Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Πέσιμο από τα σύννεφα μετά προσευχής

Πέσιμο από τα σύννεφα μετά προσευχής

ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÓÅ Ó×ÏËÅÉÁ ÔÇÓ ÁÑÃÏËÉÄÁÓ (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ)

Η εγκύκλιος για τη λειτουργία των σχολείων από Δευτέρα έφτασε παντού και δεν περιλαμβάνει αναφορά στην προσευχή. Μάλλον πρόκειται για μια ευχή, δηλαδή η έλλειψη σαφούς αναφοράς στην εγκύκλιο για την λειτουργία των σχολείων να μπορούσε να φέρει λήθη και εκφυλισμό της παλιάς «συνήθειας».  Αλλά κάπως ανόρεχτα και αποστασιοποιημένα στην φετινή εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.». Εκεί αναφέρεται ΣΑΦΩΣ η διαδικασία της προσευχής το πρωί. Κοινώς δεν την καταργούμε την προσευχή αλλά την ξορκίζουμε τη ρημάδα, δεν την πιάνουμε στο στόμα μας…

Αν κάποιοι πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι αυτοί είναι οι ριζοσπάστες αριστεροί. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η μη-προσευχή δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι πάγια άποψη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποτελεί τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ειπωθεί και εκτεθεί η θέση αυτή στη διάρκεια πολλών δεκαετιών. Έχει περάσει από συνέδρια, έχει μετουσιωθεί σε προεκλογικές θέσεις. Ως εκ τούτου δεν δικαιούται κανείς να λέει ότι δεν ήξερε και ότι θα έχει εξαπατηθεί αν του χρόνου ή σε δυο χρόνια ο κ. Φίλης αναφέρει σαφώς «την καταργούμε τη ρημάδα λέμε»! Κανείς δεν εξαπάτησε κανένα, ήταν σαφές τι υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα αριστερά τουλάχιστον.

Τα αναφέρω αυτά γιατί παρατηρώ ένα κύμα ιερής οργής και αγανάκτησης σε συζητήσεις. Κόσμος πέφτει από τον ουρανό μαζικά πάλι και δεν είναι καλό, θα σκοτωθεί κανένας. Και στο ίδιο μήκος κύματος υπάρχουν φήμες και τα ίδια τα θρησκευτικά και τον νέο τρόπο διδασκαλίας τους που θα εκπλήξουν πολύ και πολλούς. Ως δεδομένα,δε, υπάρχουν οι αιώνιοι φοιτητές που επανέρχονται γιατί αυτή ήταν η θέση πάντα του βασικού κυβερνώντος κόμματος, υπάρχει η, εκ νέου, συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση της Πανεπιστημίων αλλά και η καινοτομία να αφαιρείται από τις πρυτανείες και τα τμήματα των πανεπιστημίων η δυνατότητα να στελεχώσουν κατά βούληση και με ανοιχτές διαδικασίες τα προγράμματά τους. Να ευνοηθούν δηλαδή όλα τα μέλη Ειδικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) που μπήκαν στο παρελθόν στα προγράμματά τους από διοικητικές ή άλλες θέσεις και να κριθούν εντός εξαμήνου για να μπουν με κλειστή διαδικασία σε προσωποπαγείς θέσεις λεκτόρων. Σε ένα κλειστό σύστημα που τους μόνους που δεν ευνοεί είναι τους νέους επιστήμονες που ψάχνουν ρόλο στη χώρα.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα Παιδείας θα δούμε, αλλά προσωπικά το πρωί στα σχολεία νομίζω ότι από χρόνια έπρεπε να υπάρχει μόνο έπαρση σημαίας και εθνικός ύμνος. Αναγνωρίζω όμως ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο στην Ελλάδα για λόγους που δεν μπορούν να αναπτυχθούν εδώ. Θα έβρισκα, ταυτόχρονα, απολύτως φυσιολογική την εξέλιξη με την σίγαση της προσευχής αν οι αριστεροί κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν ότι λέει η ιδεολογία τους, η οποία θυμίζω ότι έχει εγκριθεί από τον λαό. Πολύ σωστά κάποιος είπε ότι πιο ταιριαστό θα ήταν να κρατιέται ενός λεπτού σιγή το πρωί…

Δεν αντέχονται εκείνοι που λένε ότι εξαπατήθηκαν και οι υποκριτές πολιτικοί σχηματισμοί που πατάνε σε δύο βάρκες στο ζήτημα. Είτε δεξιοί κυβερνητικοί είτε κεντροαριστεροί και φιλελεύθεροι αντιπολιτευόμενοι.

Όποιος πει ότι εξαπατήθηκε, αν αύριο βρει το θάρρος το υπουργείο και σταματήσει την πρωινή προσευχή, ήθελε να εξαπατηθεί γιατί έβαλε άλλες προτεραιότητες. Ο απατεώνας είναι ο ίδιος κι όχι ένας χώρος(περισσότερο από κόμμα)με σαφείς και διαχρονικές θέσεις πάνω στο ζήτημα και της Παιδείας και της προσευχής.

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  Όλα αυτά υπάρχουν στο πρόγραμμα του Σύριζα και καλά κάνει και τα εφαρμόζει.

  Δεν συμφωνώ σε αυτά και για αυτό δεν τους ψήφισα, αλλά συμφωνεί η πλειοψηφία.

  Όσοι πέφτουν από τα σύννεφα να κάνουν και κανένα μπάνιο μπας και φύγει από πάνω τους το ψεκαστικό υγρό…

 2. χριστιανός

  Δυστυχώς όλες, μα όλες οι κυβερνήσεις ξηλώνουν μεθοδικά ό,τι αποτελεί τον κορμό της πατρίδας μας.
  Όπως είπε κι ένας ιερέας: ποιά η διαφορά των μεν και δε κυβερνήσεων; Κι απάντησε: Οι μεν γκρεμίζουν, οι δε κατεδαφίζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.