Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Περιφέρεια: Αγροδιατροφή, επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο της επίσκεψης στο Θέρμο

Περιφέρεια: Αγροδιατροφή, επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο της επίσκεψης στο Θέρμο

Το Θέρμο επισκέφτηκαν στις 29 Ιανουαρίου 2021, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος- Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Ομάδων Παραγωγών, Συνεργατισμού και Περιφερειακής Αγροτικής Πολιτικής, Μιχαήλ Γούδας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος αρμόδιος για θέματα ΠΑΑ και Εγγείων Βελτιώσεων, Γιώργος Κοντογιάννης, συνοδευόμενοι από την Γεωπόνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Πόπη Αγγελή, στο πλαίσιο υποστήριξης της περιφερειακής στρατηγικής για την αγροδιατροφή, μέσω της προώθησης των συλλογικών δράσεων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση στο Δημαρχείο Θέρμου με το Δήμαρχο, Σπύρο Κωνσταντάρα και τον Αντιδήμαρχο, Κώστα Παπαθανασόπουλο, για ζητήματα Ομάδων Παραγωγών, πιστοποιήσεων αγροτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ και Ορεινών Περιοχών),  οργάνωσης της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η  πανδημία covid 19 καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ τη σημασία της γεωργικής παραγωγής, της μεταποίησης, της διακίνησης και κατανάλωσης τροφίμων. Η ανησυχία που προκάλεσε άλλωστε, ενσωματώνεται στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και ειδικά στη στρατηγική «Απ’ το Αγρόκτημα στο Πιάτο» που αφορά την αγροδιατροφή, όπου μαζί με τη «Συμφωνία για το κλίμα» και τη «Βιοποικιλότητα» αποτελούν τις κύριες στρατηγικές ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ.

Το Θέρμο, μια ορεινή περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και ταυτόχρονα επιχειρεί σε ένα υψηλής αισθητικής αξίας περιβάλλον και αυτό ήταν εμφανές από τις επισκέψεις που ακολούθησαν σε τοπικές επιχειρήσεις.

Αρχικά, στον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Θέρμου, που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια και σήμερα έχει μέλη 149 ντόπιους κτηνοτρόφους, ο Πρόεδρος Κώστας Μυζήθρας και ο Αντιπρόεδρος Αναστάσιος Αντωνόπουλος εξήγησαν την προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, επιτυγχάνοντας καλύτερες συμφωνίες στην πώληση του γάλακτος.

Στη συνέχεια, στο οινοποιείο «Πέτρινο Χωριό», ο οινοποιός Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, με  παραγωγή Ερυθρό Οίνο – Merlot- Syrah, βραβευμένο στο διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles και Λευκό Οίνο – Μαλαγουζιά, ανέλυσε πως η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά ενός κρασιού “αποφασίζονται” μέσα στους αμπελώνες στο Πετροχώρι Θέρμου.

Στο «Κτήμα Ευθυμίου», ο Ντένις Ευθυμίου με τα προϊόντα «ΟΡΕΩΝ Αιτωλικής Γης», που περιλαμβάνουν πρώτης ποιότητας Βρώσιμες Ελιές Αγρινίου και Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, πλούσιο σε πολυφαινόλες και ελαιοκανθάλη, περιέγραψε πώς ο «της ελαίας καρπός» είναι «μέγιστον αγαθόν προς πάσα βίου θεραπείαν».

Και τέλος, στην  εταιρεία Παπασημάκης Νικόλαος & Σία Ο.Ε., ο Γιώργος Παπασημάκης αναφέρθηκε στο πώς η οικογένειά του δημιούργησε μια υπερσύγχρονη μονάδα εμπορίας, επεξεργασίας & τυποποίησης κρέατος με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις λειτουργίας.

Η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών τόσο με τις τοπικές αρχές όσο και με τους επαγγελματίες του Θέρμου, αποτελούν τη βάση μιας κοινής δράσης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους παραγωγούς και στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.