Ζήτημα που προβληματίζει την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου είναι αυτό της μεταστέγασης του 12ου Νηπιαγωγείου στις κτηριακές εγκαταστάσεις του 12ου Δημοτικού Σχολείου.
Το Νηπιαγωγείο βρίσκεται από το 1997 σε μισθωμένο χώρο στον οποίο και έχει αξιολογηθεί καιρό τώρα ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές που πρέπει και δεν επαρκεί για τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών. Ο ιδιοκτήτης έχει ενημερωθεί ότι δεν θα επεκταθεί το μίσθωμα, ενώ και στο Υπουργείο Παιδείας κατατέθηκε από πλευράς Δήμου το σχετικό αίτημα μεταστέγασης στο 12ο Δημοτικό Σχολείο.
Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνει κάτι τέτοιο, λειτουργώντας στο κτηριολογικό πλαίσιο που είναι διαμορφωμένο από το 2007, απαντώντας ότι απαιτείται χώρος έκτασης περί των 440-460 τ.μ. για να δώσει το «πράσινο φως» για μεταστέγαση διθέσιου Νηπιαγωγείου. Ο διαθέσιμος χώρος στο Δημοτικό Σχολείο ανέρχεται σε περίπου 200 τ.μ. και ως εκ τούτου προκύπτει αδιέξοδο.
Από μεριάς αρμοδίων, όπως άλλωστε εξήγησε και στο agrinionews.gr ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Χρήστος Ζαρκαβέλης, «τρέχουν» επαφές και υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων με υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα ώστε να εξευρεθεί λύση. Ένα ενδεχόμενο είναι να αναζητηθεί φόρμουλα ώστε το Νηπιαγωγείο να έχει προσωρινή λειτουργικότητα μονοθεσίου. Υπάρχουν δυσκολίες και «σκόπελοι», ασφαλώς.
Έτερο ενδεχόμενο να αλλάξει η οργανικότητα του σχολείου σε μονοθέσιο, ώστε να καταστεί εφικτή η μεταστέγαση. Κάτι τέτοιο απαιτεί ΦΕΚ, για το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί -εφόσον υπάρχει η θέληση- από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, στο υπουργείο. Κάτι τέτοιο ωστόσο μπορεί να γίνει από… Οκτώβριο ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εύλογες αντιδράσεις στους κόλπους των εκπαιδευτικών.
Το ζήτημα προβληματίζει, είναι δεδομένο. Άλλωστε, δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο σχολείο, ούτε μόνο το Αγρίνιο. Ίσως προκύψει και ένα ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων, με στόχο να αλλάξει το κτηριολογικό πλαίσιο για να «λυθούν» τα χέρια των Δήμων σε αυτό το κομμάτι.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να εξευρεθεί λύση, το δυνατόν αμεσότερο.
*Φωτογραφία αρχείου