Λίγοι μπορούν να αντισταθούν στα πατατάκια. Τραγανά και γευστικά είναι ίσως η Νο1 επιλογή για αλμυρά τσιμπολογήματα στο σπίτι, στο σινεμά, στο ποτό μαζί με φίλους και οι παραλλαγές είναι πραγματικά πολλές. Με αλάτι, ρίγανη, πάπρικα, τυρί τσένταρ ή γλυκοπικάντικα, μας αρέσουν πολύ. Κι αν μας έλεγαν ότι μπορούμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι μόλις σε μισή ώρα και χρησιμοποιώντας αγνά υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας; Φρεσκοκομμένες πατάτες με ελαιόλαδο, αλάτι, ξίδι και οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό επιθυμούμε μπαίνουν στο φούρνο και μας δίνουν το αγαπημένο σνακ το ίδιο νόστιμο με εκείνο στα πολύχρωμα σακουλάκια του εμπορίου αλλά αυτή τη φορά πλήρως απενεχοποιημένο.
Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των υλικών (μπορούμε για παράδειγμα να αυξομειώσουμε την ποσότητα αλατιού) φτιάχνουμε πεντανόστιμα σπιτικά πατατάκια με ξίδι. Αν μάλιστα είστε φαν της φριτέζας αέρος, δοκιμάστε να τα ψήσετε εκεί (ακολουθώντας την ίδια συνταγή) για να τα έχετε έτοιμα στον μισό χρόνο!
Σπιτικά αλμυρά πατατάκια με ξίδι
Υλικά
Για 2 μερίδες
3 πατάτες μεσαίου μεγέθους
2 φλιτζ. ξίδι
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε προσεκτικά 3 πατάτες σε φέτες πάχους περίπου 3 χιλιοστών χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή με μια μαντολίνα. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις πατάτες να μαριναριστούν με το ξίδι με τρόπο ώστε να καλυφθούν πλήρως, και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 30′ (όσο περισσότερο παραμένουν, τόσο περισσότερη γεύση ξιδιού θα αποκτήσουν). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175° C. Στραγγίζουμε τις πατάτες και μετά τις ανακατεύουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετούμε τις πατάτες σε μια λαδωμένη λαμαρίνα. Ψήνουμε για 30-35′.
Εύη Τσιροπούλο