Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Πώς θα λύσει η κυβέρνηση τα προβλήματα από την απλή αναλογική σε Δήμους-Περιφέρειες

Πώς θα λύσει η κυβέρνηση τα προβλήματα από την απλή αναλογική σε Δήμους-Περιφέρειες

Στοχευμένες παρεμβάσεις που λύνουν το πρόβλημα κυβερνησιμότητας σε δήμους και περιφέρειες, από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, περιλαμβάνει η διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών που θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά μόνο τις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι νέοι τοπικοί άρχοντες να λειτουργήσουν τους δήμους και τις περιφέρειες, καθώς οι υπόλοιπες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνονται στον νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων που θα έρθει σε δεύτερη φάση. Σε όσες περιπτώσεις, που αποτελούν την πλειοψηφία, η εκλογή έγινε στον δεύτερο γύρο, δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να μπορούν να εφαρμόσουν την πολιτική τους.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών σημείωναν ότι η παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί και θα ανακοινωθεί κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ευνοεί την σύμπραξη των παρατάξεων, με απαραίτητη συμμετοχή αυτής από την οποία προέρχεται ο εκλεγμένος δήμαρχος ή περιφερειάρχης και θα ενισχύει την οικονομική επιτροπή με επιπλέον αρμοδιότητες για τη λήψη αποφάσεων. Στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα κατάρτισης και εκτέλεσης του οικονομικού προϋπολογισμού και του προγράμματος έργων. Τομείς που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία δήμων και περιφερειών.

Εγινε η πρώτη κουβέντα με Θεοδωρικάκο
Προκειμένου να καταλήξει στην τελική διαμόρφωση της διάταξης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συναίνεση των φορέων της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε επαφές τις προηγούμενες ημέρες με τους 13 Περιφερειάρχες και πολλούς δημάρχους, αρκετοί εκ των οποίων εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη πάντως στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν προγραμματίσει την επεξεργασία του νέου κώδικα δήμων και κοινοτήτων που θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες. Θα είναι η βασική νομοθετική παρέμβαση για την αυτοδιοίκηση και την νέα αρχιτεκτονική της, ώστε να αντιμετωπιστεί η πολυνομία που οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα και διαφθορά.

iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.