Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Πολιτιστικές διαδρομές στις γέφυρες που ενώνουν Βάλτο και Άγραφα

Πολιτιστικές διαδρομές στις γέφυρες που ενώνουν Βάλτο και Άγραφα

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Καθαρά Δευτέρα 2 Μάρτη πολλοί άνθρωποι έδωσαν ραντεβού και συναντήθηκαν με φίλους και γνωστούς στις γέφυρες του Αχελώου πού ενώνουν τις δύο ιστορικές περιοχές τον Βάλτο και τα Άγραφα.

Τραπέζια στήθηκαν και τα νηστίσιμα απλώθηκαν πάνω τους, χαρταετοί πέταξαν στον καθαρό ουρανό, και από τα ανοιχτά παράθυρα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων έβγαινε γιορτινή μουσική!

Οι Θεσσαλονικείς ορειβάτες-περιηγητές της ομάδας “Traceyoureco” που τις δύο προηγούμενες μέρες περιηγήθηκαν στο Ξηρόμερο και στον Βάλτο, έφθασαν και στην ξακουστή γέφυρα της Τατάρνας.

Πενήντα και, επισκέπτες περπάτησαν από τα δυτικά προς την Ευρυτανία και κει στην μέση της γέφυρας τους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης παρέα με τον συνεργάτη του κ. Χαρίλαο Γρανίτσα, τον Δάσκαλο κ. Κώστα Χαραμή και κατοίκους του Δήμου. Παρόντες και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Χαλκιοπούλων κ. Βασίλης Ταλιούρας και Τρικλίνου κ. Θανάσης Σβερδίλας.

Όλοι μαζί προχώρησαν μέχρι το ανατολικό άκρο της γέφυρας και στάθηκαν κάτω από την μαρμάρινη επιγραφή που είναι καρφωμένη στον βράχο εδώ και είκοσι χρόνια. Υπενθυμίζει στους περαστικούς την πρώτη μάχη του αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων που έγινε  εκεί, πριν 199 χρόνια, στις 22 Μαρτίου του 1821.

Ο Δάσκαλος Κώστας Χαραμής, Γραμματέας του Συλλόγου Τριποταμιωτών, μίλησε για αυτή την νικηφόρα πρώτη μάχη που ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έδωσε στην Γέφυρα Τατάρνας πυροδοτώντας τις συγκρούσεις σε Ρούμελη και Μωριά για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Ο Δήμαρχος κάλεσε όλους τους επισκέπτες να επισκεφθούν τα πανέμορφα χωριά του Δήμου Αγράφων, σκαρφαλωμένα σε μαγευτικές πλαγιές βουνών, ανάμεσα σε ποτάμια φαράγγια και καταπράσινα λιβάδια.

Στην κοντινή ταβέρνα, που δεσπόζει πάνω από τα νερά της λίμνης Κρεμαστών, οι ταξιδιώτες ξεκουράστηκαν και απόλαυσαν τα κερασμένα από τον Δήμαρχο ποτά-καφέδες και αναψυκτικά, και φωτογραφήθηκαν με φόντο την γέφυρα και την λίμνη.

Αυτή η τελευταία μέρα της τριήμερης περιπλάνησης της ομάδας «Traceyoureco» στην Δυτική Ρούμελη «έφευγε» πολύ γρήγορα και μένανε πολλά ακόμη μέρη που θα θέλανε να επισκεφθούν πριν αναχωρήσουν.

Ο επικεφαλής της ομάδας κ. Στέλιος Τσιαλίκης και η κα. Χαρίτου της πολιτιστικής ομάδας «ΕΠΠΙ-Δρούμε» κατεύθυναν τους ορειβάτες πίσω στον Ορεινό Βάλτο. Μετά μια σύντομη στάση στον Θύαμο, ακολουθώντας τις πρόσφατα τοποθετημένες πινακίδες από τον πρόεδρο του Θυάμου κ. Κώστα Λαμπράκη, πεζοπόρησαν για δυο χιλιόμετρα σε δασικό δρόμο, πέρασαν τον Ίναχο ποταμό, πατώντας πάνω σε πέτρες που οι ίδιοι οι ορειβάτες τοποθέτησαν και έφθασαν στον γκρεμισμένο πύργο του ήρωα του 1821 Ψαρογιάννη, εκεί που μεγάλωσαν τα παιδιά του στρατηγού του αγώνα Γεωργίου Καραϊσκάκη, όταν αυτός πολεμούσε.

Στην επιστροφή παρέκκλιναν από το μονοπάτι και επισκέφθηκαν τα καμίνια που καίειδίπλα στο ποτάμι για παραγωγή ξυλοκάρβουνου ο τοπικός συνεταιρισμός των κατοίκων. Οι εργαζόμενοι εξήγησαν και κατατόπισαν τους ορειβάτες στην διαδικασία κατασκευής του κάρβουνου, πως και που κόβονται τα ξύλα, πως χτίζεται το καμίνι, πως σκεπάζεται με χώμα και πως ανάβεται και «καίει» για είκοσι μέρες. Μια διαδικασία πολυήμερη και κουραστική. Η ομάδα ευχαρίστησε για τις- για πολλούς πρωτόγνωρες-πληροφορίες και επέστρεψε στο λεωφορείο όπου ο οδηγός Γιώργος περίμενε με…αναμμένη την μηχανή για την επιστροφή!

Τα μέλη της «ΕΠΠΙ-Δρούμε» και κάτοικοι του Θυάμου ευχαρίστησαν τους ορειβάτες που επέλεξαν και επισκέφθηκαν την περιοχή μας και τους  κατευόδωσαν ευχόμενοι «καλό ταξίδι» και καλή άφιξη στην πόλη τους την Θεσσαλονίκη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.