ένας από τους βασικούς άξονες ρητορικής των αμφισβητιών είναι πως το ΠΑΣΟΚ μετά την «πολιτική ήττα» πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες και όχι να επιβραδύνει. Αντιθέτως, το σενάριο των εσωκομματικών εκλογών το 2025, αυτομάτως σημαίνει πως θα πρέπει να ακολουθήσει μέσα στη χρονιά το Συνέδριο για την διαμόρφωση των θέσεων και εν συνεχεία το διάστημα που θα έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ για να επικοινωνήσει τις θέσεις αυτές στην κοινωνία μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 θα είναι πολύ μικρό.
Στο ίδιο κλίμα, πολλά είναι τα στελέχη που «χρεώνουν» στον Νίκο Ανδρουλάκη νωχελικότητα στο να «τρέχουν» οι διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για την ημέρα συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου – ακούγεται ότι τα μέλη του μπορεί να προσκληθούν για την Τετάρτη- ανεβάζει την ένταση και τα μποφόρ στο εσωκομματικό πεδίο.
Οι διεκδικητές
Ο Παύλος Γερουλάνος λέγεται ότι σκέφτεται να σηκώσει το χέρι και να δηλώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα. Το πρώτο βήμα που έκανε είναι να χαρακτηρίσει καλοδεχούμενη την επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και να την συνδέσει με τη θέση- αιχμή προς το Νίκο Ανδρουλάκη ότι «τα πρόσωπα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν τις πολιτικές.
Κάθε λεπτό που περνά αυξάνονται τα στελέχη που πιστεύουν ότι ο Χάρης Δούκας έχει αποφασίσει την κάθοδό του. Άνθρωποι στο επιτελείο του Δημάρχου Αθηναίων υποστηρίζουν ότι προβληματίζεται από την κατάσταση στην παράταξη και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αναπτύξει το πολιτικό πλαίσιο την κατάλληλη ώρα. Ο κ. Δούκας που κατάφερε να εκλεγεί απέναντι στο «γαλάζιο» Κώστας Μπακογιάννη έχοντας τη στήριξη του επικεφαλής του αντίπαλου συνδυασμού από το ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη θεωρείται ένα πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει και να προσελκύσει δυνάμεις και από τον κεντροδεξιό χώρο.
Ένα θέμα που τίθεται εν προκειμένω, ωστόσο, είναι τι θα γίνει με τον Δήμο της Αθήνας εάν ο ίδιος αποφασίσει να διεκδικήσει και εν τέλει κερδίσει την αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι πρόσφατη η εκλογή του στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στις προσεχείς εθνικές εκλογές μπορεί – σύμφωνα με όσους τον προτρέπουν να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- να κερδηθεί από το Χάρη Δούκα, καθώς αυτό που κάνει από την ώρα που εκλέχτηκε στο Δήμο είναι να δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας και συμμαχίες. Ο κ. Δούκας ετοιμάζει δύο ηχηρές δημόσιες εμφανίσεις τα επόμενα 24ωρα, όπου θα αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι. Συνέντευξη την Κυριακή και ομιλία την Τρίτη στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Πολύ κοντά στο να ανοίξει τα χαρτιά του είναι και ο 33χρονος Μανώλης Χριστοδουλάκης- στελέχη της γενιάς του και όχι μόνο εισηγούνται στο νεαρότερο σε ηλικία βουλευτή να αναμετρηθεί στις εσωκομματικές κάλπες. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέβει κι ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει πολιτική πλατφόρμα.
Ο Παύλος Χρηστίδης θα παρουσιάσει επίσης στα όργανα την πρότασή του για το κόμμα, αν και στελέχη που στηρίζουν τη διαδρομή του είναι της άποψης ότι πρέπει να επιχειρήσει εκ νέου την κάθοδό του- είχε κατέβει και το 2021 απέναντι στο Νίκο Ανδρουλάκη και τους άλλους υποψήφιους.
Γερουλάνος: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι αν είμαστε τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές είναι πολιτική ήττα
Το πρωί της Πέμπτης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έριξε τα βέλη του κατά του κ. Ανδρουλάκη σε ανάρτησή του στην οποία γινόταν σαφής η διαφωνία του με την αποστροφή του προέδρου του πως υπήρχε δυσαρμονία των ποσοστών μεταξύ Αττικής και περιφέρειας, επανήλθε, υπενθυμίζοντας πως κατά τα λεγόμενα Ανδρουλάκη ήταν πολιτική ήττα η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές.
«Στόχος στρατηγικός, πολιτικός, ψυχολογικός ήταν να είμαστε δεύτερο κόμμα. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.
Εξηγώντας γιατί έκανε δημόσια παρέμβαση πριν από λίγες ημέρες είπε ότι «ο λόγος για τον οποίο έκανα παρέμβαση δημόσια είναι γιατί δεν μπορούσα να ακούσω τρεις ημέρες να λένε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η Αττική. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ανέκαθεν η Αττική. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Αθήνα και την Αττική ανεβήκαμε ποσοστιαία περισσότερο. Ειδικά η Αθήνα είναι η μόνη περιφέρεια που αυξήσαμε σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους».
Δείτε βίντεο:
«Αν είναι να στοχοποιίησεις την Αθήνα καλό θα είναι να κοιτάς τα νούμερα. Αν είχαμε πετύχει τον ίδιο στόχο σε όλες τις περιφέρειες θα ήμασταν δεύτερο κόμμα» συμπλήρωσε ο κ. Γερουλάνος αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε «όταν η κριτική γίνεται εκτός οργάνων και χωρίς να κοιτάει τα νούμερα οδηγεί σε διχασμό. Όταν γίνεται μέσα στα όργανα τότε οδηγεί στην ενότητα».
Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απάντησε «έχουμε δουλειά να κάνουμε πρώτα. Αν δεν κάνουμε σωστή αποτύπτωση του αποτελέσματος δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα. Αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να πορεύεται έτσι χωρίς να κάνει απόλυτη κατηγραφή του τι πήγε λάθος, όποιος και να εκλεγεί αρχηγός αύριο του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει έναν δρόμο που δεν μας έχει φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε».
«Η ομάδα που νικάει έχει αρχηγό, μια ομάδα που μπορεί να στηρίξει και ένα πρόγραμμα που μπορεί να εμπνεύσει. Δεν είναι τίποτα στο απυρόβλητο. Υπάρχει μια τρομερή ευκαιρία, θα συνεχίσουμε έτσι ή θα κάνουμε αλλαγές; Αυτά θα τα δούμε στα όργανα. Τώρα είναι ώρα να κάνουμε συντετατεμένο απολογισμό. Μέσα σε αυτά κρίνονται οι πάντες. Χρειάζεται ενότητα, να ξέρουμε όλοι τι μας γίνεται Το γεγονός ότι κερδίσαμε τον δήμο σε έναν χρόνο, εγώ είμαι βουλευτής έναν χρόνο, είναι μια επιτυχία που πρέπει να καταγραφεί».
Λιακούλη για θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ: Είναι η στιγμή όλα να εκφραστούν ελεύθερα
Στην ίδια γραμμή, ένα από τα στελέχη που δεν είχαν εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες, ήταν η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία τάχθηκε με τους αμφισβητίες λέγοντας πως είναι η στιγμή όλοι να εκφραστούν ελεύθερα.
«Ακούστε, εγώ θα πάρω θέση, όπως παίρνω πάντα, θα πάρω θέση στα όργανα. Βάζουμε τα ζητήματα στα όργανα. Θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή η ώρα, ελεύθερα να εκφραστούν όλα. Με μια μεγαθυμία από την πλευρά όλων με μια νηφαλιότητα και ηρεμία και με σεβασμό απέναντι σε όλους. Όλα να εκφραστούν, όλα να μπουν στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε όσοι έχουν αγωνία για το οτιδήποτε και τα μερικότερα και τα μεγαλύτερα ζητήματα, όλα τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Δείτε βίντεο:
Η Ευαγγελία Λιακούλη ξεκαθάρισε ότι «εγώ είμαι εδώ και θα είμαι για να διασφαλίσω ότι θα εκφραστούν όλοι όπως νιώθουν όπως αισθάνονται».
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι «έχει ανοίξει μια συζήτηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η συγκυρία έδειξε ότι εξαιτίας και του γεγονότος ότι υπήρχαν τόσα προβλήματα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης ως αρχηγός, που είχε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η πτώση της ΝΔ, συνεπώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που θα ευνοούσαν το ΠΑΣΟΚ να ήταν πιο ψηλά και να ήταν στη δεύτερη θέση που είχε ως στόχο. Αυτό που βάλαμε ως στόχο ήταν η δεύτερη θέση, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη μονάδα ή δεν μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο ποσοστών. Θεωρώ ότι εκφράστηκε αγωνία από συντρόφους, από ανθρώπους, εκτός από προσωπικές επιδιώξεις – αυτά θα πρέπει προς το παρόν να βγουν έξω, – στα όργανα θα πρέπει να πάμε».
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έδωσε τον πραγματικό καλό αγώνα, οι βουλευτές μου έκαναν αγώνα σε όλες τις περιοχές», σχολίασε η Ευαγγελία Λιακούλη.
Καστανίδης: Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του
Αντίστοιχα και ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών των εκλογών προσθέτοντας πως «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλλει την παραίτησή του».
«Εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης στα Παραπολιτικά FM.
Συμπλήρωσε, δε, ότι «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του, εάν δεν το κάνει τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται».
Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και την αντίδραση Ανδρουλάκη, ο πρώην υπουργός σχολίασε «την ίδια ώρα που χάνεις ψηφοφόρους ψελλίζεις μερικά ρητά άρρητα για το ότι σε μερικές περιοχές πήγαμε καλά όταν ο στόχος τον οποίος έθεσες είναι να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικήσω τη διακυβέρνηση της χώρας. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και βρίσκεται στον Ψηλορείτη των εκλογικών επιδόσεων του 12,7%. Θα πρέπει να έχεις την ευαισθησία να πεις “δεν τα κατάφερα σε αυτά που εστόχευσα ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος”».
Νάντια Γιαννακοπούλου: Τι είπε για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της
Πάντως, νερό στον μύλο των εσωτερικών διεργασιών έριξε εκ νέου η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία το πρωί της Πέμπτης απάντησε όχι μόνο για την επίσπευση των διαδικασιών, αλλά κλήθηκε να σχολιάσει επίσης εάν θα διεκδικούσε η ίδια την αρχηγεία, ρίχνοντας παράλληλα και τα βέλη της κατά της προσωπικής επιλογής του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Δουδωνή, τον οποίο χαρακτήρισε «διορισμένο συνάδελφο».
«Από πότε το να συζητήμε για το ΠΑΣΟΚ τι πήγε λάθος και είχαμε ένα αποτέλεσμα που έχει απογοητεύσει είναι χάρη στον Μητσοτάκη; Η μεγαλύτερη χάρη στον Μητσοτάκη είναι να έχει αντιπολίτευση στα ποσοστά αυτά. Εμείς είχαμε κάθε δυνατότητα να είμαστε δεύτερο κόμμα με ισχυρο ποσοστό αλλά χάσαμε 100.000 ψηφοφόρους» είπε αρχικά στον ΣΚΑΪ. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, με αφορμή το σχόλιο των κύκλων του Νίκου Ανδρουλάκη, «οτιδήποτε συζητηθεί στα όργανα είναι εσωστρέφεια; Εσωστρέφεια είναι να συζητάμε 1,5 χρόνο τι μπορεί να γίνει, τι θα γίνει και τι θα αλλάξουμε».
Δείτε βίντεο:
«Το 16% δεν ήταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις τον Νοέμβριο; Γι αυτό λέμε να συζητήσουμε στα όργανα και ο καθένας να πάρει τις πλειοψηφίες, με τις μειοψηφίες και να συνεχίσουμε.Ο φόβος για τον δίαλογο δεν ταιριάζει σε ένα μεγάλο κόμμα» συνέχισε η κυρία Γιαννακοπούλου.
Η κυρία Γιαννακοπούλου έκανε σφοδρή επίθεση στον Παναγιώτη Δουδωνή – την είχε κατηγορήσει για προκατασκευασμένες δηλώσεις την επομένη των εκλογών. Τον αποκάλεσε διορισμένο συνάδελφο, καθώς εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τόνισε ότι «δεν ανέχομαι τις δολοφονίες χαρακτήρα».
Σύμφωνα με την ίδια «όταν ανοίγει ένας διάλογος ανοίγει για όλα. Πρωτίστως πρέπει να μιλήσουμε για τις πολιτικές. Οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα. Δεν πρέπει να συζητήσουμε ότι αυτό που εκφράζει ο Ανδρουλάκης πήρε 12,8%;».
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «καλοδεχόμενη» την πρόταση Κωνσταντινόπουλου ενώ για το αν θα είναι υποψήφια απάντησε «δεν θα μπω στην κουβέντα αυτή τη στιγμή». «Πόσες φορές έχει γίνει πολιτικό συμβούλίο την τελευταία χρονιά; 1; 2; Πόσες φορές έχει συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή; Έχει συνεδριάσει 2-3 φορές τον τελευταίο χρόνο και μόνο σε πανηγυρικό κλίμα για να χειροκροτούμε» συνέχισε την κριτική η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθύμισε, δε, κλείνοντας ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν αυτός που επί της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά ζητούσε να γίνονται συνεδριάσεις οργάνων πιο συχνά; Αυτός δεν έλεγε όταν βάζουμε πήχη δεν πρέπει να περνάμε από κάτω; Τώρα δύο μέτρα και δύο σταθμά;».