To “breaking” είναι ουσιαστικά το μόνο καινούργιο άθλημα που έκανε ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Eίναι μάλλον πολύ γνωστότερο στην ποπ κουλτούρα ως breakdancing και έχει τις ρίζες του στις ΗΠΑ και στο εκεί κίνημα του hip-hop.
Πώς όμως βρεθήκαμε εδώ;
Από την Ολυμπιακή Ατζέντα του 2020, τον νέο καταστατικό χάρτη του Ολυμπιακού Κινήματος, είχε φανεί ότι στόχος είναι, εκτός από το κύρος και τη διαχρονικότητα, και ο εκσυγχρονισμός του ολυμπιακού προγράμματος, ώστε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πιο ελκυστικοί σε ευρύτερα και νεαρότερα κοινά.
Αδιαμφισβήτητα, η συμπερίληψη του breaking ταιριάζει σε αυτό το γενικό πλάνο. Δεν υπήρχε ποτέ τίποτα σχετικό στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της δημιουργικότητας αλλά και του urban χαρακτήρα του. Φαίνεται και ότι η ίδια η Γαλλία ήθελε πολύ να ενταχθεί το σπορ στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει. Μάλλον σε αυτή οφείλουμε και την ύπαρξή του.
Κατά τη συνήθη πρακτική, εκτός από τον παραδοσιακό πυρήνα του Ολυμπιακού Προγράμματος, η διοργανώτρια χώρα έχει ευχέρεια να προτείνει 5 πιθανά σπορ της επιλογής της. Η επιλογή της Γαλλίας ήταν το breaking. Αντιστοίχως, της Ιαπωνίας ήταν το karate, το skateboard, το baseball και το softball.
Έτσι, το breaking όπως ονομάζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες (αυτή ήταν η ονομασία που είχε στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1970), προτάθηκε ως ολυμπιακό σπορ από τους Γάλλους διοργανωτές το 2020, δύο χρόνια περίπου αφού πέρασαν θετικά το τεστ των Youth Olympics που έγιναν το 2018 στο Buenos Aires.
Από την άλλη, η διοργάνωση του Los Angeles για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 προσέθεσε το flag football (μία παραλλαγή του American Football), το λακρός, το κρίκετ και το σκουός.
Η πρώτη και η τελευταία φορά που το βλέπουμε;
Παραδόξως, λοιπόν, είναι αρκετά πιθανό στο Παρίσι να είναι η μόνη φορά που είδαμε το breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες του άμεσου μέλλοντος και αυτό παρόλο που το World Dance Sport Federation (WDSF) προσπαθεί πολύ έντονα να φέρει την επιστροφή του στους Ολυμπιακούς του Brisbane το 2032.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι τράβηξε το ενδιαφέρον των θεατών είτε αυτό έγινε από αγνό ενδιαφέρον για το breaking είτε απλά επειδή ήταν λίγο παράξενο θέαμα. Πάντως γέννησαν και μία ηρωίδα, την Rachael Gunn.
Η 36χρονη Αυστραλέζα, Rachel Gunn, απέτυχε παταγωδώς στο αγωνιστικό κομμάτι, καθώς δεν απέσπασε ούτε έναν πόντο με τον παράξενο χορό της. Απέσπασε όμως πλήθος κολακευτικών σχολίων στα social media για την προσπάθειά της.