Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδας: απαραίτητη η λειτουργία των αποκεντρωμένων Πανεπιστημιακών Σχολών

ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδας: απαραίτητη η λειτουργία των αποκεντρωμένων Πανεπιστημιακών Σχολών

Με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή του Νομοσχεδίου με τίτλο “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”, τα μέλη του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στην πρόσφατη συνεδρίασή τους της 2/2/2021, το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει ο νέος νόμος την λειτουργία των αποκεντρωμένων Πανεπιστημιακών και άλλων σχολών που λειτουργούν σήμερα στους Δήμους της Π.Δ.Ε.

Όλοι συμφώνησαν ότι η λειτουργία των σχολών αυτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική και οικονομική ευρωστία των Δήμων. Η παρουσία των φοιτητών τονώνει και ζωντανεύει την κοινωνική ζωή, υποστηρίζει την τοπική πολιτιστική παραγωγή και φυσικά συμβάλει στην ανάπτυξη της Τοπικής Οικονομίας.

«Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε από την κα Υπουργό να λάβει όλα τα παραπάνω σοβαρά υπόψιν της κατά την διαδικασία εφαρμογής του Νόμου. Την καλούμε να αναλάβει εγκαίρως κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία και θέσπιση μέτρων που θα αποτρέψουν την υποβάθμιση της λειτουργίας των σχολών και θα οδηγήσουν σε εκφυλιστικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι είμαστε ενάντιοι σε κάθε προσπάθεια κατάργησής τους», αναφέρει η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας .

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Αρθούρος

  Απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα προταθεί στην κυβέρνηση από την ΠΕΔ, αλλιώς η στείρα άρνηση δε θα ληφθεί υπόψη και θα πεταχτεί στα σκουπίδια όπως εξάλλου πετιούνται και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης: Σ’ αυτό το σχέδιο πρέπει να προταθούν τα επόμενα:
  1)Μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας της Αμαλιάδας στο Αγρίνιο και συγχώνευση με το εκεί τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Ο λόγος είναι ότι αυτό το τμήμα έχει 80% κοινό πρόγραμμα με το τμήμα του Αγρινίου και δεν πρέπει να υπάρχει σπατάλη πόρων, Αντισταθμιστικά α)πρέπει να έρθει στην Αμαλιάδα το τμήμα Μουσειολογίας από τον Πύργο γιά να είναι πιό κοντά στην έδρα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών που είναι στην Πάτρα. Επιπλέον να επανιδρυθεί ο τομέας Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών που κατάργησε του ομώνυμου τμήματος του Αγρινίου που κατάργησε στα κρυφά ο Γαβρόγλου μαζί με τις τότε πρυτανικές αρχές και να συνενωθεί με το τμήμα Μουσειολογίας ως νέο τμήμα Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών το οποίο θα εδρεύει στην Αμαλιάδα Οι καθηγητές του τομέα από το Αγρίνιο είναι πιό κοντά επιστημονικά στο αντικείμενο της Μουσειολογίας και μπορεί να έρθουν στην Αμαλιάδα και να ενισχύσουν το τμήμα Μουσειολογίας να μην κλείσει που έχει 2 μέλη ΔΕΠ. Και αντισταθμιστικά πρέπει να ιδρυθεί στον Πύργο το τμήμα ΕΦΑΑ όπως είχε προγραμματιστεί από το νόμο Γαβρόγλου. ή β)Να μεταφερθεί το νέο τμήμα Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο Αίγιο, οπότε θα είναι πιό ελκυστικό και γιά τους καθηγητές να είναι πιό κοντά στην Πάτρα και το τμήμα να είναι πιό κοντά στην έδρα της Σχολής στο Ρίο. Σε μία τέτοια περίπτωση, πρέπει το τμήμα Φυσικοθεραπείας να πάει στην Αμαλιάδα και να λειτουργήσει ως Σχολή με το τμήμα ΕΦΑΑ που θα λειτουργήσει στον Πύργο κατά το πρότυπο των Τρικάλων όπου η Διαιτολογία αποτελεί σχολή από κοινού με το ΤΕΦΑΑ.
  2. Να μη μεταφερθεί το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πάτρα από το Αγρίνιο. λόγω έλλειψης κτιριακών εγκαταστάσεων και εστίας. Αν επιλεγεί αυτή η λύση, να επανιδρυθεί το τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στο Μεσολόγγι . Το τελευταίο το ζητούν ήδη οι φοιτητές των τελευταίων ετών του καταργημένου τμήματος, οι οποίοι και βρίσκονται σε αδιέξοδο και μπορεί να βοηθήσουν σ’ αυτό. Ήδη αυτό το μοντέλο λειτούργησε και με την επανίδρυση στα κρυφά του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας το οποίο είχε αποφασιστεί και με ΦΕΚ να κλείσει, αλλά με την απαίτηση των φοιτητών και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ξανάνοιξε από το Γαβρόγλου και λειτουργεί σε υβριδικό σχήμα μαζί με το ΠΤΔΕ ως ΤΕΠΕΚΕ στην Πάτρα.
  3.Να μη μεταφερθεί το τμήμα Διοίκησης & Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων στην Πάτρα, αλλά να λειτουργήσει ως τμήμα της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο. Αν μεταφερθεί στην Πάτρα, θα συγχωνευτεί με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων κι έτσι θα χάσουν όλοι. Να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών του έτσι ώστε να τονωθεί ο γεωπονικός του χαρακτήρας. Να προβληθεί έντονα το γεγονός ότι στην Πάτρα δεν υπάρχουν κτίρια και Εστία.
  4. Να ιδρυθεί στο Αγρίνιο το τμήμα Βιοτεχνολογίας όπως είχε προγραμματιστεί από το Γαβρόγλου και να μεταφερθεί το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου.
  Αυτά θα ικανοποιήσουν τους καθηγητές, τους φοιτητές και τον πρύτανη και θα δημιουργηθεί μία τοπική συμμαχία η οποία θα αντισταθεί στο κλείσιμο τμημάτων στην περιοχή όπως θέλει η κυβέρνηση. Επιπλέον, θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών από 35 σε 37 και θα ωφεληθούν όλοι.

 2. Αρθούρος

  Διορθώσεις-συμπληρώσεις: 1)Η μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας να γίνει στο Μεσολόγγι όπου και η έδρα του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Φυσικά θα ακολουθήσει η συγχώνευση.
  2)Ο συνολικός αριθμός των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών μετά τις αλλαγές θα είναι 36.
  3)Όταν θα επανιδρυθεί το τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στο Μεσολόγγι, θα στηριχτεί στο διδακτικό προσωπικό του τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων στο Αγρίνιο κατά κύριο λόγο και θα υπάρχει άλλος ένας λόγος γιά τη λειτουργία του εκεί.
  4)Τα τμήματα Ε.Φ.Α.Α. στον Πύργο και Φυσικοθεραπείας στην Αμαλιάδα θα αποτελέσουν ξεχωριστή σχολή Επιστημών Φυσικοθεραπείας και Φυσικής Αγωγής.
  ε)Να προταθεί επίσης και η μεταφορά των τριών πολυτεχνικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη ή στην Καλαμάτα, όπως είναι και το δίκαιο από περιφερειακή άποψη.
  5).Να “σπάσει” η σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών της Πάτρας, σε “Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών” με έδρα την Πάτρα και με τμήματα α)Ιστορίας-Αρχαιολογίας β)Φιλολογίας και γ)Φιλοσοφίας και σε “Σχολή Κοινωνικών Επιστημών” με έδρα την Πάτρα και τμήματα τα ΤΕΠΕΚΕ , Προσχολικής Αγωγής κ’ Εκπαίδευσης και Μουσειολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.
  6)Επειδή το τμήμα Εκκλησιαστικής Μουσικής & Ψαλτικής της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ιωαννίνων με την εφαρμογή των νέων μέτρων γιά τις βάσεις απειλείται με κλείσιμο από του χρόνου, προτείνεται αυτό να μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών με έδρα το Αγρίνιο ή την Πάτρα. Και στην Πάτρα και στο Αγρίνιο υπάρχει αναγέννηση της ψαλτικής τέχνης τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η οποία μπορεί να δώσει μία τέτοια ώθηση και βάση να μην κλείσει αυτό το τμήμα. Αν τελικά προκριθεί κάτι τέτοιο, μπορεί να ιδρυθεί κι άλλη μία Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αυτή των Καλών Τεχνών με τμήματα α)Θεατρικών Σπουδών και β) Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.