Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Παιδεία-Φυγή μεταναστών, ελλήνων και ξένων: Μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση

Παιδεία-Φυγή μεταναστών, ελλήνων και ξένων: Μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση

metanastesfygiΑν μια απειλή υφίσταται για την λειτουργία της Παιδείας, των θέσεων εργασίας σε όλες τις βαθμίδες της και φυσικά των Πανεπιστημίων, αυτή δεν είναι μόνο στα υψηλά κλιμάκια.

Πριν προλάβει να έρθει κάποιο μνημόνιο να κόψει θέσεις, η ίδια η πραγματικότητα μπορεί να φέρει προ τετελεσμένων.  Και αυτή δεν είναι άλλοι από τους μετανάστες φεύγουν, ντόπιους και ξένους. Από τη μια πλευρά οι ξένοι, κυρίως εξ Αλβανίας τα μαζεύουν με τις οικογένειες τους και με τα παιδιά τους. Από την άλλη οι Έλληνες συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση και εγκαταλείπουν σιωπηρά την χώρα μας και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Και αν η υπογεννητικότητα χτύπησε όλες τις “μαλθακές” βιομηχανοποιημένες κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης, οι μετανάστες είναι εκείνοι που αναπληρώνουν τον κοινωνικοοικονομικό ιστό.

Αυτό συνέβαινε και στην Ελλάδα. Μόνο που δεν έχει καύσιμο, δεν έχει οικονομία για να τους κρατήσει.

Ήδη τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα αρχίζουν να φαίνονται. Ο μαθητικός και ακαδημαϊκός πληθυσμός αρχίζει αν μειώνεται. Ήδη υπάρχουν κάποια Δημοτικά που στις πρώτες τάξεις έχουν χάσει το 30 % του μαθητικού τους δυναμικού. Τι θα γίνει σε μια δεκαετία, που η μείωση αυτή θα φτάσει όχι μόνο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια αλλά και τα Πανεπιστήμια;

Οι συνέπειες θα είναι κλείσιμο σχολικών μονάδων, Πανεπιστημιακών Τμημάτων και φυσικά μείωση του τζίρου στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τελικά το κυνήγι μαγισσών είχε δύο όψεις. Και την αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας σύμφωνα με κάποιες προσεγγίσεις. Είχε όμως  και την ελεύθερη πτώση της οικονομικής μας.  Μονόδρομος λοιπόν η αλλαγή πλεύσης και η ύπαρξη ενός συγκροτημένου σχεδίου. Για ποιο λόγο: Για να γίνει επαναπατρισμός της ελληνικής παραγωγικής τάξης Μαζί με αυτή φυσικά θα γίνονταν αναπόφευκτα και ο επαναπατρισμός της φιλοξενούμενης ξένης. Άλλωστε στο παγκόσμιο χωριό τα φίλτρα ξεπερνούν πολλές φορές την ταχύτητα των εξελίξεων.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.