Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Περιήγηση στη Λίμνη Κρεμαστών: πήγαν όλοι για τη Γέφυρα Μανώλη (φωτό)

Περιήγηση στη Λίμνη Κρεμαστών: πήγαν όλοι για τη Γέφυρα Μανώλη  (φωτό)

Eκπρόσωποι του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου των δήμων Καρπενησίου, Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας και των Περιφερειών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας καθώς και εκπρόσωποι φορέων και των μέσων ενημέρωσης έδωσαν χθες ,Σάββατο 13 Ιουνίου 2020, το «παρών» στην περιήγηση με σκάφη στην Λίμνη Κρεμαστών.

Η περιήγηση συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Γέφυρας Μανώλη, την Εθελοντική Πολιτιστική Ομάδα που δραστηριοποιείται στην Κοιλάδα του Αχελώου και την Αντιπεριφέρεια της Π.Ε Ευρυτανίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αξιοποίηση της λίμνης και την ανάδειξη της ιστορικής Γέφυρας Μανώλη. Την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί εξάλλου διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την «Αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών – Η επόμενη μέρα».

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σημειώνει πως σταθερά εστιάζει σε ζητήματα που απασχολούν τους τομείς της υπαίθρου ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας στηριζόμενη στη μελέτη για την Λίμνη Κρεμαστών θέτει ως στρατηγικό στόχο την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Παράλληλα επιδιώκει την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν ,μεταξύ των άλλων, ο Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη,ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ.Σπανός, οι βουλευτές Γ.Βαρεμένος, Θ.Μωραϊτης , Γ.Κοντογεώργος, ο δήμαρχοςΑμφιλοχίας Γιωργος Κατσούλας, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Δυτικής Ελλάδας Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Σπ.Φλώρος κ.α.

H υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε πως “οι δυο διαδρομές πλεύσης στη Λίμνη Κρεμαστών που προγραμμάτισε ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Αριστείδης Τασίος παρουσία του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, του Βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργου και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους δήμους Καρπενησίου, Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας μας έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουμε τον στρατηγικό στόχο της τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής μέσα από ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων“.

Γεφύρι Μανώλη: Το αρχαιότερο γεφύρι στην Ευρυτανία

Το ονομαστό γεφύρι Μανώλη χρονολογείται από το 1659 και βρίσκεται στη Δυτική Ευρυτανία, 50χλμ από το Καρπενήσι. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, που ένωνε για περίπου 400 χρόνια τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη.

Το γεφύρι του Μανώλη καθ όλη την διάρκεια του έτους σκεπάζεται ολόκληρο με τα νερά του Αγραφιώτη ποταμού. Συνήθως τον χειμώνα ξεχωρίζει μόνο η κορυφή του τόξου. Προβάλει και πάλι ολόκληρο στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, ανάλογα με την στάθμη των νερών.
Δεκαετίες τώρα το Γεφύρι του Μανώλη είχε αφεθεί στην τύχη του, ωστόσο με πρωτοβουλία του ιδιώτη Γρηγόρη Φέρρα υπήρξε κινητοποίηση για την ανάδειξη και διάσωση του. Αφορμή στάθηκε η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς το Γεφύρι του 2014 όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το σημαντικότερο πέτρινο γεφύρι στη Δυτική Ευρυτανία.

Όπως αναφέρει το www.vimapoliti.gr σε πρότασή του ο “Σύλλογος Φίλων γέφυρας Μανώλη” δια του εκπροσώπου του, Γρηγόρη Φέρρα, τονίζει την έκδηλη ανάγκη να θεσπιστούν κωπηλατικοί αγώνες στη Λίμνη Κρεμαστών.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση για δημιουργία κωπηλατικών αγώνων στη Λίμνη Κρεμαστών: «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Λίμνη Κρεμαστών είναι ο “κοιμώμενος γίγαντας” των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη θεωρούμε ότι θα έρθει μόνο με την σύμπλευση των Δήμων της περιοχής, φορέων αλλά και πολιτών. Έχοντας κάνει αρκετές προτάσεις στο παρελθόν, θεωρούμε επιβεβλημένη πρόταση να δημιουργηθούν κωπηλατικοί αγώνες στη λίμνη, αφού πρωτίστως δημιουργηθεί ένα Εθνικό Προπονητικό Κέντρο Κωπηλασίας στο Δήμο Αγράφων σε παράλληλη σύμπλευση με τον Δήμο Καρπενησίου και αν δύναται με τους όμορους Δήμους του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Μόνο η κοινή σύμπλευση θα φέρει αποτελέσματα στη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας αφού οι υποδομές δεν δύναται να καλυφτούν μόνο από ένα Δήμο .Ο λόγος αφορά τις υποδομές για την φιλοξενία αθλητών,η ανάπτυξη επιχειρήσεων γύρω από την λίμνη καθώς η συγκεκριμένη πρόταση εάν υλοποιηθεί θα φέρει διαδοχική ανάπτυξη με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και πλήθος δραστηριοτήτων. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να το θελήσουμε”.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.