Στο χωριό Πογωνιά του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, η παράδοση ζωντανεύει μέσα από τα χέρια της 78χρονης γιαγιάς Μαγδαληνής και της φίλης της.
Με μεράκι και αγάπη, ετοιμάζουν ένα κέρασμα που ξεχειλίζει από χρώματα και χαρά: τα σπερνά. Παρασκευάζονται κυρίως από βρασμένο σιτάρι, το οποίο συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση, και εμπλουτίζονται με μια ποικιλία από άλλα υλικά, όπως ξηρούς καρπούς, σταφίδες, ζάχαρη, κανέλα και άλλα μπαχαρικά.
Αυτό το πολύχρωμο κέρασμα από σιτάρι, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, κουβαλάει μέσα του την ουσία της ζωής, της ευφορίας και του πλούτου. Τα (Ε)σπερνά, συνδεδεμένα με την εκκλησιαστική παράδοση, αποτελούν ένα σύμβολο ευλογίας και προσφοράς.
Στον εσπερινό της γιορτής του Αγίου ή ανήμερα, τα (Ε)σπερνά προσφέρονται με ευλάβεια στην εκκλησία, όπου ο ιερέας τα μοιράζει στους πιστούς. Εναλλακτικά, οι νοικοκυρές τα παίρνουν στα σπίτια τους και τα μοιράζουν σε συγγενείς και φίλους, σκορπίζοντας τη χαρά και την ευλογία.
Η παράδοση των σπερνών, αν και τείνει να ξεχαστεί, αναβιώνει μέσα από τις προσπάθειες της γιαγιάς Μαγδαληνής και της φίλης της. Με το μεράκι τους, διατηρούν ζωντανή μια παράδοση που μας συνδέει με τις ρίζες μας και μας υπενθυμίζει τη σημασία του σιταριού στην ελληνική παράδοση και κουλτούρα.
Πηγή: Greek Village Life