Τα παιδιά λατρεύουν το φιστικοβούτυρο απλωμένο πάνω σε λαχταριστές ζεστές φέτες ψωμιού, ενώ εμείς μπορούμε ανοιχτά να παραδεχτούμε ότι αδειάζουμε το βάζο σε χρόνο dt.
Το αγαπημένο άλειμμα γίνεται τόσο εύκολα και γρήγορα στο σπίτι που δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην δοκιμάσετε να το φτιάξετε. Είναι μια οικονομική αλλά και ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή για σνακ, αφού έχετε τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας των υλικών που χρησιμοποιείτε, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις συνταγές που φτιάχνονται στο σπίτι. Τι περιμένετε λοιπόν; Αγοράστε φρεσκοψημένα φιστίκια από το αγαπημένο σας μαγαζί και θα έχετε σε 10 λεπτά απαλή κρέμα φιστικοβούτυρου για το ψωμί, το smoothie ή τα γλυκά σας.
Σπιτικό Φιστικοβούτυρο
Υλικά
3 φλιτζάνια (450 γραμμάρια) καβουρδισμένα φιστίκια
λίγο αλάτι, αν χρησιμοποιείτε ανάλατα φιστίκια
Διαδικασία
Ρίξτε τα φιστίκια στον επεξεργαστή τροφίμων και ξεκινήστε να τα αναμειγνύετε μέχρι να γίνουν κρέμα. Στην αρχή, τα φιστίκια θα αρχίσουν να θρυμματίζονται και στη συνέχεια να μετατρέπονται σιγά σιγά σε μια πηκτή μάζα, έως ότου φτάσουν στην γνωστή μας υγρή, λεπτόρρευστη μορφή του φιστικοβούτυρου.
Η διαδικασία διαρκεί από 4-10′, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι σας. Συνεπώς, μην απογοητευτείτε αν δεν δείτε άμεσα αποτελέσματα, αλλά οπλιστείτε με λίγη υπομονή και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Εάν χρησιμοποιήσετε ανάλατα φιστίκια, δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγο αλάτι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε αρκετό, καθώς τα φιστίκια που αγοράζουμε από το κατάστημα είναι πάρα πολύ αλμυρά και έχουμε συνηθίσει γευστικά αυτή την εκδοχή τους. Αδειάστε το φιστικοβούτυρο σε ένα αποστειρωμένο βάζο και κλείστε το αεροστεγώς. Διατηρείται στο ψυγείο έως και 3 μήνες.
Tips
-
- Πρέπει να χρησιμοποιήσετε αρκετά φιστίκια για να ξεπεράσετε τη λεπίδα του επεξεργαστή τροφίμων σας κατά περίπου 2,5-5 εκ. Αν η ποσότητα είναι μικρότερη, δε θα φτάσει για να χτυπηθούν καλά τα φιστίκια
- Θα χρειαστείτε έναν επεξεργαστή τροφίμων με ισχύ τουλάχιστον 700 Watt. Συνεπώς, ένα απλό μίνι μίξερ, δεν θα καταφέρει να φτιάξει το φιστικοβούτυρο.
- Θα χρειαστεί να σταματάτε τη διαδικασία κάθε 1 λεπτό περίπου, για να μην υπερθερμανθεί η συσκευή σας. Επί τη ευκαιρία, μπορείτε με μια σπάτουλα να ξαναφέρνετε στο κέντρο το μίγμα που βρίσκεται κολλημένο στα τοιχώματα του δοχείου.
- Μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα μελιού (1 κουτ. γλυκού), εάν θέλετε δώσετε μια γλυκιά νότα στη γεύση. Θυμηθείτε να προσθέσετε το μέλι προς το τέλος της διαδικασίας και να είναι σε λεπτόρρευστη υφή.
Εύη Τσιροπούλου – cantina.protothema.gr