Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Περιοδικό ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ: κλείνει ο κύκλος εκδηλώσεων για τον Καστοριάδη

25348814_2083175865044101_2532654751478976604_nΜε το τέλος του 2017 κλείνει ο κύκλος εκδηλώσεων στα πλαίσια του «έτος Καστοριάδη -20 χρόνια μετά» όπως ανακύρηξε τη φετινή χρονιά το Πολιτικό Περιοδικό ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ.
Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε 10 πόλεις της Ελλάδας, Αγρίνιο, Ναύπακτος, Χαλκίδα, Πειραιάς, Γιάννενα, Πρέβεζα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και δύο εκδηλώσεις στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Το «έτος Καστοριάδη» κλείνει στην Αθήνα την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 19.30 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Nosotros» με μια εκδήλωση για τον άνθρωπο Καστοριάδη, μια εκδήλωση για τον φιλόσοφο Καστοριάδη με ανθρώπους που γνώρισαν τον ίδιο και το έργο του.
Σε αυτή την τελευταία εκδήλωση του ετήσιου αφιερώματος θα είναι μαζί μας ο φίλος του Κορνήλιου Καστοριάδη, Κώστας Σπαντιδάκης ο οποίος μετέφρασε στα Ελληνικά εκτός των άλλων και το κορυφαίο ίσως έργο του σημαντικού στοχαστή «Η ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΗ ΘΕΣΜΙΣΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ». Τον Κώστα Σπαντιδάκη θα συνοδεύσουν ο Δώκτορ Φιλοσοφίας και μαθητής του Καστοριάδη, Γιώργος Οικονόμου καθώς και ο Γρηγόρης Τσιλιμαντός ο οποίος θα μας μιλήσει για την ένταξη της Καστοριαδικής σκέψης στο σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό κίνημα. Τη συζήτηση θα συντονίσει το μέλος της Συντακτικής Ομάδας της «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΣ» Νίκος Ιωάννου.
Ο φιλοσοφικός λόγος του Καστοριάδη υπήρξε πάντα λόγος πολιτικός, λόγος πρακτικός, εμπνέοντας εκ νέου το επαναστατικό πρόταγμα της ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας.
Είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του συνεχίζουμε το διάλογο με την σκέψη του μεγάλου φιλοσόφου, αναζητώντας και αναδεικνύοντας τα σύγχρονα παραδείγματα θεωρίας και πράξης στα οποία ενσαρκώνονται απελευθερωτικές πλευρές της σκέψης του.
«Θέλουμε την αυτονομία για την ίδια την αυτονομία,
θέλουμε την ελευθερία διότι θέλουμε την ελευθερία,
αλλά την θέλουμε επίσης για να είμαστε ελέυθεροι
να ποιούμε και να πράττουμε,
και να ποιούμε και να πράττουμε συγκεκριμένα πράγματα.»
Κ. Κ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.