Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Περιμένοντας το ΕΣΠΑ και για το παλιό νοσοκομείο

Περιμένοντας το ΕΣΠΑ και για το παλιό νοσοκομείο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χθες  πληροφορήθηκε αρμοδίως ο κόσμος πέριξ του παλαιού Νοσοκομείου, μαζί με την υπόλοιπη πόλη του Αγρινίου, πως για να μην μείνει ρημάδι το μέρος, για να μην μεταφερθεί σταδιακά κάπου μακριά κομμάτι-κομμάτι και για να μην χρησιμεύσει ότι απομείνει ως χώρος για να σουτάρουν ηρωίνη κάποιοι ασθενείς συνάνθρωποί μας, θα πρέπει να περιμένουμε-για άλλο ένα θέμα-«να ανοίξει το ΕΣΠΑ». Δεν είναι κάτι κακό όπως δεν είναι και κάποια πρωτοτυπία. Έτσι έκαναν οι προηγούμενοι έτσι κάνουν και οι τωρινοί, η μόνη έριδα που υπάρχει αφορά στο ποιος θα αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός.

Με τη διαφορά ότι στον δημόσιο λόγο και της χώρας και της πόλης για πολύ καιρό επικράτησε μια πλάνη, μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ότι το ΕΣΠΑ και γενικότερα οι «ενισχύσεις» είναι δανεικά, είναι χρήματα που προστίθενται στο χρέος που «πληρώνει ο λαός με αίμα». Και κάπου εκεί, με αυτή την «μετά-αλήθεια» -ή λαϊκίστικη απατεωνιά-χιλιάδες άνθρωποι πείστηκαν με ψέματα από αδίστακτους που γνώριζαν την αλήθεια  πως η κρίση και η πτώση της ποιότητας ζωής τους έχει να κάνει και με τα χρήματα που δίνει το ΕΣΠΑ ή οι άλλες ενισχύσεις.

Με αυτό τον τρόπο χτίστηκαν επαναστατικές και… ξεσηκωτικές καριέρες και ήρθαν στα πράγματα άνθρωποι που ήξεραν κατά βάθος πως χωρίς «τα ΕΣΠΑ» θα ήμασταν περίπου όπως οι υπόλοιπες βαλκάνιες χώρες σε θέματα υποδομών και ακόμη χειρότερα σε θέματα-ορισμένου έστω χρόνου-απασχόλησης. Προσοχή: όχι πως τα ΕΣΠΑ και οι άλλες ενισχύσεις δεν έφεραν ευκολία σε χρήμα που πήγε σε ημέτερους ή δεν «επιδότησαν» λαμόγια ή δεν έκαναν τους αγρότες νωχελικούς και φυγόπονους. Αυτό έχει να κάνει όμως με το πώς χειρίστηκαν τα κάθε είδους «προγράμματα» οι ελληναράδες που τα πήραν στα χέρια τους. Ή μάλλον οι ελληναράδες που τα μοίρασαν…

Διότι η αμείλικτη αλήθεια  είναι πως «τα ΕΣΠΑ» δεν είναι δανεικά. Δεν προστίθενται στο χρέος όπως διαβάζουμε παντού. Αν έχουν ένα κόστος είναι του ΦΠΑ που αποδίδει η χώρα για να τα πάρει και της δομής που χρειάζεται για να τα κάνεις παραγωγικά. Ψεύδονταν διάφοροι πως αυτά ήταν χρήματα που μας έφεραν εδώ όπως ψεύδονταν εκείνοι που μοίραζαν τις ενισχύσεις πως το έκαναν με «αναπτυξιακά κριτήρια». Πρόκειται για Ταμεία Συνοχής διαβάστε εδώ http://www.dianeosis.org/research/espa/

Είναι δυσάρεστο να το ακούς αλλά όπως έγραψε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος στην Καθημερινή(αρθογράφος που έχει κυνηγηθεί όσο λίγοι από τα χρηματοδοτούμενα ή τα παλαβά τρολ ) «κάπου 160 δισ. ευρώ τα τελευταία 35 χρόνια, τα μισά περίπου σε αγροτικές επιδοτήσεις, τα υπόλοιπα σε ΕΣΠΑ, ΚΠΣ και άλλα πακέτα, λεφτά ζεστά, μετρητά, όχι δάνεια, που μπήκαν στη χώρα και έγιναν δρόμοι, υποδομές, έργα, το Taxis, αγροτουριστικές μονάδες, και άλλα πράγματα, λιγότερο επωφελή, αλλά πάντως μπήκαν, και συνεχίζουν να μπαίνουν. Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις πιο ωφελημένες χώρες της Ένωσης σ’ αυτό τον τομέα, εισπράττοντας ποσά που φτάνουν το 1-1,2% του ΑΕΠ της από την Ευρώπη κάθε χρόνο».

Αυτά τα ολίγα. Μακάρι να… ανοίξει το ΕΣΠΑ και να πάνε όλα τα καλά στο παλιό νοσοκομείο. Εκτός από όλα τα άλλα, μιας και υπάρχουν σκέψεις και για το πρόγραμμα «Αργώ», θα ήταν καλό να πάει  και μια ψυχιατρική κλινική που χρειάζεται η περιοχή, αφού στο νοσοκομείο θα γίνει τελικά νευρολογική… Όχι τίποτε άλλο, αλλά τόσες χιλιάδες στα ¾ του νομού που έχουν θέματα πλέον, είναι κρίμα να τρέχουν στην Τρίπολη ή στην Αθήνα…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΚωστΑκης Παπαρδίτης.

    Κύριε Παπαδόπουλε αποφασίστε τελικά. Είστε τσακωμένοι με τον τραμπούκο του πληκτρολογίου; Βλέπω πως αλείφετε σανοπολτό στο ψωμί του και χαίρεστε παρεούλα. Για εσάς η αντιπολίτευση ουσίας πρέπει να μοιράζει μηνύσεις παντού; Έλεος με τη δικομανία .
    Agrinio news ξεκαθαριστε και εσείς τι σχολιασμό θέλετε εδώ. Ο διάλογος που κυριαρχούσε παλιότερα δεν υπάρχει πια και αν δεν σας απασχολούν μόνο τα κλικς να το κοιτάξετε αυτό. Τι φταίει το ξέρετε πολύ καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.