Πλαστικά αρπακτικά τοποθετήθηκαν πάνω από δέντρα και στύλους σε περίοπτη θέση με στόχο να αποθαρρύνουν τα περιστέρια και τα λοιπά πουλιά που κουρνιάζουν και ρυπαίνουν την πλατεία Παναγοπούλου (Συντριβανίου) στο Αγρίνιο.
Η επιλογή αυτή της δημοτικής αρχής σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στα social media και το γεγονός αυτό δεν άφησε…ασχολίαστο ο αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Χρήστος Γούλας.
«Να το πάρουμε από την αρχή: Ένας δήμος δοκιμάζει ένα απλό, χαμηλού κόστους και παγκοσμίως εφαρμοζόμενο μέτρο αποτροπής πουλιών από δημόσιους χώρους. Όχι με ηχητικά κανόνια, όχι με laser, όχι με κάμερες ή εξολοθρευτές drones. Με… ένα ψεύτικο πουλί. Και ξαφνικά, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας», λέει χαρακτηριστικά.
Εκτιμά μάλιστα ο κ. Γούλας πως «το Αγρίνιο δεν βρωμίζει μόνο από περιττώματα περιστεριών. Βρωμίζει από τοξικότητα, μιζέρια και μια απίστευτη ικανότητα να μη βλέπουμε ποτέ τίποτα θετικό, όσο μικρό κι αν είναι».
Η ανάρτηση του κ. Γούλα:
ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΟΥΛΙ?
Η νέα τοποθέτηση ομοιωμάτων μεγάλων πτηνών στην πλατεία Παναγοπούλου στο Αγρίνιο, έξω ακριβώς από το Δημαρχείο, κατάφερε επιτέλους να ταράξει τα νερά – όχι των σιντριβανιών, αλλά των social media. Πλαστικά αρπακτικά τοποθετήθηκαν πάνω από δέντρα και στύλους σε περίοπτη θέση με στόχο να αποθαρρύνουν τα περιστέρια και τα λοιπά πουλιά που κουρνιάζουν και ρυπαίνουν την πλατεία.
Αλλά αλίμονο. Αν νόμιζε κανείς ότι το πρόβλημα του Αγρινίου είναι τα περιττώματα των πουλιών, μάλλον δεν έχει διαβάσει τα σχόλια στο Facebook. Γιατί εκεί, τα «πετούμενα» είναι τίποτα μπροστά στα φτερά της ειρωνείας, της χολής και του αχαλίνωτου καναπεδο-ξερολισμού.
«Βάλτε ένα σκιάχτρο για τους μ@λ@κες», γράφει ο ένας.
«Αν βάζανε τον Μητσοτάκη, ούτε σκιάχτρο δεν θα πλησίαζε», πετάγεται ο τρίτος.
Και φυσικά, το αγαπημένο όλων: «Ποιανού ιδέα ήταν να του βάλουμε ένα τέτοιο έξω από το σπίτι του».
Να το πάρουμε από την αρχή: Ένας δήμος δοκιμάζει ένα απλό, χαμηλού κόστους και παγκοσμίως εφαρμοζόμενο μέτρο αποτροπής πουλιών από δημόσιους χώρους. Όχι με ηχητικά κανόνια, όχι με laser, όχι με κάμερες ή εξολοθρευτές drones. Με… ένα ψεύτικο πουλί. Και ξαφνικά, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.
Ποια είναι η ουσία όμως; Ότι δεν φταίει το πουλί. Φταίει που έγινε κάτι. Οτιδήποτε. Στο Αγρίνιο —όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας— ό,τι κι αν γίνει είναι λάθος. Αν δεν γίνει τίποτα, «κοιμούνται». Αν γίνει κάτι μικρό, «είναι για τα μάτια του κόσμου». Αν γίνει κάτι μεγάλο, «ήταν προεκλογικό». Αν γίνει κάτι έξυπνο, «είναι αντιγραφή». Αν γίνει κάτι περίεργο, «είναι γελοίο». Αν γίνει κάτι χρήσιμο, «τα φάγανε πάλι».
Μήπως τελικά δεν χρειάζονται ψεύτικα πουλιά στην πλατεία;
Μήπως χρειάζεται κάτι άλλο να φοβίσει αυτούς που τρέφονται μόνο με γκρίνια, ειρωνεία και μηδενισμό;
Το Αγρίνιο δεν βρωμίζει μόνο από περιττώματα περιστεριών. Βρωμίζει από τοξικότητα, μιζέρια και μια απίστευτη ικανότητα να μη βλέπουμε ποτέ τίποτα θετικό, όσο μικρό κι αν είναι.
Και όσο για τον συμπολίτισα που γράφει:
«Ρε πούστη μου ειλικρινά… ΜΙΑ καλή κουβέντα να βγει απ’ το στόμα των Αγρινιωτών…»
Έχει δίκιο.
Όχι επειδή όλα είναι καλά. Αλλά επειδή τίποτα δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλό, όσο το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να φτύνουμε και να ειρωνευόμαστε.










3 Σχόλια
Κουκουβάγια είναι ή Μπούφος το πλη
Κάποια στιγμή θα πρέπει η κάθε Αρχή αυτού του τόπου να πάψει να φέρεται ενοχικά και να απολογείται στους διαταραραγμένους αυτού του κόσμου που μας ζητούν να κάνουμε το Παράλογο κανόνα στη ζωή μας. Φτάνει πια με την “ευαισθησία” του Παράλογου! Φτάνει !
Σε μiια πόλη με μεγάλη φτώχεια, χωρίς καθόλου ζωή με μηδέν τουρισμό χωρίς φοιτητές, ,μια πόλη που είναι καρπαζοεισπράκτορας μιας εχθρικής περιφέρειας με αυτές τις πατέντες προσπαθεί να καλύψει η δημοτική αρχή την ανυπαρξία της.