Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Περιφέρεια: οι πληθυσμοί του δάκου της ελιάς ήταν τρομακτικά υψηλοί

Περιφέρεια: οι πληθυσμοί του δάκου της ελιάς ήταν τρομακτικά υψηλοί

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην ελαιοπαραγωγή πολλών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας , μεταξύ αυτών η Αιτωλοακαρνανία.

Οι ζημιές στο ελαιόλαδο αποδίδονται στον δάκο και στο γλοιοσπόριο ενώ πολλοί ελαιοπαραγωγοί καταγγέλλουν τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση ή απουσία ψεκασμών ειδικά για το δάκο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα.

Στο περιφερειακό συμβούλιο η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Μητρόπουλου ο οποίος επεσήμανε ότι μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και η υποβάθμιση της ποιότητάς του σε σημαντικό βαθμό σε όλη τη χώρα, συγκριτικά με άλλες χρονιές, είναι γεγονός που οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, αλλά και στη μείωση της παραγωγής ελαιοκάρπου, λόγω του παθογόνου μύκητα γλοιοσπόριου και των αυξημένων δακοπροσβολών.

«Όσον αφορά το γλοιοσπόριο η ασθένεια έχει εμφανισθεί τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ελαιοκάρπου, αλλά ειδικά κατά τη φετινή περίοδο οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες δημιούργησαν έξαρση της ασθένειας με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι τεράστια από την πτώση ελαιοκάρπου και ταυτόχρονα την υποβάθμιση του εναπομείναντος καρπού», ανέφερε στην εισήγηση του ο κ. Μητρόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Από την άλλη πλευρά οι πληθυσμοί του δάκου της ελιάς ήταν τρομακτικά υψηλοί, πολλές φορές 20πλάσιοι μιας ‘κακής’ χρονιάς, γεγονός που επισημάνθηκε έγκαιρα από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας δίδοντας έτσι την ενημέρωση στους παραγωγούς να κάνουν επαναληπτικούς ψεκασμούς καλύψεως με τις οδηγίες των γεωπόνων».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.