Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Γιατί «πνίγηκε» η Μακύνεια – Επικίνδυνες διαβρώσεις στην Ιόνια Οδό (vid)

Γιατί «πνίγηκε» η Μακύνεια – Επικίνδυνες διαβρώσεις στην Ιόνια Οδό (vid)

Τι καταγγέλλει στο ethnos.gr ο πρώην Διευθυντής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής

Το «πέδιλο» της κολόνας στη γέφυρα της Ιονίας Οδού που έχει απογυμνωθεί μετά τις πλημμύρες του Σαββάτου

Εικόνες που σοκάρουν και προκαλούν προβληματισμό κατέγραψε το ethnos.grμε τη βοήθεια του Νίκου Μακρυγιάννη. Γεννημένος στη Μακύνεια ο Νίκος Μακρυγιάννης για 35 χρόνια ήταν ο Διευθυντής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής και επί σειρά ετών ήταν ανταποκριτής κορυφαίων Μέσων Ενημέρωσης στη Γερμανία, όπως το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μετά τις τεράστιες καταστροφές που έγιναν στα σπίτια, στις υποδομές αλλά και στο παραλιακό μέτωπο της Μακύνειας, της Ρίζας, του Αντιρρίου και της Ναυπάκτου μας αποκάλυψε το σημείο απ΄όπου ξεκίνησε το μεγάλο πρόβλημα.

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές. Οπως καταγγέλλει ο Νίκος Μακρυγιάννης οι δύο βασικοί παράγοντες που τα νερά ακολούθησαν ανεξέλεγκτη πορεία και μπήκαν μέσα στη Μακύνεια είναι:

  • Πρώτον τα νερά που διοχετεύονται από την Ιονία Οδό και έπεσαν μέσα σε δύο μικρά ρέματα που δε μπορούσαν να σηκώσουν τον όγκο των υδάτων.
  • Δεύτερον οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο από τις εταιρείες που ανέβασαν 15 ανεμογεννήτριες στο βουνό κλείνοντας τα ρείθρα των δρόμων προκειμένου τα τεράστια φορτηγά να ανεβάσουν στην κορυφή των βουνών τα τεράστια πτερύγια των ανεμογεννητριών.
dsc02035.jpg
Τα ρείθρα έχουν κλείσει με πιεσμένο γαρμπίλι για να πατήσουν τα φορτηγά που ανέβαζαν τις ανεμογεννήτριες
dsc02034.jpg
Τα ρείθρα έχουν κλείσει με πιεσμένο γαρμπίλι για να πατήσουν τα φορτηγά που ανέβαζαν τις ανεμογεννήτριες

Καιρός: «Αν φαγωθεί κι άλλο η βάση θα πέσει η κολόνα»

Το πιο συγκλονιστικό είναι πως στην τελευταία γέφυρα πριν το πρώτο τούνελ της Κλοκόβας το νερό έχει απογυμνώσει τα θεμέλια από τις δύο μεγάλες κολόνες στο ρεύμα από το Αντίρριο στα Ιωάννινα.
«Δείτε την κολόνα της γέφυρας της Ιωνίας Οδού. Έχει διαβρωθεί το θεμέλιο της κολόνας. Στατικά δεν γνωρίζω πόσο αντέχει. Αλλά και να αντέχει τώρα, αν φαγωθεί κι άλλο η βάση της κολόνας θα πέσει κάτω. Δεν το βλέπετε; Πρέπει να το δουν κάποιοι όλο αυτό πόσο αντέχει αυτό το πράγμα. Δεν είναι δυνατόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να ασχοληθεί κάποιος αρκετά για να κάνει μελέτες και να έχει γνώσεις. Εγώ δεν έχω γνώσεις να σας πω περισσότερα. Ολοι αυτοί οι βράχοι που βλέπετε ήρθαν πάνω από το βουνό», είπε ο Νίκος Μακρυγιάννης.

dsc02031.jpg
Το «πέδηλο» της κολόνας της Ιονίας Οδού. Σύμφωνα με τον Μακρυγιάννη θα υπάρξει κίνδυνος εάν απογυμνωθεί περισσότερο

Καιρός: «Το δυστύχημα θα γίνει στην επόμενη θεομηνία»

«Αυτό που βλέπετε συνεχίζεται ένα χιλιόμετρο πάνω στο βουνό. Όταν οι εταιρείες επιχείρησαν να ανεβάσουν τις ανεμογεννήτριες πάνω στο βουνό χρειάστηκε να μεγαλώσουν τους δρόμους για να περάσουν τα φορτηγά. Έκλεισαν όλα τα ρείθρα και τις σούδες των δρόμων και το νερό δεν είχε διαφυγή. Κατέβηκε ανεξέλεγκτο το νερό. Παρέσυρε την άσφαλτο και τεράστιους βράχους πολλών τόνων που έφτασαν λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Μακύνειας. Για αυτό πνίγηκε το χωριό. Αυτό δεν είχε ποτέ προηγούμενο στη Μακύνεια. Το δυστύχημα το μεγάλο θα γίνει στην επόμενη θεομηνία. Έχει γδαρθεί όλο το βουνό, έχουν απομείνει τα σκληρά πετρώματα και όλος αυτός ο όγκος με χώματα και λάσπες έπνιξε το χωριό.

dsc02033.jpg
Το υδραγωγείο έγινε μπάζα στο ρέμμα κάτω από τη γέφυρα της Ιονίας Οδού

«Οι βράχοι θα κλαδέψουν το χωριό»

Ο Νίκος Μακρυγιάννης είναι ανήσυχος για την έλευση της νέας κακοκαιρίας: «Ανησυχώ πολύ. Λένε πως έρχεται κακοκαιρία πιο δυνατή. Αν υπάρξει άλλο ένα κύμα κακοκαιρίας όλα αυτά που βλέπετε και είναι στον “αέρα” θα “κλαδέψουν” όλο το χωριό κάτω. Δεν υπάρχει τίποτα να συγκρατήσει όλα αυτά».

«Δεν είχαμε ποτέ πλημμύρες»

«Παλιά δεν είχαμε πλημμύρες στη Μακύνεια αλλά δεν είχαμε ζήσει και τέτοιο καιρικό φαινόμενο. Είναι φανερό πως τα νερά από την Ιονία Οδό μαζεύονται σε ένα μεγάλο χωνί και διοχετεύονται κάτω χωρίς στο χωριό να υπάρχουν υποδομές», κατέληξε ο άλλοτε Διευθυντής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής.

Καιρός: Δείτε το βίντεο με τα όσα κατήγγειλε ο Νίκος Μακρυγιάννης αλλά και με πλάνα από το σημείο που ξεκίνησαν οι πλημμύρες:

Kώστας Ασημακόπουλος-
ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.