Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Πως βίωσε το Αγρίνιο τον καύσωνα του 1987

kausonas

Το Πάρκο αντί κλιματιζόμενης αίθουσας.

Του Λίνου Υφαντή,

Καύσωνας προ των πυλών για την πόλη μας με αναμονή για μεγάλες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του meteo.gr , το Αγρίνιο θα έχει 44 βαθμούς.

Φυσικά δεν είναι η μεγαλύτερη θερμοκρασία που βίωσε η πόλη μας, η οποία σε περιόδους καύσωνα μαζί με την Λάρισσα και την πρωτεύουσα ήταν στη μαύρη λίστα της ζέστης.

Το ρεκόρ φαίνεται -επίσημα πάντα γιατί έχουν υπάρξει πολλές ζεστές μέρες- να καταγράφεται το 1987 με 47 ο υπό σκιά. Ήταν τότε που ο καύσωνας διήρκεσε όλο το δεκαήμερο του Ιουλίου αφήνοντας πίσω του 3500 με 4000 νεκρούς ( δείτε εδώ).

Στο Αγρίνιο η περίπτωση είχε τις εξής ιδιαιτερότητες: Δεν υπήρχε νέφος όπως στην Αθήνα, παρά μόνο η “κουφόβραση’ της Αιτωλικής πεδιάδας, που εγκλώβιζε τη ζέστη όπως ακριβώς γίνεται σε ένα λεκανοπέδιο. Το ότι δεν υπήρχε νέφος, δεν στάθηκε εμπόδιο στο να μην υπάρχουν νεκροί. Σύμφωνα με ανεπίσημες μαρτυρίες της εποχής αυτοί ήταν γύρω στους 30.  Θάνατοι τέτοιου είδους είναι συνήθως από εγκεφαλικές, καρδιακές και αναπνευστικές δυσλειτουργίες.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το 1987 ήταν η χρονιά που κλιματισμός με την έννοια που γνωρίζουμε σήμερα δεν υπήρχε. Οι μόνοι τρόποι κλιματισμού ήταν όχι φυσικά τα air condition αλλά οι ανεμιστήρες και οι αποδράσεις φυσικά στα γύρω ορεινά μέρη, που τότε υπήρχαν περισσότεροι δεσμοί από ότι τώρα. Φυσικά υπήρχαν τα αμέτρητα κρύα μπάνια, οι λεκάνες με τα νερά και το μούλιασμα σε αυτές, οι βρεγμένες πετσέτες και οι βουτιές στα συντριβάνια για τους πιο νεαρούς.

Με την ίδια λογική ο Δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση φυσικά και δεν διέθετε κλιματιζόμενους χώρους. Αυτοί ήταν το Παπαστράτειο Πάρκο το οποίο διέθετε τότε λιμνούλα δίπλα από ένα ξύλινο περίπτερο. Πέρα από αυτό “επικουρικά”  υπήρχε μόνο το συντριβάνι,  η βρυσούλα στην πλατεία, κανένας πλάτανος που και που και τίποτε άλλο. Για αυτό λοιπόν καταγράφονται μαρτυρίες για διαμονή των εναπομείναντων κατοίκων στο Πάρκο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζέστη έως τις 03:00 τα ξημερώματα.  Και λέμε εναπομείναντων γιατί οι υπόλοιποι προτιμούσαν τα έλατα των γύρω περιοχών. Φυσικά δεν συζητάμε για τους καπνοπαραγωγούς που κυριολεκτικά υπέφεραν από τη ζέστη περισσότερο από όλους πανελλαδικά.

Οι εποχές άλλαξαν και οι καύσωνες κάνουν τις εμφανίσεις τους.  Μαζί με αυτούς υπάρχουν νέοι τρόποι αντιμετώπισης αλλά και νέες δυσκολίες, καθώς η όποια σκέψη για απόδραση πλέον οικονομικά είναι δύσκολη.

Με πληροφορίες από :

http://kosmetpal.webs.com/kairos

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.