Σάββατο, Απρίλιος 20, 2019

Οι πλημμύρες και οι ευθύνες της Περιφέρειας

Οδός Κλεισόβης στο κέντρο του Μεσολογγίου, μερικές δεκάδες μέτρα νότια της κεντρικής πλατείας

Πέντε ημέρες πέρασαν από τις πλημμύρες που, πρωινές ώρες Σαββάτου, προκάλεσαν καταστροφές στις περιοχές Μεσολογγίου και Ναυπακτίας. Ορθώς τις πρώτες ημέρες προείχε η αντιμετώπιση του προβλήματος και η ανακούφιση των πληγέντων και όχι η απόδοση ευθυνών . Σε δεύτερο χρόνο όμως είναι αναγκαίος ο εντοπισμός των αιτίων των καταστροφών ώστε οι αρμόδιοι από τα τώρα και στο εξής να δράσουν προληπτικά.
Μια απλή θεώρηση των πραγμάτων καταδεικνύει ως βάσιμη την άποψη περί σοβαρών ευθυνών της Περιφέρειας.
Η θεομηνία λοιπόν και οι καταστροφές που προκάλεσε αποτέλεσαν αφορμή και για ένα ιδιότυπο « πιγκ-πογκ» ως προς τις ευθύνες των αρμόδιων Αρχών σχετικά με την ετοιμότητά τους στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Είναι ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών που παίζεται τα τελευταία χρόνια στην πλάτη των κατοίκων της περιοχής μας, οι οποίοι πηγαίνοντας από τον Άννα στον Καϊάφα , βρίσκονται σήμερα να μετράνε πληγές αλλά και υποσχέσεις από «ευαισθητοποιημένους» υπουργούς αλλά και τοπικούς άρχοντες.
Η αλήθεια όμως είναι μία. Και εν προκειμένω η εξής: Τα προβλήματα έχουν αφετηρία την άρνηση της Περιφέρειας να αποδεχτεί τις αρμοδιότητές της. Σύμφωνα με την αριθ. πρωτ.28552/15-9-2016 εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.Κουρουμπλή , οι αρμοδιότητες του καθαρισμού και αστυνόμευσης των υδατορεμμάτων ανήκουν στην Περιφέρεια. Το ίδιο και η κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών και των εγγειοβελτιωτικών έργων.
Οι πρόσφατες θεομηνίες στις περιοχές Μεσολογγίου και Ναυπακτίας κατέδειξαν ως βασική αιτία των καταστροφών ακριβώς την πλημμελή συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, την ανυπαρξία καθαρισμού των ρεμάτων και φυσικά την απουσία καθαρισμού των φρεατίων των Επαρχιακών Οδών, που εκ του Νόμου ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Αν λοιπόν εξαιρέσει κανείς την διακοπή λειτουργίας του αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΜ στο Μεσολόγγι, που βαρύνει τη ΔΕΗ, ως προς όλα τα υπόλοιπα προκύπτει πως η ευθύνη σαφώς βαρύνει την Περιφέρεια, η οποία μάλιστα είχε βιαστεί, μία μέρα πριν τις καταστροφές, να δηλώσει έτοιμη για το χειμώνα.
Εκ του αποτελέσματος ωστόσο αποδεικνύεται πως μόνο έτοιμη δεν ήταν παρά το γεγονός ότι είχε προειδοποιηθεί, όπως προκύπτει από το έγγραφο που παρουσιάζει το agrinionews.gr, ήδη από τον Σεπτέμβριο, τόσο από το αρμόδιο Υπουργείο όσο και από συμβούλους της αντιπολίτευσης που είχαν προειδοποιήσει για την αντιπλημμυρική προστασία.
Το ζήτημα όμως είναι πως ο κίνδυνος για επανάληψη τέτοιων φαινομένων είναι υπαρκτός, αφού από μια απλή επισκόπηση των επαρχιακών οδών είναι φανερό ότι η απορροή των υδάτων δεν γίνεται κανονικά, καθώς τα πλαϊνά των δρόμων είναι γεμάτα χόρτα (αρμοδιότητα και πάλι της Περιφέρειας).
Πρόβλημα μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και- το αναφέρουμε χωρίς πρόθεσηννα είμαστε μάντεις κακών- θα παρατηρηθεί και στο μέλλον με την Ερμίτσα αλλά και την συσσώρευση υδάτων στην περιοχή γύρω από τη Λυσιμαχία, όπου κάθε φορά που βρέχει με ένταση, περιουσίες ανθρώπων τίθενται σε κίνδυνο λόγω της ανόδου της στάθμης της λίμνης, με τα γνωστά προβλήματα στις Διώρυγες των ΓΟΕΒ και στην υπερχείλιση του Δίμηκου ποταμού που καταστρέφει τακτικά μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή του Αγγελοκάστρου.
Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, από τη στιγμή που κάθε χρόνο εμφανίζονται και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, παύουν να είναι έκτακτα. Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα από τις τοπικές Αρχές στη διαχείριση των ευθυνών τους.
Η Περιφέρεια, καλώς ή κακώς, φέρει το βάρος του μεγαλύτερου μέρους των ενεργειών που χρειάζονται για την πρόληψη φαινομένων σαν αυτό που πρόσφατα χτύπησε την Αιτωλοακαρνανία.
Αυτή τη φορά «χτυπήθηκε» το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος. Αύριο, μια άλλη περιοχή μπορεί να έχει σειρά… Τα προβλήματα έχουν επισημανθεί. Το πιγκ –πογκ ευθυνών πρέπει να σταματήσει και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες τους. Άλλωστε αν τα πράγματα πάρουν πιο άσχημη τροπή, ίσως οι ευθύνες αποδοθούν και από τη Δικαιοσύνη. Καλό είναι λοιπόν να μην φθάνουμε ως εκεί…

Η εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π.Κουρουμπλή η οποία προσδιορίζει σαφώς τις ενέργειες στις οποίες καλούνται να προβούν οι Περιφέρειες και οι δήμοι για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. 


14711332_10205547319841175_1268010170764255382_o-1 imagehandler imagehandler-1

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.