Του Γιώργου Μαρκατάτου
Εμπεδώνεται η απουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε μετά τις εκκωφαντικές ανικανότητες των Ευρωπαίων ταγών να δουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει στον τομέα των εξελίξεων που βασίζονται στη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Ενώ οι Συνθήκες της ΕΕ προβλέπουν κοινή και ομόφωνη λήψη των σοβαρών αποφάσεων, βλέπουμε ότι η συγχορδία της Κομισιόν, στις εντολές και απαιτήσεις του άξονα Παρίσι – Βερολίνο ασκούν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. Και οι υπόλοιποι απλά ακολουθούν!
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, διαφαίνεται ένα εκρηκτικό αλαλούμ στις προτάσεις και στις αποφάσεις της γραφειοκρατικής ελίτ των Βρυξελλών, που φαίνεται λογικά να οδήγησαν στα τελευταία αποτελέσματα της ευρωπαϊκής κάλπης.
Η πανδημία που ενέσκηψε πριν τρία χρόνια και η ρώσο-ουκρανική σύρραξη (συνεπικουρούμενη και από άλλους πολέμους στη γειτονιά μας) ανέδειξε σωρεία λανθασμένων χειρισμών και αποφάσεων, που έχουν επιδεινώσει την όλη κατάσταση, με εμφανή αποτελέσματα τη φτώχεια πλέον σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού της ΕΕ, για να μην αναφερθούμε στην ολοένα εντεινόμενη φτώχεια ολόκληρων χωρών μελών του ΟΗΕ.
Δε θα πρέπει να σταματήσουμε την αναφορά μας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του ευρωκοινοβουλίου είναι η αποτύπωση αυτών των προβλημάτων, και θα πρέπει οι κινήσεις στο άμεσο μέλλον να λάβουν υπόψη τους τη βούληση έστω και της μειοψηφίας του πληθυσμού που προσήλθε στις κάλπες.
Η αντιμετώπιση της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, επέτεινε την προβληματική που οδηγεί σε σωρεία λαθών με σοβαρότατες πλέον επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά σημειώνουμε την ενεργειακή φτώχεια που δημιούργησε η μεταβολή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη γηραιά ήπειρο, και το πρόβλημα διακοπής, ή τουλάχιστον ανάσχεσης της ροής σε παγκόσμιο επίπεδο του στρατηγικού αγροτικού προϊόντος των σιτηρών.
Στο μεταξύ η ίδια η ασυνεννοησία της ομάδας των χωρών εναντίον της Ρωσίας οδήγησε στη λήψη αποφάσεων με τραγικά αποτελέσματα για την ίδια την ΕΕ, όπως οι περιπτώσεις που αναφέρουμε ευθύς αμέσως, για να γίνει, ίσως, κατανοητό, τι σκέφτηκαν οι Ευρωπαίοι και άλλοι προσήλθαν στις κάλπες και άλλοι (οι πλειοψηφούντες) προτίμησαν την αποχή. Αν δούμε όμως, στη συνέχεια, θα παρατηρήσουμε ότι οι προύχοντες των ακριβών αυτοκινήτων Γερμανία και Γαλλίας, δε θέλουν να σταματήσουν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία και τους ολιγάρχες της τα ακριβά μοντέλα. Οι εκπρόσωποι του άξονα Παρίσι – Βερολίνο μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα! Χωρίς ντροπή! Ας μας μείνει ως πρώτο συμπέρασμα αυτό!
Όταν η ίδια η Κομισιόν προτείνει και το Συμβούλιο αποφασίζει να εγγραφούν 55 δις, € όπως προβλέπουν οι κανονισμοί στην άσκηση της πολιτικής συνοχής, αλλά μόνο 27 δις να εκταμιευτούν ως πληρωμές, για να εξοικονομηθούν μερικές δεκάδες δις € για να εκπληρωθούν οι αποστολές χρημάτων στην απύθμενη χοάνη του πολέμου της Ουκρανίας, η ΕΕ έχει χάσει το παιχνίδι εκ των προτέρων. Πολύ δε, περισσότερο που το τίμημα πληρώνουν οι πλέον φτωχές χώρες της ΕΕ. Πώς να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, η Κομισιόν προτείνει ριζική αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης των φτωχότερων μελών. Έτσι, το Ταμείο Συνοχής ύψους 392 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα μοντέλο χρήματος για μεταρρυθμίσεις. Όλες οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ, από την Πορτογαλία στα δυτικά έως την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία στα ανατολικά, έχουν επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση, η οποία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο περιβάλλον και τις υποδομές μεταφορών, όπως οι νέοι αυτοκινητόδρομοι».
Ποιος δεν έχει ανάγκη τους πόρους του Ταμείου Συνοχής; Ο άξονας Παρίσι – Βερολίνο. Ας μας μείνει ως δεύτερο συμπέρασμα αυτό!
Ας δούμε άλλο σημείο που πονάει να το αναλύουμε: Έχει ενσκήψει μια ακρίβεια που γονατίζει τα νοικοκυριά απ άκρου σ άκρη της ΕΕ. Αν πάρουμε τον τομέα των τροφίμων, η έλλειψη λιπασμάτων μετά τις αποφάσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, βασικού εισαγωγέα πρώτων υλών για λιπάσματα, με την ενεργειακή κρίση, οδήγησε στην έκρηξη των τιμών των τροφίμων και επέτεινε την αισχροκέρδεια σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στη χώρα μας. Όμως αν δούμε τους κανόνες παραγωγής ασφαλών τροφίμων, σήμερα εισάγονται στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης τρόφιμα που δεν εξετάζουν κανένα κανόνα απαγόρευσης των εισαγόμενων τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Έτσι ο καταναλωτής έχει περιέλθει στο έλεος των εισαγωγέων, που φροντίζουν οι ιθύνοντες να μην ενοχλούν γιατί το πρόβλημα είναι μικρότερο παρά να φανεί η ένδεια προμήθειας των αγορών! Η αδυναμία της Κομισιόν να προστατεύσει τους Ευρωπαίους παραγωγού και καταναλωτές είναι ψεύτικη και κατακριτέα! Ας μας μείνει ως τρίτο συμπέρασμα αυτό!
Τώρα, μερικοί δοκιμάζουν το βαθμό ευφυΐας τους βάζοντας τα με τις επιδοτήσεις της Κίνας προς τα παραγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και επέβαλαν δασμούς έως 38,1% που θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες δασμούς ύψους 10% και αυτό διότι, παρά τους πρόσθετους δασμούς τα κέρδη ανά πώληση είναι άνω των 9.000 ευρώ ανά όχημα που πωλείται στην Ευρώπη, 7 φορές περισσότερο από ό, τι στην Κίνα.
Μάλιστα η Κίνα απείλησε με αντιμέτρα στο εμπόριο αεροσκαφών και αγροτικών προϊόντων. Η Ελλάδα είναι καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, θα χάσουμε και αυτήν την αγορά; Μάλλον όχι, προς το παρόν διότι οι Γερμανοί κατανόησαν ότι πρέπει να υποχωρήσουν πριν είναι αργά! Όμως καλού κακού ας κρατήσουμε ως τέταρτο συμπέρασμα αυτό!
Που καταλήγουμε λοιπόν; Στη διαπίστωση ότι η ατμόσφαιρα γύρω από την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι γεμάτη βαριές ήττες, όπως αυτές που υπέστησαν οι Όλαφ Σολτς και Εμμανουέλ Μακρόν.
Και μένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί επιμένουν και οι δυο αποτυχημένοι πλέον πολιτικοί να θέλουν την ανανέωση της θητείας της προέδρου της Κομισιόν κυρίας φον ντερ Λάιεν, αντί να περιμένουν την εξέλιξη των πραγμάτων για να πληρωθούν οι έδρες των βασικών κοινοτικών οργάνων; Δεν ανταγωνίζονται σε ευφυΐα, βέβαια, αλλά δεν μπορούν να μη διακρίνουν ένα κρυφό χαμόγελο στα χείλη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Λαβρώφ, όταν έλεγε ότι θα σταματήσει τον πόλεμο αν φύγουν αυτοί… Πάντως, την ΕΕ κυβερνούν πλέον οι αποτυχημένοι!