Τετάρτη, Ιανουάριος 23, 2019

Παιδεία 2017 στην Αιτωλοακαρνανία: «Το παιδί μου σταματάει το σχολείο γιατί δεν αντέχω το οικονομικό βάρος της μετακίνησης»

Ο καθημερινός Γολγοθάς ενός μαθητή από τη Χούνη.

μαθητές-και-μεταφορά-300x200 Δημοσιότητα έλαβε ο «Γολγοθάς» ενός μαθητή του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου που κατοικεί στη Χούνη της ενότητας Παρακαμπυλίων. Η ταλαιπωρία που υφίσταται για να μεταβεί κάθε μέρα από το απόμακρο χωριό του στην πόλη και η μεγάλη οικονομική δυσχέρεια που προκαλείται σε μια οικογένεια βιοπαλαιστών. Μια περιπέτεια που υφίστανται και άλλοι μαθητές των Παρακαμπυλίων, όπως εξάλλου και μαθητές άλλων περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών γύρω από τη μίσθωση των μεταφορικών μέσων.
Στην καταγγελία της εν λόγω περίπτωσης προέβη η μητέρα του μαθητή. Η διήγηση της Μ.Ζ. αποκαλυπτική: «Δεν μπορώ να στέλνω με δικό μου μέσον το παιδί μου στο Λύκειο. Tο κόστος είναι δυσβάσταχτο για μένα. Είμαι διαζευγμένη και άνεργη.Ζω με τα επιδόματα της πρόνοιας και τα φέρνω δύσκολα πέρα. Ο γιος μου από φέτος φοιτά στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου. Από την Χούνη Αγρινίου που μένουμε, μεταφέρω με δικό μου μέσον το παιδί μου μέχρι την Ποταμούλα. Από κει επιβιβάζεται στο αστικό λεωφορείο και όταν φτάνει Αγρίνιο σε δεύτερο αστικό, μέχρι το Λύκειο που είναι στο στάδιο της Πόλης. Το μεσημέρι ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή. Στις 5 το απόγευμα τον παραλαμβάνω πάλι με δικό μου μέσον και γυρίζουμε σπίτι λίγο πριν τις έξι. Όλη αυτή η ταλαιπωρία δεν την λαμβάνουμε υπόψη γιατί τόσο εγώ όσο και ο γιος μου θέλουμε να συνεχίσει το Λύκειο και να σπουδάσει μετά.
Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλο, τόσο μεγάλο που μπροστά στις βιοποριστικές μας ανάγκες σκεφτόμαστε να διακόψουμε τη φοίτηση μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε.
Δεν έχω βοήθεια από πουθενά πέρα από τα επιδόματα της πρόνοιας. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω πια… Πήγα και μίλησα με τον διευθυντή του ΕΠΑΛ,  τον κ.Φλωρόπουλο.
Μου είπε ότι έκανε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο, ώστε να έρχεται μέσον από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να παίρνει όχι μόνο το παιδί μου αλλά και τα άλλα παιδιά από τα διπλανά χωριά που συνεχίζουν τη φοιτητή τους σε Λύκεια του Αγρινίου. Μάλιστα ο άνθρωπος μίλησε και προσωπικά με ανθρώπους της Περιφέρειας εξηγώντας το πρόβλημα μου. Η απάντηση όμως παρέμεινε η ίδια. Να γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός, αξιολόγηση των προτάσεων, δημοσιεύσεις κ.α. Μια διαδικασία που θα πάρει αρκετό καιρό. Εγώ όμως μιλάω για το σήμερα το αύριο…Μέχρι τότε το παιδί μου θα μείνει από απουσίες…Δεν ξέρω τι να κάνω, έχω απελπιστεί»
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς η εν λόγω μητέρα  χρειάζεται περίπου 200 ευρώ μηνιαίως για τη βενζίνη που θα καταναλώσει προκειμένου να μεταφέρει το γιο της μέχρι την Ποταμούλα κάθε πρωί. Το ποσό αυτό είναι υπέρογκο για τους περισσότερους κατοίκους πόσο μάλλον για την ίδια και αδυνατεί να το καλύψει, αφού πρέπει πρώτα να ανταπεξέλθει στις βιοποριστικές της ανάγκες!
Το parakampylianews επικοινώνησε τόσο με τον διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου κ. Αθανάσιο Φλωρόπουλο όσο και με κ. Κωνσταντίνο Κόλλαρη , Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και καθ’ ύλην αρμόδιο για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.
Ο κ. Φλωρόπουλος ανέφερε τα εξής: «Εμείς κάναμε από την πλευρά μας όλες τις τυπικές και ουσιαστικές ενέργειες που προβλέπει ο νόμος . Όμως οι διαδικασίες μίσθωσης μεταφορικών μέσων είναι χρονοβόρες. Μετά την επίσκεψη της κυρίας Μ. Ζ. κάναμε και ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, κατανοώντας απόλυτα το πρόβλημά της. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον τομέα αυτόν ,ενδεικτικά θα αναφέρω τις περιπτώσεις μαθητών ΑΜΕΑ που και εκεί υπάρχουν πολλές δυσκολίες… Ωστόσο εάν τελικά δεν μπορεί να υπάρξει μεταφορικό μέσον για τους μαθητές τότε ο γονιός αποζημιώνεται σύμφωνα με τον νόμο με 0.35 ευρω για κάθε χλμ..Περιμένουμε τις τελικές ενέργειες της περιφέρειας με την οποία επικοινώνησα και τηλεφωνικά για την περίπτωση του μαθητή από την Χούνη..«.

«Δυστυχώς ο νόμος δεν μας δίνει πολλά περιθώρια… «
Ο Γενικός Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Κωνσταντίνος Κόλλαρης τόνισε τα εξής: «Δυστυχώς ο νόμος δεν μας δίνει πολλά περιθώρια… Σύμφωνα με αυτόν ο διευθυντής του κάθε σχολείου θα πρέπει να προβλέψει από τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς πόσοι μαθητές χρήζουν μεταφορικού μέσου! Πως μπορεί να γίνει αυτό όταν ποικίλοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα; Από την άλλη, οι διαγωνισμοί μίσθωσης αλλά και γενικότερα οι διαγωνισμοί κινούνται με βραδείς ρυθμούς. Πρέπει να γίνει πρώτα προκήρυξη εκδήλωση ενδιαφέροντος, μειοδοτικός διαγωνισμός και μετά να πάει προς δημοσίευση.Η δημοσίευση γίνεται και στην ευρωπαϊκή κοινότητα και παραμένει εκεί έως 60 ημέρες! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα κατάσταση.Σίγουρα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για τις ιδιάζουσες περιπτώσεις, όπως της εν λόγω κυρίας, αλλά και σε περιπτώσεις ΑΜΕΑ που κει εκεί υπάρχει πρόβλημα σοβαρό.Χρειάζεται νομοθετική ευελιξία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις. Εγώ προσωπικά διατελώ σε αυτή την θέση μια εικοσαετία και έχω ενημερώσει κατά καιρούς τους ανωτέρους μου για όλες αυτές τις δυσκολίες που προκύπτουν, ειδικά τώρα που έχουν δυσκολέψει τα πράγματα για τον μέσο Έλληνα πολίτη».
Από το γραφείο της αντιπεριφερειάρχου Δυτικής Ελλάδας Χριστίνας Σταρακά δόθηκε η ενημέρωση ότι είναι στη φάση δημοπράτησης η μίσθωση μικρού λεωφορείου που θα μεταφέρει όλους τους μαθητές Λυκείου της δημοτικής ενότητας Παρακαμπυλίων είτε στην Ποταμούλα όπου υπάρχει αστική συγκοινωνία είτε στο Αγρίνιο! Δυστυχώς δεν υπήρχε περαιτέρω διευκρίνιση για τον τόπο αποβίβασης. Σύμφωνα με τον κ.Κόλλαρη υπολογίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα τελειώσουν οι διαδικασίες ώστε να υπάρχει μετακίνηση για όλα τα παιδιά της περιοχής.
Η φωνή διαμαρτυρίας που έρχεται από την Χούνη Αγρινίου δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Στα Παρακαμπύλια διαμένουν 14 μαθητές που φοιτούν σε Λύκεια του Αγρινίου και μεταφέρονται κι αυτοί με δικά τους μέσα μέχρι Ποταμούλα…

parakampylianews.blogspot.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.