Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Πέθανε ο σπουδαίος ρεμπέτης Αγάθωνας

Πέθανε ο σπουδαίος ρεμπέτης Αγάθωνας

«Εφυγε» ξαφνικά στον ύπνο του σε ηλικία 65 ετών.  

Μια σημαντική προσωπικότητα του ρεμπέτικου τραγουδιού, ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στη διάθεση και διάδοση του ιδιαίτερου αυτού μουσικού είδους καταφέρνοντας, μάλιστα, να το ανεβάσει μέχρι και στην σκηνή της Eurovision, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, έφυγε σήμερα, ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά αλλά πιθανότατα πρόκειται για καρδιακή ανακοπή καθώς βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του.

Γεννημένος το 1955, στον Ευαγγελισμό της επαρχίας Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες τα μουσικά του ακούσματα ήταν πλούσια και είχαν έντονο άρωμα Μικρασιάτικο άρωμα. Η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε στο να μάθει να παίζει, εντελώς μόνος του, λα τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται στα ρεμπέτικα τραγούδια: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο.

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο μουσικός χώρος που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει απόλυτα στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται έκτοτε αποκλειστικά. Έχει στην κατοχή του μεγάλη συλλογή δίσκων γραμμοφώνου με σπάνιες εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, πολλές από τις οποίες έχει παρουσιάσει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης (Α103, 904).
Το 1978 ιδρύει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το 1981 κατεβαίνει για μερικά χρόνια (ως το 1987) στην Αθήνα, όπου και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά. Το 1987 παντρεύεται την Εριφύλη Χοντολίδου και αποκτούν ένα γιο, τον Νίκο, που σπουδάζει φυσικός, παίζει ούτι και συμμετέχει με τον Αγάθωνα σε πολλές συναυλίες και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Είχε πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και ενώ είχε προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία.
Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης είναι αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο και δημοτικό τραγούδι.
Η συμμετοχή του στην Εurovision, μαζί με τους koza mostra άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.