Δεν αποτελεί μυστικό πως οι Έλληνες οπαδοί αγαπούν παθολογικά την ομάδα τους. Την ακολουθούν πιστά, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα αυτής της ακραίας αφοσίωσης και υπερβολικής έκφρασης της αγάπης τους προς την ομάδα τους, σε τέτοιο σημείο που τα όρια μεταξύ λατρείας και παράνοιας ξεθωριάζουν και είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε γιατί οι Έλληνες οπαδοί μπάσκετ είναι από τους πιο θερμόαιμους της Ευρώπης.
Ελλάδα η χώρα του μπάσκετ
Αν βγείτε στο δρόμο και ρωτήσετε ποιο είναι το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων, ποια νομίζετε πως θα είναι η απάντηση; Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Το σίγουρο είναι πως θα εκπλαγείτε θετικά για το πόσο ψηλά έχουν οι Έλληνες το μπάσκετ σαν άθλημα. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό. Όλα ξεκίνησαν από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987 απέναντι στην Σοβιετική Ένωση με 103 – 101 που η “επίσημη αγαπημένη” έβγαλε όλους τους Έλληνες στους δρόμους και πυροδότησε μια μπασκετική ευφορία στη χώρα και μια έντονη ενασχόληση με το άθλημα, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε πολλές ακόμα επιτυχίες τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδo.
Οι ελληνικές ομάδες άρχισαν να πρωταγωνιστούν στα ευρωπαϊκά κύπελλα με πρωταγωνιστές αρχικά τον ΠΑΟΚ και τον Άρη και μετέπειτα τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και το Μαρούσι. Ταυτόχρονα μαζί με τις ομάδες μεγάλωνε και η αγάπη του κόσμου προς το άθλημα του μπάσκετ, αλλά και το οπαδικό κίνημα της κάθε ομάδας. Βέβαια η “τρέλα” και η δίψα του κόσμου είχε φανεί πολύ νωρίτερα: Στις 4 Απριλίου 1968 η ΑΕΚ επικράτησε με 89-82 της Σλάβια Πράγας, στο κατάμεστο από περίπου 80.000 θεατές Παναθηναϊκό Στάδιο, προσέλευση που μέχρι σήμερα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για αγώνα καλαθοσφαίρισης εκτός NBA (το ρεκόρ καταρρίφθηκε το 2010 στο NBA All Star Game εκείνης της χρονιάς, που συγκέντρωσε 108.713 θεατές). Ήταν η πρώτη φορά που μία ελληνική ομάδα κέρδιζε ευρωπαϊκό τίτλο και η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν 80000 άτομα για να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ, πράγμα που θεωρήθηκε ρεκόρ για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα και γράφτηκε και στο βίβλίο Γκίνες, ενώ η “τρέλα” δεν σταμάτησε εκεί! Περίπου 300.000 κόσμος συγκεντρώθηκαν έξω από το στάδιο με την ουρά να φτάνει μέχρι την Ομόνοια, κι όλα αυτά σε περίοδο Χούντας που απαγορεύονταν οι εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων!
Η βαριά κληρονομιά και η συνέχεια της οπαδικής τρέλας
Τη δεκαετία 1990-2000 το ελληνικό μπάσκετ μπήκε για τα καλά στον ευρωπαϊκό χάρτη με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και του Άρη να ταξιδεύουν σε κάθε γήπεδο γεμίζοντάς τα και τραγουδώντας για την αγάπη τους για την ομάδα. Και ο 21ος αιώνας όμως ήταν εξίσου επιτυχημένος και σημαντικός για το ελληνικό μπάσκετ. Τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Εθνικής ομάδας.
Το 2000 ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει την Ευρωλίγκα απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ (73-67) και θα ακολουθήσουν κι άλλες, φτάνοντας τις 7 κατακτήσεις, κάνοντάς τον μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του θεσμού. Ο Ολυμπιακός από το 2010 κι έπειτα κατάφερε να παίξει σε 6 ευρωπαϊκούς τελικούς, φτάνοντας σε back 2 back κατακτήσεις τις σεζόν 2012 και 2013. Φυσικά ο κόσμος και των δύο δίνει βροντερό παρόν, όχι μόνο στα εντός έδρας παιχνίδια των “αιωνίων”, αλλά και στα εκτός έδρας, όπως και σε κάθε Final Four.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο Παναθηναϊκός είναι από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους όσον αφορά τις κατακτήσεις ανά συμμετοχή σε τελικούς Euroleague, αλλά και ο Ολυμπιακός βρίσκεται πολύ ψηλά στον πίνακα όλων των εποχών αυτής της διοργάνωσης, αφού την έχει κατακτήσει 3 φορές. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι πάντα από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση της EuroLeague, όπως επιβεβαιώνεται από τις αποδόσεις σε μία από τις κορυφαίες στοιχηματικές εταιρίες την Bet365. Αν σκέφτεστε να στοιχηματίσετε στο μπάσκετ, ρίξτε μια ματιά στον bet365 Κωδικός Μπόνους και επωφεληθείτε από την αποκλειστική προσφορά μπόνους.
Η αναγνώριση των φιλάθλων από stars του ΝΒΑ
Αστέρες του ΝΒΑ αναγνωρίζουν το πάθος των Ελλήνων φιλάθλων κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις τους: Ο Ντομινίκ Γουίλκινς παίκτης με τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ που φόρεσε της φανέλα του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1995-96 που βοήθησε στην κατάκτηση της πρώτης Ευρωλίγκας του τριφυλλιού δήλωσε πρόσφατα σε podcast: “Οι Έλληνες φίλαθλοι είναι οι πιο φανατικοί σε όλον τον κόσμο. Είναι τρελοί! Όταν παίξαμε για το ευρωπαϊκό τρόπαιο στο Παρίσι όπου είναι η γενέτειρα πατρίδα μου, οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν κατακτήσει ολόκληρη την πόλη. Και η αστυνομία έλεγε ότι όσο δεν γίνεται τίποτα, αφήστε τους ήσυχους. Όταν επιστρέψαμε στην Αθήνα, υπήρχαν 250.000 άνθρωποι! Ήταν το πιο απίστευτο πράγμα που έχω ζήσει.”
Εβάν Φουρνιέ και Κέντρικ Ναν, οι δύο αστέρες των ομάδων με καριέρα στο ΝΒΑ έχουν ξετρελαθεί με τον κόσμο. Ο Γάλλος σταρ του ΟΣΦΠ έχει δηλώσει μεταξύ άλλων: “Λατρεύω την κάθε μέρα μου εδώ, νομίζω είναι εμφανές σε όλους. Είναι ευλογία να αγωνίζεσαι μπροστά σε τέτοιους οπαδούς”. Με τον Κέντρικ Ναν του ΠΑΟ να απαντάει σε ερώτηση για το αν οι Έλληνες οπαδοί είναι καλύτεροι από αυτούς του ΝΒΑ: “Σίγουρα έχουν περισσότερο πάθος για το άθλημα και πιο έντονες αντιδράσεις και φέρνουν μοναδική ενέργεια στο παιχνίδι”.
Σε αυτή την παράφορη σχέση αγάπης των Ελλήνων οπαδών με το μπάσκετ και τις ομάδες τους ειδικότερα, υπήρξαν και πολλές φορές που ξεπεράστηκαν τα όρια, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στην ομάδα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφιβάλει για την αφοσίωσή τους.