Κυριακή, Αύγουστος 25, 2019

Πως το νέο Μουσείο Θέρμου δεκαπλασίασε τους επισκέπτες του

mouseiothermou1 Το νέο Μουσείο Θέρμου μετακόμισε στο καινούργιο του κτίριο ανεπίσημα από τον Μάιο του 2016, επίσημα από τον Ιούλιο του ίδιου έτους.  Πολλοί θα αναρωτήθηκαν αν η δημιουργία του έπιασε τόπο, δηλαδή περισσότερους επισκέπτες.

Η επίσημη απάντηση δεν είναι άλλη από τα στοιχεία  της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Μέχρι να ανοίξει το νέο μουσείο ο επίσημος αριθμός των επισκεπτών του ήταν πάντα διψήφιος με ελάχιστες φορές να πιάνει την πρώτη εκατοντάδα.

Όταν όμως άνοιξε το μουσείο, οι επισκέπτες σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν. Όχι μόνο ήταν μερικές εκατοντάδες αλλά υπήρξαν και φορές όπου τον  Μάρτιο του 2017, που οι επισκέπτες έφτασαν τους 1151, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Όσο για τις ετήσιες επιδόσεις; 536 το 2015, 40216 το 2016 και 3960 μόνο τους 6 πρώτους μήνες του 2017!

Αρκετές θέσεις ανέβηκε και στην επισκεψιμότητα του Πανελλαδικά. Πέρα από τα γνωστά των Αθηνών ( Ακρόπολη, Νομισματικό κτλ) και της Θεσσαλονίκης, το Θέρμο ξεπερνάνε το 2017 το  Μουσείο του Ναυπλίου, των Θηβών, της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, της Ρόδου,  της Ερέτριας, το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων στην Ηλεία, του Ηρακλείου, το Βυζαντινό των Ιωαννίνων, της Θάσου, της Κέρκυρας, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Νάξου, της Σπάρτης, της Λάρισας, του Λασιθίου, του Βόλου, της Μεσσηνίας, της Πέλλας, το Δίον της Πιερίας, του Ρεθύμνου, της Αμφίπολης, των Δελφών, των Χανίων.

Από τα μέρη αυτά διαπιστώνονται ότι τα Μουσεία τους λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές με έτσι κι αλλιώς αυξημένη ροή κόσμου. Το Θέρμο επομένως έφτασε ίσως μέχρι τώρα στο pick της προσέλευσής τους σε μια μη τουριστική περιοχή, όπως η Αιτωλοακαρνανία.  Απόδειξη πάνω σε αυτό είναι ότι σε μη τουριστικές περιόδους ξεπερνάει το αντίστοιχο της Νικόπολης της Πρέβεζας  το πρώτο εξάμηνο του 2017 (2595 η Νικόπολη), ενώ το 2016 η Νικόπολη είχε 7247 επισκέπτες συμπεριλαμβανομένης και της τουριστικής περιόδου.

Το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται και άλλη προσπάθεια σε διάφορα επίπεδα, πέρα από το Μουσείο. Ένας κούκος ( το μουσείο εν προκειμένω) δεν φέρνει όλη την άνοιξη.

Λ.Υ.


2015 2016

2017

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.