Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Περιφερειακό : Νέα έργα αποκατάστασης ζημιών στη ΣΑΕΠ 801

Περιφερειακό : Νέα έργα αποκατάστασης ζημιών στη ΣΑΕΠ 801

unnamed (1)Εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας οι προτάσεις έργων που εστάλησαν από τους Δήμους Πύργου, Πηνειού και Ναυπακτίας για ένταξη στη νέα ειδική συλλογική απόφαση με κωδικό 8 (για την Δυτική Ελλάδα είναι η ΣΑΕΠ 801) που χρηματοδοτεί έργα αποκατάστασης μιας περιοχής, που έχει χαρακτηριστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας φυσικής καταστροφής.

«Αυτή η ΣΑΕΠ 801 είναι μια σημαντική ευκαιρία, μια πολιτική κατάκτηση για την Δυτική Ελλάδα και την αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη συνεργασία των Δήμων. Πρόκειται για έργα που θα γίνουν για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να προστατευθούν οι κάτοικοι» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Κατά τη συνεδρίαση του Σώματος, την εισήγηση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις των τριών Δήμων και ειδικότερα:
Δήμος Πύργου: Η πρόταση περιλαμβάνει αποκαταστάσεις ζημιών έργων υποδομής στα Δ.Κ. Πύργου, Τ.Κ. της ΔΕ Πύργου, Τ.Κ. της ΔΕ Ωλένης, Τ.Κ. της ΔΕ Ιάρδανου, Τ.Κ. της ΔΕ Βώλακος, συνολικού προϋπολογισμού 1.496.000 ευρώ.
Δήμος Πηνειού:Η πρόταση περιλαμβάνει αποκαταστάσεις ζημιών έργων υποδομής στα Δ.Ε. Βαρθολομιού, Γαστούνης, Τραγανού, συνολικού προϋπολογισμού 557.000 ευρώ.
Δήμος Ναυπακτίας :Η πρόταση περιλαμβάνει αποκαταστάσεις ζημιών έργων υποδομής στα Δ.Ε. Ναυπάκτου, Δ.Ε. Αντιρρίου, Δ.Ε. Χάλκειας, συνολικού προϋπολογισμού 775.000 ευρώ.
Οι παραπάνω αποφάσεις θα διαβιβαστούν στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τους προβλεπόμενους πίνακες και συνοδευόμενη από το τεχνικό δελτίο της μελέτης, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά το αντικείμενο και η σκοπιμότητά της.
Να σημειωθεί πως αναμένεται να αποσταλούν προς έγκριση και οι προτάσεις των υπολοίπων Δήμων που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, Ι.Π. Μεσολογγίου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ήλιδας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Εγκρίθηκαν τα Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για το 2017

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ, όπως κάθε χρόνο, εκπόνησαν τα ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για το έτος 2017, τα οποία αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προέρχονται από χιονοπτώσεις – παγετούς, πλημμυρικά ή σεισμικά φαινόμενα, ώστε όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο.
Πρόκειται για μία καθαρά διοικητική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται στο Σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όλες οι προβλέψεις του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση φαινομένων που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας.
Αυτά τα ειδικά σχέδια αποβλέπουν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από καταστροφές και την παρουσίαση έκανε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Νίκος Γυφτάκης.

Πλημμύρες
Με δεδομένη την εμφάνιση πλημμυρικών φαινόμενων με καταστροφικές συνέπειες, προκύπτει η ανάγκη τόσο για τη δρομολόγηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με στόχο την αποτροπή εμφάνισής τους και τη μείωση των επιπτώσεων τους, όσο και της λήψης μέτρων πολιτικής προστασίας για την εξασφάλιση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.
Αποστολή όλων των εμπλεκομένων στο σχέδιο αυτό είναι η λήψη προληπτικών μέτρων και δράσεων για την διαφύλαξη της ζωής και των αγαθών των πολιτών και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, η διάσωση και η περίθαλψη των πληγέντων, καθώς και η αποκατάσταση των γραμμών ζωής στις πληγείσες περιοχές της Π.Δ.Ε είναι υποχρεωτική και πρωτεύουσας σημασίας.

Σεισμοί
Το σχέδιο αυτό επιδιώκει την ιεράρχηση ενεργειών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση – διαχείριση καταστροφικών φαινομένων που προκαλούνται από σεισμούς και την παροχή κάθε δυνατής αρωγής στον πληγέντα πληθυσμό και ως εκ τούτου, στο πλαίσιο του δυνατού, της προστασίας της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Η αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης ή καταστροφής από σεισμό, γίνεται μέσα από ένα εμπεριστατωμένο λεπτομερή σχεδιασμό σε επίπεδο Περιφέρειας, με επιστημονική τεκμηρίωση, επιχειρησιακή ικανότητα και οργανωτική επάρκεια, είναι δυναμικός – με επιχειρησιακό χαρακτήρα και δυνατότητα προσαρμογής σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως αυτό της καταστροφής κ.α.

Χιονόπτωση – Παγετός
Η χιονόπτωση και ο παγετός, ως φαινόμενα, εντάσσονται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων και να προκαλέσουν καταστροφές στην οικονομία και στις υποδομές. Η εκδήλωση των φαινομένων αυτών συνήθως διαρκεί στην περιοχή μας από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.
Το Σχέδιο αφορά στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προέρχονται από χιονοπτώσεις και παγετό, αποβλέπει στη προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από καταστροφές που οφείλονται σε αποκλεισμούς περιοχών από χιονοπτώσεις και παγετούς και ρυθμίζει όλα τα συναφή ζητήματα συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση της διατάραξης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, καθώς και στη διατήρηση του οδικού δικτύου του νομού ανοικτού με τον συνεχή αποχιονισμό του.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.