Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2020

Πως ο μυθικός Πήγασος συνδέθηκε ως σύμβολο με την Ακαρνανία.

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Πήγασος ήταν το φτερωτό άλογο της Ελληνικής Μυθολογίας. Συμβολίζει αλληγορικά το θαλάσσιο νέφος (θαλάσσιοι υδρατμοί – γιος του Ποσειδώνα), που μεταφέρει τους κεραυνούς (του Δία) και που γίνονται αντιληπτοί στις καταιγίδες.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση που επικρατούσε στη Κόρινθο ο Πήγασος ήταν κατ΄ εξοχήν Κορινθία θεότητα, για τον οποίο είχαν κοπεί και νομίσματα με τη παράστασή του. Λέγονταν ότι μόλις ο Πήγασος ξεπήδησε από τη Μέδουσα, πέταξε στην Ακροκόρινθο και ξεδίψασε στα νερά της Πειρήνης πηγής εξ ού και “Πειρήνιος πώλος” το από τότε όνομά του. Στη συνέχεια οι παραδόσεις των Κορινθίων συσχετίζουν τον Πήγασο με τη παράδοση του Βελεροφόντη και της Χίμαιρας.
Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που ο Πήγασος συσχετίστηκε με τη θαλάσσια αυτή δύναμη της Αρχαϊκής και Κλασσικής εποχής. Η Κόρινθος είχε ιδρύσει πολλές αποικίες στην αρχαία Ακαρνανία και συνδέθηκε στενά με την περιοχή.

Η επιρροή αυτή αποτυπώθηκε και στα νομίσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Θύρρειο, έδρα νομισματοκοπείου της περιοχής. Την περίοδο 350-250 π.Χ. περίπου έκοβε δικά της νομίσματα με πρότυπο τους Κορινθιακούς στατήρες. Απεικόνιζαν στη μια όψη τον Πήγασο και στην άλλη κεφαλή της Αθηνάς, καθώς και τα γράμματα Θ, ΘΥ, ΘΥΡ.  Αυτό συνέβη και με  τα νομίσματα άλλων Ακαρνανκών πόλεων . Το ίδιο παράδειγμα ακολούθησε η γειτονική Λευκάδα.

Έτσι λοιπόν το μυθικό φτερωτό άλογο της Ακαρνανίας ταυτίζεται άμεσα και με τη δική μας περιοχή.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.