Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Κατά πόσο στον τόπο μας είναι φιλικοί οι δρόμοι και η κουλτούρα των οδηγών για τους ποδηλάτες;

Κατά πόσο στον τόπο μας είναι φιλικοί οι δρόμοι και η κουλτούρα των οδηγών για τους ποδηλάτες;

Με αφορμή το σοκαριστικό ατύχημα της Πτολεμαΐδας, δίνεται η αφορμή να ειπωθούν κάποια πράγματα και για δω. Σήμερα στην Πτολεμαϊδα αυτοκίνητο έπεσε πάνω  6 ποδηλάτες με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Οι συνθήκες του ατυχήματος είναι υπό διερεύνηση, όμως δημιουργεί ανάλογους προβληματισμούς για το κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να συμβεί εδώ.

Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία έχουν άθλιο οδικό δίκτυο τόσο από πλευρά ορατότητας και συντήρησης. Λακούβες, άθλια στρώση, πρόχειρα μπαλώματα κάνουν παντού την εμφάνιση τους. Αυτό κάνει τους ποδηλάτες να αποφεύγουν τις κακοτοπιές αυτές. Αυτό όμως δεν γίνεται αντιληπτό από κάποιους οδηγούς, οι οποίοι κορνάρουν ή διαμαρτύρονται νομίζοντας ότι ο ποδηλάτης εσκεμμένα “κάνει οκτάρια” μέσα στο δρόμο.

Σε γενικές γραμμές βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι η οδική συμπεριφορά έχει βελτιωθεί. Δεν λείπουν όμως το “κόλλημα” οχημάτων πίσω από ποδήλατα χωρίς απόσταση ασφαλείας, η άσκοπη και εκνευριστική κόρνα και η μη παροχή προτεραιότητας σε κάποιες περιπτώσεις.

Σίγουρα η λύση δεν είναι ούτε η κατασκευή ποδηλατόδρομων, ούτε “λαϊκισμός” τύπου διαδηλώσεων για το δρόμο όπως στο παρελθόν. Προέχει να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και επιτέλους το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία να έχει αξιοπρεπές οδικό δίκτυο.

Η ποδηλασία και το τραγικό συμβάν της Πτολεμαΐδας ήταν μια αφορμή να θιγεί το θέμα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί υπέροχο ποδηλατικό προορισμό με απίστευτες εναλλαγές τοπίου και βατό για τα ποδηλατικά δεδομένα ανάγλυφο. Ας γίνει το καλύτερο…

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. βανιας

    Θέλω να μου πεις που είδες βελτίωση γιατί εγώ χριστιανό δεν θεωρώ τον εαυτό μου , αλλά όταν βγαίνω έξω βόλτα, κάνω τον σταυρό μου με τους ανεκδιήγητους που κυκλοφορούν. Ένας λογικός άνθρωπος να βγει και να παρατηρήσει, θα δει σημεία και τέρατα. Δεν είναι μόνο οι κακοί δρόμοι, είναι η αμορφωσιά και η αίσθηση της ατιμωρησίας που διέπει τους πάντες.

  2. Σύρρος Βαγγέλης

    Ανύπαρκτη παιδεία. Προχθές σε διαδρομή μου με το ποδήλατο στο κέντρο του Αγρινίου, στην οδό Παναγοπούλου στην πλατεία σιντριβανιού, σταμάτησα στη διάβαση πεζών προκειμένου να δώσω προτεραιότητα στους πεζούς που περίμεναν να περάσουν απέναντι, άκουσα πίσω μου μια φωνή ΑΪ ΡΕΕ. Γύρισα να δω ποιος είναι και βλέπω έναν τύπο με παπάκι υπάλληλο γνωστής εταιρίας ταχυμεταφορών που διαμαρτύρωνταν επειδή του έκοψα τη φόρα. Ποια παιδεία, ποια συνύπαρξη με τα υπόλοιπα οχήματα. Ξεφτίλα

  3. vasilis

    και η περιφερεια κατα τα αλλα τρεχει το προγραμμα medcucletour για τη διαδρομη eurovelo 8 ……χωρις να εχει καν ερεισματα η εθνικη οδος ……………….για γελια ειμαστε ολοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.