Από τότε που ήταν μικρό παιδί σε ένα χωριό της Δράμας ο Παύλος Χατζηπαυλίδης ονειρευόταν να φύγει και να ανοίξει τα φτερά του, σε μια μεγάλη πόλη.
Ο γιος ενός μεταφορέα και μιας γαζώτριας που τον μεγάλωναν προσφέροντας του αυτό που μπορούσαν, μάλλον δεν είχαν φανταστεί ποτέ τι θα έκανε το παιδί τους μετά από λίγες δεκαετίες.
Αν τους έλεγες ότι θα ήταν ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης μιας εταιρείας γυναικείας ένδυσης, με πάνω από 100 καταστήματα σε Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο και άλλες χώρες, το πιθανότερο ήταν να γελάσουν.
Ανήσυχο πνεύμα απο μικρός ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την Pink Woman έφυγε την Παρασκευή 7 Μαρτίου απο την ζωή, αφού τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.
Η ασθένεια δεν του χαρίστηκε, όπως δεν του χαρίστηκε τίποτε σε μια συναρπαστική διαδρομή ζωής που τον έχρισε ως έναν ιδιοφυή επιχειρηματία με όραμα, ο οποίος ξεκίνησε από τα χαμηλά για να φτάσει ψηλά, κάτι που δεν ξέχασε ποτέ.
Από το fast food στην ένδυση
Δεν ξέχασε και κάτι άλλο, τα πολλά καλοκαίρια που δούλευε όταν ήταν παιδί και μετά έφηβος, μαζεύοντας χρήματα για να φύγει από το χωριό και να πάει σε μια πόλη, αναζητώντας ευκαιρίες.
Η Καβάλα έμελλε να είναι ο τόπος που του έδωσε την πρώτη του δουλειά, υπάλληλος σε fast food, το οποίο σε λιγότερο από ένα χρόνο αγόρασε παίρνοντας έτσι το βάπτισμα του πυρός στο επιχειρείν.
Όπως είχε δηλώσει στο Newmoney πριν από επτά χρόνια «μόλις έμαθα τη δουλειά με την βοήθεια του ιδιοκτήτη που είχε οικονομική επιφάνεια, καθώς ήταν και αντιπρόσωπος αυτοκινήτων αγόρασα το κατάστημα».
Το συγκεκριμένο μαγαζί βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό ΚΤΕΛ στο λιμάνι και στα επόμενα δύο χρόνια πραγματοποιεί ρεκόρ κερδοφορίας, κάτι που ωθεί τον νεαρό επιχειρηματία στο να κάνει το επόμενο βήμα.
Το πουλάει και εισέρχεται στον χώρο της ένδυσης, αρχικά με ένα κατάστημα ανδρικών ρούχων, αλλά πολύ σύντομα διαπιστώνει ότι θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα αν ξεκίναγε κάτι στοχεύοντας στην γυναικεία ένδυση.
Το επιχειρηματικό του πρότυπο είναι ο ιδρυτής της αλυσίδας ZARA Αμάνθιο Ορτέγκα, με τον οποίο ο Χατζηπαυλίδης έχει εμμονή και όταν ταξιδεύει στην Μαδρίτη περνάει μέχρι 12 ώρες μέσα στα μαγαζιά της αλυσίδας.
Θα το κάνει συνεχώς για τα επόμενα πέντε χρόνια αποκωδικοποιώντας όλες τις λεπτομέρειες στα μαγαζιά της εταιρίας θέλοντας να κάνει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα.
Ξεκινάει το 1998 ανοίγοντας σταδιακά καταστήματα σε διάφορες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με γνωστά brand ένδυσης και αμιγώς εμπορικό προσανατολισμό.
Έξι χρόνια μετά παίρνει την μεγάλη απόφαση που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του, αφού αποφασίζει να ρίξει το βάρος του στην παραγωγή με δική του κολεξιόν.
Η εκτίναξη και η πώληση
Το 2004 η χώρα ζει και αναπνέει στον ρυθμό των Ολυμπιακών αγώνων, όταν ιδρύεται από τον Χατζηπαυλίδη η «Pink Woman» που αρχικά μπαίνει στην αγορά με έξι σημεία λιανικής πώλησης.
Στο σχεδιαστήριο της νέας εταιρίας απασχολούνται δύο σχεδιαστές ενώ το μικρό εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή Νικήσιανη του Παγγαίου, όπου τριάντα γαζώτριες βγάζουν τη δουλειά.
Όταν οι απαιτήσεις μεγαλώνουν ξεκινάει να συνεργάζεται με προμηθευτές-κατασκευαστές από διάφορες χώρες του εξωτερικού όπως η Ιταλία, η Τουρκία, η Κίνα, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, το Βιετνάμ και το Μαρόκο.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις γίνονται με μηδενικό δανεισμό από τον ιδιοφυή επιχειρηματία που χρόνια μετά δήλωσε: «Θα ήμουν πιο πλούσιος σε επίπεδο ατομικής περιουσίας αν δεν επένδυα διαρκώς τα κέρδη της εταιρίας. Εγώ όμως ζω για να δημιουργώ γι’ αυτό επιλέγω να αναπτύσσω την εταιρία και να μην μεγαλώνω τον αριθμό των σπιτιών ή των αυτοκινήτων μου».
Δημιουργεί show room στην Αθήνα για δειγματισμό στους πελάτες της χονδρικής, το 2006 ξεκινάει η ανάπτυξη μέσω του franchise και τρία χρόνια μετά οι εγκαταστάσεις της Pink Woman μεταφέρονται στο Δάτο Καβάλας, σε ένα χώρο 4.000 τ.μ.
Σταδιακά η παραγωγή ξεπερνάει τα 4.000.000 κομμάτια ετησίως και όλες οι χρήσεις της είναι κερδοφόρες, ενώ βραβεύεται ως μια από τις ισχυρότερες ελληνικές εταιρίες.
Το successes story και ο ρυθμός ανάπτυξης αναγκάζει τον ιδρυτή της να πάρει την απόφαση για μερική εγκατάσταση στην Αθήνα, όπου φέρνει την διοίκηση, το marketing, τις αγορές και τις εμπορικές λειτουργίες.
Το 2015 έχει ξεπεράσει τα 85 καταστήματα και οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 15.000.000 ευρώ παρά την κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια η εταιρία συνεχίζει την ανοδική της πορεία.
Το 2020 μετά από πολύμηνες διαδικασίες ο Παύλος Χατζηπαυλίδης πουλάει το σύνολο των μετοχών της Pink Woman στον Δημήτρη Ματεμτζή, μέχρι τότε CEO της εταιρείας.
Πέντε χρόνια μετά, ο αθόρυβος entrepreneur που σπάνια έδινε συνεντεύξεις έφυγε από την ζωή αφού η μάχη που έδινε με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκε άνιση.
Διονύσης Θανασούλας- newmoney.gr