Με φουλ τις μηχανές τρέχουν οι εργασίες για το mega project αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία και όπως εξηγούν στο ypodomes.com πηγές από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025 και να τεθεί σε κανονική λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2026.
Με πρόσφατη Απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, δίνεται ένα ακόμη πράσινο φως για να προχωρήσει το έργο. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να επέμβει σε έκταση εμβαδού 1.060,1 στρ. δασικού χαρακτήρα, για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Έργα Αντλησιοταμίευσης Αγ. Γεώργιος & Πύργος και τα συνοδά τους έργα» στο Δήμο Αμφιλοχίας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αμφιλοχίας.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, προϋπόθεση για την εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας στην έκταση, είναι η υποβολή εγκεκριμένης μελέτης αναδάσωσης. Η επέμβαση πραγματοποιείται κατόπιν της υποβολής εγκεκριμένης μελέτης αναδάσωσης ή δάσωσης (όπου απαιτείται) έκτασης ίδιου εμβαδού με εκείνης της έκτασης επέμβασης ή μελέτη δασοκομικών εργασιών ή εκτέλεση δασοτεχνικών έργων επί εκτάσεων που θα υποδειχτούν από τη δασική υπηρεσία.
Επισημαίνεται ότι η έγκριση της επέμβασης στην έκταση χορηγείται για όσο διάστημα ισχύει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
Το project
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW για παραγωγή και 730 MW για άντληση, περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816 GWh.
Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.
Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.
Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.
Να σημειωθεί ότι είναι ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και το 2014 ως Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.
Νίκος Καραγιάννης- ypodomes.com
1 Σχόλιο
Ξεκοίλιασμα κάμπου Αλευράδας … Άδεια επιπλέον λέει, για το δάσος. Για το mega πείραμα, με τις επικοινωνούσες γούρνες.