Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Σε λίμνη μετατράπηκε το Μεσολόγγι (φωτό)

Μνήμες του πλημμυρικού φαινομένου του 2016 στο Μεσολόγγι καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης πολλοί είναι οι δρόμοι της πόλης που έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε λίμνες.

Λίγη ώρα βροχής ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν πολλά σημεία της πόλης του Μεσολογγίου και να προκληθούν ζημιές σε σπίτια.

Οι περισσότεροι δρόμοι είναι αδιάβατοι, καθώς το νερό έχει σκεπάσει τα πεζοδρόμια και αρκετά ημιυπόγεια και ισόγεια σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Επειδή το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο, κάποιοι έχουν προμηθευτεί αντλίες για να βγάζουν τα νερά από τα σπίτια τους.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα που διαμένει κοντά στην περιοχή Ταμπακαριά μιλώντας στο aixmi-news.gr εξέφρασε το παράπονό της για το γεγονός ότι επικοινώνησε με την πυροσβεστική για την απάντληση των νερών από το σπίτι της και έλαβε άρνηση. Το νερό ωστόσο μπήκε στο γκαράζ του σπιτιού, όπου υπήρχε το αυτοκίνητο και τα ποδήλατα της οικογένειας, καθώς και αντικείμενα που ήταν αποθηκευμένα, αλλά και το λεβητοστάσιο που υπέστη ζημιά.

Στην περιοχή Ταμπακαριά, οι περισσότεροι δρόμοι πλημμύρισαν και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα φρεάτια. Όπως είπαν οι ίδιοι πριν από τρεις ημέρες περίπου τα φρεάτια είχαν καθαριστεί όμως δεν δούλεψε το αντλιοστάσιο για να απορροφήσει τα νερά γι’ αυτό προκλήθηκε αυτή η ζημιά.

Επίσης πλημμύρες παρατηρήθηκαν και στο Αλμυράκι και σε αρκετές κάθετες, προς την οδό Κύπρου, οδούς.

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που μένει κοντά στο ΚΑΠΗ δεν μπορεί πλέον να κατοικήσει στο σπίτι του, καθώς οι ζημιές που υπέστη είναι πολύ σοβαρές. Οι γύρω δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λίμνη. Ακόμα και τα αυτοκίνητα είναι αδύνατο να διασχίσουν αυτά τα σημεία.

Η αντιδήμαρχος καθημερινότητας Περσεφόνη Μελαχρή, βρέθηκε άμεσα κοντά στα προβλήματα, προσπαθώντας να βοηθήσει τους κατοίκους οι οποίοι της εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ – aixmi-news.gr

Φωτογραφίες του messolonghinews.gr

 

Μεσολόγγι, Δικαστικό
Ταμπακάρια
Οδός Κύπρου
Οδός Λεβίδου
Πλώσταινα

Τα αίτια των πλημμυρών θα διερευνηθούν σε βάθος» αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος. 

Όπως ο ίδιος επισημαίνει σήμερα το μεσημέρι μετά από μια καταρρακτώδη βροχόπτωση αρκετοί δρόμοι της πόλης παρέμειναν πλημμυρισμένοι για αρκετό διάστημα αδικαιολόγητα. Επίσης παρατηρήθηκαν πλημμύρες σε αρκετά υπόγεια αλλά και ισόγεια κτίρια και κατοικίες.

«Αστοχίες ή παραλείψεις στον σχεδιασμό και στη λειτουργία του έργου για την συντήρηση και εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων θα εξετασθούν με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα», αναφέρει ο κ. Λύρος με τη δήλωση του να έχει ως εξής:

«Η πόλη και ο Δήμος μας βρέθηκε για μια ακόμη φορά απειλούμενη σοβαρά από τα φαινόμενα της έντονης βροχής και πληγείσα σε αρκετές περιπτώσεις.
<em>Σήμερα το μεσημέρι και περί ώρα 15.00 μετά από μια καταρρακτώδη βροχόπτωση αρκετοί δρόμοι της πόλης μας παρέμειναν πλημμυρισμένοι για αρκετό διάστημα αδικαιολόγητα. Επίσης παρατηρήθηκαν πλημμύρες σε αρκετά υπόγεια αλλά και ισόγεια κτίρια και κατοικίες.</em>
<em>Παρόμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και σε άλλα σημεία του Δήμου μας όπως στο Αιτωλικό και στην θέση ΖΕΣΤΗ στον Άγιο Θωμά .</em>
<em>Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε από κοντά τα γεγονότα και παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια.</em>
<em>Τη στιγμή αυτή προέχει να ανακουφιστούν οι πληγέντες συνδημότες και να καταγραφούν οι ζημιές, όπου υπάρχουν. Συστήνονται αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιες επιτροπές, αρχίζει η καταγραφή των ζημιών και η παραλαβή των σχετικών αιτήσεων αποζημιώσεων.</em>
<em>Τα προληπτικά μέτρα καθαρισμών των φρεατίων, που έγκαιρα φροντίσαμε να πάρουμε δεν στάθηκαν αρκετά να εμποδίσουν το ακραίο φαινόμενο.</em>
<em>Οι αιτίες του προβλήματος ήδη άρχισαν να διερευνώνται και θα διερευνηθούν σε βάθος.</em>
<em>Οι πρώτες διαπιστώσεις σε ότι αφορά την πόλη του Μεσολογγίου μιλούν για ανεπαρκή λειτουργία των αντλιοστασίων για την οποία ενεργήσαμε να αποκατασταθεί άμεσα.</em>
<em>Να σημειωθεί ότι μέχρις ώρας ο έλεγχος και η ευθύνη λειτουργίας των αντλιοστασίων ανήκε και ανήκει στον κατασκευαστή και εργολάβο του έργου. Διότι το έργο «Συντήρηση &amp; εκσυγχρονισμός ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων όμβριων υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες Οκτωβρίου 2016 στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου» προϋπολογισμού 1.200.000 € που σχεδιάστηκε το 2017 δεν έχει ακόμη παραδοθεί στο Δήμο μας. Είναι εν εξελίξει και μάλιστα παρά την παρέλευση του συμβατικού χρόνου ζητήθηκαν παρατάσεις στην προθεσμία παράδοσης του.</em>
<em>Αστοχίες ή παραλείψεις στον σχεδιασμό και στη λειτουργία του έργου για την συντήρηση και εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων θα εξετασθούν με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα.</em>
<em>Με την ίδια σοβαρότητα και επιτακτικότητα τίθεται επίσης το θέμα της κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας και τα οποία σχετίζονται με την Ιόνια οδό, θέμα το οποίο ήδη είχαμε επισημάνει αρμοδίως και στο οποίο εμμένουμε».

Φωτογραφίες από aixmi-news.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Anonimos

    Η Φύση εκδικείται!! τις πονηριές του Ανθρώπου, την ασεβεία, την ασυδοσία, και την αμέλεια που είναι σε βαθμό κακούργηματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.