Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τον καθαρισμό ρεμάτων- Που προβλέπονται παρεμβάσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τον καθαρισμό ρεμάτων- Που προβλέπονται παρεμβάσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Tην υποβολή νέας πρότασης τεχνικού δελτίου έργου για την συντήρηση, αποκατάσταση υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία ενέκρινε το  Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας που συνεδρίασε χθες, Τετάρτη 7 Αυγούστου 2018.

Σύμφωνα με το νέο νόμο η αρμοδιότητα καθαρισμού ρεμάτων ανήκει πλέον στην Περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζονται και αντίστοιχοι πόροι, τους οποίους και διεκδικεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αυτά αναφέρει η περιφερειακή αρχή σε ανακοίνωση της.

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα με σωστή προετοιμασία και ολοκληρωμένο σχεδιασμό  στη νέα αρμοδιότητα που πρόσφατα μας ανατέθηκε από τον «Κλεισθένη» και αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων, για δράσεις προστασίας από τις πλημμύρες, που θα διασφαλίζουν την ομαλή ροή των υδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Με αίσθημα ευθύνης, προχωράμε στην απόφαση ένταξης έργων, προκειμένου να γίνουν εργασίες που αφορούν τον καθαρισμό και διαμόρφωση των κοιτών και πρανών των ποταμών και χειμάρρων στις ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και την Ηλείας, λειτουργώντας προληπτικά. Διεκδικούμε, ωστόσο, αντίστοιχη χρηματοδότηση, καθώς η αρμοδιότητα δεν συνοδεύτηκε από ανάλογους πόρους», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κατατίθεται το τεχνικό δελτίο με το  αίτημα χρηματοδότησης του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ για την Αιτωλοακαρνανία, 5.200.000 ευρώ για την Αχαΐα και 4.000.000 ευρώ για την Ηλεία.

Ο καθαρισμός θα γίνει από προσχώσεις, βλάστηση, μπαζώματα και απορρίμματα των ποταμών και χειμάρρων, ενώ θα γίνει επιπλέον συντήρηση και αποκατάσταση υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων.

Που προβλέπονται παρεμβάσεις

Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν περισσότεροι από 200 χείμαρροι και ποταμοί. Μεταξύ αυτών που πρέπει να καθαρισθούν και συντηρηθούν είναι: Ερημίτσας Ρέμα Μεγάλης Χώρας και συμβάλλοντες, περ. Αγρινίου, Ρύακα περ. Στράτου, ρέματα περ. Μακρυνείας, ποτ. Ινάχου, Ζέρβα, Κρικελιώτη και Σαραντάπορο περ. Αμφιλοχίας, Σκα, Βαρειά,  Λαγκαδούλα, Τζαβάρα, Πλατανόρεμα, Νερομάνα, Μπιζάκος, Δαφνούλα, Νυφόρεμμα και Ριζόρεμα  περ. Ναυπάκτου, χείμαρροι Γαλατά Περιθωρίου και Γαυρολίμνης, χείμαρροι περ. Αιτωλικού και Μεσολογγίου, χείμαρροι περ. Οινιαδών.

 

 Ενός λεπτού σιγή. Να σημειωθεί πως στην αρχή της συνεδρίασης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Σωτήρης

    Όπως και την ανακατασκευή της εθνικής οδού στην Κλεισούρα….ΟΥΣΤ πασοκοσκυλα κ.λπ. πολιτικοί έμαθα!

  2. Σωτήρης

    Όπως και την ανακατασκευή της εθνικής οδού στην Κλεισούρα….ΟΥΣΤ πασοκοσκυλα κ.λπ. πολιτικορέμαλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.