Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

“Πέταξε” και το Υδατοδρόμιο Μεσολογγίου;

“Πέταξε” και το Υδατοδρόμιο Μεσολογγίου;

p-katsoulis-ntropi-sas-kyria-repousiΑνακοίνωση του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη:

“Πέταξε” και το ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ;

Αν κάποιος έμπαινε στην ιστοσελίδα της βασικής εταιρείας κατασκευής Υδατοδρομίων στη χώρα μας, της Hellenic Seaplanes (www.hellenic-seaplanes.com), τα έτη 2013 και 2014, θα έβρισκε την παρακάτω ενημέρωση:
«Ενδιαφέρομαι για Υφιστάμενα Υδατοδρόμια :

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΙΚΕ, ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε./ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΚΥΡΟΥ ΙΚΕ, ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΣΠΟΡΑΔΩΝ ΙΚΕ, ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΤΜΟΥ ΙΚΕ, ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΕ, ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΝΟΥ ΙΚΕ, ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΙΚΕ»

(αν σήμερα στο Google γράψετε «Υδατοδρόμιο Μεσολογγίου», θα το επιβεβαιώσετε)

Προσέξτε, γιατί κάνει λόγο για «Υφιστάμενα» Υδατοδρόμια, αφού είχαμε ήδη προχωρήσει σε όλες τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες, σε συνεργασία με το τότε Κρατικό Λιμενικό Ταμείο, έτσι ώστε από τα πρώτα Υδατοδρόμια που θα δημιουργούνταν στη χώρα να ήταν αυτό στο λιμάνι Μεσολογγίου. Η εν λόγω εταιρεία, είχε υποβάλλει στις 27.11.2013 πρόταση για το Μεσολόγγι, όπου χωρίς καμία επιβάρυνση για το δημόσιο φορέα διαχείρισης του Λιμένα θα ανέπτυξε και θα λειτουργούσε το υδατοδρόμιο Μεσολογγίου. Αυτή η πρόταση παρουσιάστηκε δημόσια στην 3η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων το 2013.

Και όμως στις 30 Ιανουαρίου 2015 – όταν το Λιμενικό Ταμείο είχε γίνει Δημοτικό και Πρόεδρος του ήταν ο κ. Καραπάνος – σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Νίκος Χαραλάμπους, αναφέρθηκε στα περίπου 15 Υδατοδρόμια που προχωρά η εταιρεία πανελλαδικά, ανάμεσα τους το Υδατοδρόμιο της Αμφιλοχίας καθώς και αυτό της Τριχωνίδας, όμως αυτό του Μεσολογγίου που προηγούνταν είχε «εξαφανιστεί»!

Πριν από 5 μέρες η κυβέρνηση δια στόματος Γ. Δραγασάκη, ανακοίνωσε την έγκριση του νέου διορθωμένου θεσμικού πλαισίου για τα Υδατοδρόμια, καθώς και το διετές πλάνο δημιουργίας τους σε 19 περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και η Αμφιλοχία. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η «διευκόλυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την ίδρυση υδατοδρομίου σε λιμένα», καθώς και «νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις υδατοδρομίων ((i) προώθηση των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης των υδατοδρομίων στο «πακέτο Γιούνκερ», (ii) υπαγωγή των υδατοδρομίων στο νέο αναπτυξιακό νόμο, (iii) εξασφάλιση πόρων ύψους 3 έως 6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημιουργία υδατοδρομίων με συγκεκριμένα κριτήρια ωριμότητας και ωφέλειας του έργου, (iv) ένταξη χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων υδατοδρομίων στα ΠΕΠ, (v) ανάπτυξη υδατοδρομίων μέσω συνεργιών τύπου ΣΔΙΤ»».

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του γι’ αυτή την εξέλιξη, αφού όπως είπε αυτό ««πρόκειται για πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, καθώς η λειτουργία του υδατοδρομίου στην περιοχή μας θα σημάνει αυτόματα αναπτυξιακές προοπτικές». Την ίδια χρονική στιγμή, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου δήλωνε, πως «Έχουμε στάση αναμονής και εξάλλου ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε υδατοδρόμιο στην Τριχωνίδα».

Στα καθ’ ημάς οι ιθύνοντες του δήμου σιωπούν και το Μεσολόγγι δυστυχώς απουσιάζει από τον κατάλογο των 19 υπό δημιουργία υδατοδρομίων, αν και επαναλαμβάνω προηγούνταν θεσμικά στην ολοκλήρωση των ενεργειών αδειοδότησης το 2014. Ουδείς ασχολείται, ουδείς αγωνιά και παρακολουθεί τις εξελίξεις και κυρίως ουδείς μας εξηγεί πως «οι έσχατοι έγιναν πρώτοι» και αντιστρόφως, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» σήμερα το υδατοδρόμιο Μεσολογγίου. Αναμφίβολα υπάρχει «παρασκήνιο», το οποίο ως συνήθως γνωρίζει μόνο ο κ. Καραπάνος…

Δεν μας ενδιαφέρει το «παρασκήνιο» αλλά το αποτέλεσμα. Μια ακόμη επένδυση στο λιμάνι Μεσολογγίου ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ, η οποία αποτελούσε διαφήμιση για μας, έφερνε ΤΟΥΡΙΣΜΟ και ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, καθώς φαίνεται χάνεται. Όπως και το «business plan» του λιμανιού, το οποίο θα καθόριζε τις χρήσεις γης από τη χερσαία ζώνη έως το χώρο της Κλείσοβας, «εξαφανίστηκε» και αυτό. Όπως η Έκθεση έγινε παζάρι, ενώ κάποιοι άλλοι δίπλα μας διοργανώνουν «εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού» και «τοπικής γευσιγνωσίας». Όπως η αναγνώριση του ιαματικού πυλού της Αγίας Τριάδας, έχει «βαλτώσει» και αυτή δύο χρόνια τώρα.

Άλλωστε όπως υποστήριζαν και αρθρογραφούσαν εσχάτως ορισμένοι, «με τα μεγάλα θα ασχολούμαστε, τα μικρά να πετύχουμε». Τι τα θέλουμε τα «βαπόρια και τα αεροπλάνα», μαγαζιά να ανοιγοκλείνουμε στο λιμάνι για ίδιο όφελος, ανακυκλώνοντας την εσωτερική αγορά και θα πετύχουμε… Ας ασχοληθούν οι γείτονες δήμοι της Περιφέρειας με τα «μεγάλα», εμείς μόνο με τα «μικρά» Αυτό και αν είναι «έξοδος προς τη θάλασσα και ανάπτυξη του θαλασσίου μετώπου»…τρομάρα τους!

Μετά από 2 χρόνια Καραπάνου, μέρα με τη μέρα ότι με πολύ κόπο είχε δρομολογηθεί την προηγούμενη τριετία ως ρεαλιστική προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο μας, απαξιώνεται και γκρεμίζεται. Βουλιάζουμε μέσα στα απόνερα της γενικευμένης συναλλαγής και των ατομικών του επιδιώξεων. Ο λογαριασμός μεγαλώνει και δεν θα είναι εύκολα αντιστρεπτός στο μέλλον. Η λαϊκή ρήση «όπως στρώνεις κοιμάσαι» θα βρει δυστυχώς την πλήρη εφαρμογή της!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Πρώην Δήμαρχος

Δημοτικός Σύμβουλος

Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.