Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Πως οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες συνέβαλλαν στο να επικρατήσει ο Ιούλιος Καίσαρας στη Ρώμη

Πως οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες συνέβαλλαν στο να επικρατήσει ο Ιούλιος Καίσαρας στη Ρώμη

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Ιούλιος Καίσαρας είχε ταυτιστεί με την αρχαία Ρώμη και θεωρείται ένας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ρωμαίκής αυτοκρατορίας. Ήταν άλλωστε ένα από τα βασικά πρόσωπα που συνέβαλλε στο να μετασχηματιστεί από Δημοκρατία σε Αυτοκρατορία.

Αυτό βέβαια δεν έγινε αναίμακτα.  Αφού νίκησε στους Γαλατικούς πολέμους, παράκουσε τη διαταγή του Πομπηίου και πέρασε το Ρουβίκωνα με τον στρατό του κατευθυνόμενος στη Ρώμη, αφήνοντας το όνομα του άσημου μέχρι τότε ποταμού ως χαρακτηριστική φράση για πάντα στην ιστορία.

Το πέρασμα του Ρουβίκωνα οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο τη Ρώμη, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Εκεί ο Πομπηίος είχε όλες τις υποταγμένες στη Ρώμη ελληνικές πόλεις της Πελοποννήσου, τους Αθηναίους και Βοιωτούς.  Αντίθετα ο Καίσαρας είχε ως μόνους συμμάχους τους Αιτωλούς και τους Ακαρνάνες μαζί με τους Δόλοπες. Παρόλο που είχε τον μισό στρατό (22.000) από τον Πομπηίο (45.000) τον συνέτριψε στα Φάρσαλα το 49 π.Χ.  Αν οι Αιτωλοί λοιπόν και οι Ακαρνάνες δεν συμμαχούσαν με τον Καίσαρα, πιθανόν να μην τολμούσε να περάσει στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσει τον Πομπηίο. Στην περίπτωση αυτη η εμφύλια διαμάχη θα είχε άλλη εξέλιξη και πιθανόν ο Καίσαρας να έπεφτε νωρίτερα από την εξουσία. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι ίσως να διακυβεύονταν η αλλαγή του πολιτεύματος της Ρώμης, το οποίο έστω και κατ΄επίφαση παρέμενε δημοκρατικό επί Πομπηίου.

Στην πραγματικότητα λοιπόν οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες ήταν προγεφύρωμα για τη νίκη του., αφού ήταν οι μόνοι από υπόλοιπους Έλληνες που κράτησαν διαφορετική στάση. Αυτός ήταν ο λόγος που διατήρησαν τις πόλεις τους έστω και παρηκμασμένες. Η  πρόσκαιρη εύνοια των Ρωμαίων προς Αιτωλούς και Ακαρνάνες δεν κράτησε πολύ. Αν το 48 π.Χ. διάλεξαν το στρατόπεδο του νικητή, το 31 π.Χ. έκαναν τη λάθος επιλογή, διαλέγοντας το στρατόπεδο του ηττημένου Αντώνιου. Αυτό ίσως τους στοίχισε τη βίαιη μεταφορά πληθυσμών στη Νικόπολη της Πρέβεζας. Έτσι η περιοχή μπήκε στην ιστορική αφάνεια για εκατοντάδες χρόνια, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονταν άλλα περιφερειακά κέντρα όπως η Πάτρα.

Με πληροφορίες από:

Ιστορία του Ελληνικού Έθνους από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Ο δολωπων δεν είναι Αιτωλία ; απαπατεώνας Πελοπόννισιο παπαριγοπιυλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.