Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Ποια θέματα τέθηκαν στη συνάντηση Καραπάνου με τη διοίκηση του Εμπορικού Σύλλογου Μεσολογγίου

2Με τον Δήμαρχο Νίκο Καραπάνο συναντήθηκε η Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η συνάντηση έγινε χθες βράδυ, Τρίτης 24 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου προκειμένου να ενημερώσει τον κ.Καραπάνο σχετικά με θέματα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου . Παρόντες στη συνάντηση, πέραν των μελών της Διοίκησης, ήταν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Καραπαπάς και Σπύρος Καρβέλης καθώς και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου της Μαρίνας, Λεωνίδας Βλάχος.
Η Μαρίνα Μεσολογγίου, η ελιά καλαμών, το ΤΕΙ Μεσολογγίου και ο σταθμός υπεραστικών ΚΤΕΛ ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Τον λόγο έλαβε πρώτος ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Σπυρόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι διανύουμε μια εποχή γενικευμένης κρίσης από την οποία δεν έχει βγει αλώβητη και η αγορά του Μεσολογγίου. «Ειδικότερα, η τοπική αγορά σημείωσε πτώση άνω του 20% (σε σχέση με πέρυσι) κατά την περίοδο των εορτών, η οποία μάλιστα συνεχίστηκε και καθ’ όλη την διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων. Είναι προφανές δε, ότι βρισκόμαστε ενόψει του κλεισίματος δεκάδων επιχειρήσεων, αφού αυξάνονται τα “λουκέτα” και στην πόλη μας. Ως εκ τούτου, πρωτεύον ζήτημα είναι η εισροή κεφαλαίων στον δήμο μας, που θα δώσουν μια ανάσα στην πολύπαθη οικονομία μας», ανέφερε.
Ξεκινώντας με το πρώτο θέμα που βρισκόταν στην ατζέντα του Συλλόγου και που αφορούσε στην Μαρίνα Μεσολογγίου, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως έχει παρέλθει μια δεκαετία από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης, κατά την οποία αμφότεροι οι μέτοχοι έχουν υπηρετήσει ως Διευθύνοντες Σύμβουλοι της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να πάρουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα ο εν δυνάμει αυτός αναπτυξιακός πυλώνας για την ευρύτερη περιοχή να απαξιώνεται καθημερινά και ο δήμος να στερείται πολύτιμων εισοδημάτων ύψους 4.000.000€ ετησίως.
Δεδομένου ότι η σύμβαση της εταιρείας έληξε στις 17 Δεκεμβρίου του 2016 και εφόσον δοθεί παράταση από το Υπουργείο Τουρισμού, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος ζητά να υπάρξει από την δημοτική αρχή αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ώστε να πράξει επιτέλους η εταιρεία τα όσα έχει υπογράψει, καθώς και να ζητηθούν ευθύνες από όσους καθίστανται υπεύθυνοι για την μη λειτουργία της Μαρίνας έως τώρα.
4Το δεύτερο θέμα στο οποίο στάθηκε η Διοίκηση του Συλλόγου αφορούσε την ελιά καλαμών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδια επί του θέματος.Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η Αιτωλοακαρνανία παράγει ετησίως 35.000 τόνους ελιάς καλαμών, εκ των οποίων οι 15.000 τόνοι προέρχονται από την περιοχή Μεσολογγίου. Συνακολούθως, το Μεσολόγγι χάνει τουλάχιστον 20.000.000€ ετησίως, πρόβλημα που έχει ανακύψει με το ΠΟΠ και τον περιορισμό του στη Μεσσηνία, η οποία και διατηρεί ποσοστό της τάξης του 5% της εθνικής παραγωγής.
Πρόταση του Συλλόγου είναι να υπάρξει συσπείρωση όλων των νομών που παράγουν ελιές καλαμών σε ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης της επέκτασης του καθεστώτος Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης. Τονίστηκε πως μόνο με μια συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς βουλευτών, δημοτικών αρχών και αγροτικών συνεταιρισμών θα επιτευχθεί το αυτονόητο και θα δοθεί επιτέλους αξία στον πλούτο της χώρας μας, διασφαλίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όχι μονάχα στις επιμέρους περιοχές, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.
Στη συνέχεια, η Διοίκηση του Συλλόγου έκανε αναφορά στην διαρκή υποβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισής του και προτείνοντας την επαναφορά ή την ίδρυση νέων τμημάτων.
Το τελευταίο θέμα που έθεσε επί τάπητος η Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου αφορά τον επιβατικό σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Η θέση στην οποία βρίσκεται η κτιριακή υποδομή που στεγάζει τον σταθμό προσβάλει, αναντίρρητα, την αισθητική της πόλης, τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε να έχουν επενδυθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους αντίστοιχους σταθμούς της Ναυπάκτου και του Αγρινίου, οι οποίοι υπερτερούν τόσο σε αισθητική όσο και σε λειτουργικότητα, ενώ εμείς παραμένουμε σε έναν σταθμό της δεκαετίας του ’70.
Παράλληλα, είναι αδιανόητο ο σταθμός να βρίσκεται σε ένα σημείο, όπου χτυπά δυνατά ο παλμός της ιστορίας και του πολιτισμού, ενώ υποβαθμίζει και την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης, αφού τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά τους, δεδομένου ότι τα λεωφορεία εκτελούν αναστροφή επί της οδού και ορισμένες φορές σταθμεύουν και από τις δύο πλευρές του δρόμου. Αναφορικά με το θέμα αυτό ζητήθηκε από τη Διοίκηση να ελεγχτεί η ύπαρξη σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης και να δοθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για κατασκευή νέου κτιρίου, που θα εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των δημοτών.
1Ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις της, η Διοίκηση έδωσε στον κ. Καραπάνο μία Flash Memory, που περιέχει δύο διατριβές του συμπολίτη φυσικοθεραπευτή, Σωκράτη Πνευματικάτου. Μία εξ αυτών αφορά την οστεοαρθρίτιδα και διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η άλλη την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας η οποία έγινε σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κοσμετολογίας Αθηνών και η οποία παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «HILTON», το 2014. Και οι δύο έρευνες ανέδειξαν τις ευεργετικές ιδιότητες της ιαματικής λάσπης στις ως άνω περιπτώσεις. Οι εν λόγω μελέτες βρίσκονται πλέον στην διάθεση του δημάρχου για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τον φυσικό αυτόν πλούτο της περιοχής μας.
Ο κ. Καραπάνος άκουσε με προσοχή τις θέσεις του Συλλόγου, ενώ τους παρείχε πλήρη ενημέρωση για όλες τις ενέργειες του δήμου σχετικά με τα συγκεκριμένα θέματα. Απάντησε στις ερωτήσεις των μελών της Διοίκησης σε κλίμα συναντίληψης και συνεργασίας για τα ως ζητήματα αυτά, ενώ τόσο η Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου όσο και ο Δήμαρχος δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν ακόμη μία μελλοντική συνάντηση, κατά την οποία θα εστιάσουν την προσοχή τους γύρω από τα ζητήματα της καθημερινότητας και της ενίσχυσης του τοπικού εμπορίου.
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία και από κοινού δράσεις με τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για την πόλη, ενώ και ο ίδιος ο Σύλλογος σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιπρόσθετες συνεδριάσεις για να αποφασίσει την πορεία που θα ακολουθήσει για την διεκδίκηση των ζητημάτων αυτών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.