Το Φαράγγι της Κλεισούρας ή συνηθέστερα Κλεισούρα της Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός στο όρος Αράκυνθος ή Ζυγός του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Κατά τους προϊστορικούς χρόνους τα όρη Αράκυνθος και Παναιτωλικό περιόριζαν τα νερά του ποταμού Αχελώου να καταλήξουν στην θάλασσα και σχημάτιζαν έτσι μια μεγάλη λίμνη. Το νερό έπειτα διερχόταν από το φαράγγι της Κλεισούρας και χύνονταν στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού.
Με την πάροδο των αιώνων και ύστερα από γεωλογικές ανακατατάξεις στην περιοχή, ο ποταμός άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα το φαράγγι της Κλεισούρας να γίνει μια ξερή κοίτη και η μεγάλη λίμνη να περιοριστεί σε έκταση, σχηματίζοντας, προς την έξοδό του, τις υπάρχουσες λίμνες της Τριχωνίδας, του Οζερού, της Αμβρακίας και της Λυσιμαχίας. Στην ίδια κατεύθυνση βρισκόταν η αρχαία αιτωλική πόλη Πυλήνη, την οποία όπως αναφέρει ο Στράβωνας μεταφέρθηκε στη βόρεια πλευρά του Αράκυνθου κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και την μετονόμασαν σε Πρόσχιον, ενώ στη δυτική πλευρά του φαραγγιού βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγία Ελεούσα Αιτωλοακαρνανίας.
Στην περιοχή παλαιότερα ζούσαν μερικά ζευγάρια γυπαετών ενώ σήμερα η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό όρνεων, αλλά και αμφίβιων/ερπετών όπως: Κιτρινοβομβίνες (Bombina variegata scabra), Πρασινόφρυνους (Bufo viridis viridis), Δεντροβάτραχους (Hyla arborea arborea) και Ονυχοχελώνες (Testudo hermanni hermanni). Το φαράγγι μαζί με το βουνό Αράκυνθος είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.
Δείτε στο βίντεο την διέλευση από το Φαράγγι, όπως κατεγράφη στην κάμερα του politichios:
1 Σχόλιο
Θα επαναλάβω αυτό που μας παρέδωσε το μακρυνό 1970 η μακαρίτισσα από πέρυσι Καθηγήτρια Γεωλογίας και Ορυκτολογίας Δάβη Ευαγγελία στην τότε ΑΓΣΑ και νυν ΓΠΑ γιά την Κλεισούρα.
Η καθετότητα των πλευρών του φαραγγιού παραπέμπει σε άνοιγμα στο συγκεκριμένο σημείο του Ζυγού ίσως λόγω σεισμού με αποτέλεσμα την κλίση -επικάθιση της δυτικής πλευράς πάνω στην Ιόνιο πλάκα.
Αν απέρρεαν και επί πόσο διάστημα τα νερά της λίμνης Αγρινίου μέσω του φαραγγιού εξαρτάται από τα βάθος του βυθού του (που τώρα μπαζώθηκε αρκετά)σε σχέση με το ύψος των νερών.
Το σίγουρο είαι ότι η μικρή απορροή στα δυτικά (τύπου Δίμικου στο Σταθμό Αγγελοκάστρου)μεγάλωσε λόγω βύθισης της περοχής και σχηματίστηκε η συνέχεια του Αχελώου μέχρι ττην Παραχελωϊτιδα την οποία και σχημάτισε με τα φερτά του γόνιμα υλικά.
Προσχωματική είναι και η δημιουργία του κάμπου του Αγρινίου .
Δική μου μαρτυρία.
Κατά τη γεώτρηση γιά την κατασκευή του υδραγωγείου στα Καλύβια το 1970 βρέθηκαν κροκάλες σε βάθος70 μέτρων.όσο περίπου και το βάθος της Τρχωνίδας 60 μ+ .Πράγμα που σημαίνει ότι ο Αχελώος έρρε σε αυτό το βάθος ίσως και πιό κάτω γιατί η γεώτρηση εκεί σταμάτησε.Και το βάθος της Τριχωνίδας είναι 60+ μ.
Πότε έγινε αυτό? Ισως 10.000 χρόνια π.Χ ή και περισσότερο όταν έγιναν και οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Μεσογείου οπότε και σχηματίσθηκε δημιουργώντας και το Αιγαίο με τα νησιά να αποτελούν τις κορυφές των βουνών.
Γιατί έχουμε τόσα νερά στην Αιτωλοακαρνανία?
Γιατί εδώ τελειώνει ο φλύσχης (αργιλοπυριτικό αδιαπέραστο εν πολλοίς πέτρωμα -στρώμα που σχηματίστηκε όταν ακόμα η Πίνδος ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια των Ιλλυρικών και Δαλματικών οροσειρών. ήταν βαθούλωμα καισυσωρεύθηκαν οι αποσαθρώσεις των γύρω βουν πριν περίπου 50-100 εκατομ.χρόνια(Δάβη)
Ελλάδα,Α.Μεσόγειος και Μικρά Ασία ήταν ενιαίος χώρος-ξηρά και οι ´μύθοι¨ περί λιονταριών της Νεμέας δεν είναι καθόλου μύθοι και στη Μηλιά Γρεβενών υπάρχουν απολιθώματα από Μαμούθ 3,5 μέτρω και 6 τόννων μέχρι ένα μίνι μαμούθ 4-5 εκ.που πέθανε δύο μήνες πριν γεννηθεί και σύμφω να με την κ. Ευαγγελία Τσουκαλά, καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κυκλοφορούσαν πριν από 2,5 – 3 εκατομμύρια χρόνια στη ζούγκλα της Μηλιάς ανάμεσα σε επικίνδυνα θηρία μαχαιρόδοντες (τεράστια αιλουροειδή), αρκούδες, μαστόδοντες (anancus,) ρινόκερους, γαζέλες, ιππάρια, ελάφια και αγριόχοιρους.
Η δημιουργία των πόλεων Βουκατίου ,Βλοχού(ομηρικών ή προομηρικών λόγω των τεράστιων ογκολίθων), Αρχαίου (πρώτου) Αγρινίου(Σπολάϊτα) και Στράτου σε υψηλά σημεία περιφερειακά παραπέμπουν στην ύπαρξη της λίμνης.