«Είμαι ένας νέος Βρετανός, και έμεινα στην Αθήνα φέτος το καλοκαίρι, περνώντας τον χρόνο μου κυρίως παρατηρώντας τους ντόπιους και δοκιμάζοντας όλα τα ελληνικά φαγητά. Καθώς έχω ερωτευτεί την ελληνική κουλτούρα και το φαγητό, τώρα θα σας ρωτήσω μερικά πράγματα.
Στο σούπερμαρκετ: Κάθε φορά βλέπω γυναίκες με μεγάλα, μεταλλικά καρότσια, ΓΕΜΑΤΑ με φρούτα και λαχανικά. Αλήθεια, ποιος μπορεί να καταναλώσει 25+ ντομάτες; Τι μαγειρεύει; Τόση μέντα, τόσος μαϊντανός και ρίγανη επίσης.
Με τα σταφύλια: Γιατί αγοράζετε τόσο πολλά, σας αρέσουν να τα τρώτε όπως είναι, σκέτα;»
Οι γιαγιάδες φτιάχνουν δικά τους γλυκά ή τα αγοράζουν από τα μαγαζιά;
Πώς οι άνθρωποι δεν είναι παχύσαρκοι όταν το 99% των φαγητών είναι γλυκά και πίτες; Πού τις βάζετε τις τυρόπιτες που τρώτε κάθε μέρα;»
Αυτό είναι ένα μνημειώδες ποστ από τον Βρετανό redditor UsefulCup9230, που πέρασε το καλοκαίρι του στην Αθήνα μετρώντας σταφύλια και τυρόπιτες και γιαγιάδες με παραγεμισμένα καρότσια στον Σκλαβενίτη.
Πήρε απαντήσεις, με μπόλικη αγάπη για το κοκκινιστό μοσχαράκι και άλλους σταρ της ελληνικής κουζίνας.
-«Η ελληνική κουζίνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, αγαπάμε τη λαϊκή, δηλαδή το σημείο που οι παραγωγοί πουλάνε την πραμάτεια τους.
-Οι 25 τομάτες μοιάζουν πολλές, αλλά αν βάλεις τις 10 σε ένα πιάτο (πχ, γεμιστά) και χρησιμοποιείς μια-δύο για σαλάτες, βγάζει νόημα. Επίσης, τις χρησιμοποιούμε σε ένα σωρό πιάτα, είναι από τα πιο σημαντικά υλικά μας.
Σκέψου το έτσι: ο σχεδιασμός του φαγητού είναι σημαντικός για εμάς, και όταν καλούμε φίλους για φαγητό προτιμάμε να έχουμε αφθονία, αντί να χρειάζεται να ψωνίσουμε από το μανάβικο της γειτονιάς.
-Επίσης, είναι στην κουλτούρα μας να μοιραζόμαστε φαγητά, ειδικά με φίλους και συγγενείς» απάντησε ο Έλληνας με το επικό ψευδώνυμο BamBumKiofte23.
-«Η μισή ελληνική κουζίνα είναι κοκκινιστά, δηλαδή φαγητά μαγειρεμένα με σάλτσα τομάτας. Αν αυτό δεν συνδέεται με όσα έχεις δει σε εστιατόρια, έχε κατά νου ότι η κουζίνα της ταβέρνας και η σπιτική κουζίνα, δεν είναι πάντα το ίδιο πράγμα στην Ελλάδα.
-Οι τουρίστες γνωρίζουν μόνο την κουζίνα της ταβέρνας. Όσο για τα φρούτα, αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή τους.
-Αυτό που είδες ήταν στην εποχή των σταφυλιών. Οι Άγγλοι συνήθως προτιμούν να αγοράζουν λίγο από όλα τα φρούτα, ανεξαρτήτως εποχής, αλλά οι Έλληνες θα δώσουν έμφαση στο φρούτο και στο λαχανικό που είναι φρέσκο τη στιγμή που ψωνίζουν.
Άρα θα επικεντρωθούμε σε σταφύλια και καρπούζια τον Αύγουστο, και δεν θα αγοράσουμε πορτοκάλια» είπε ο χρήστης Dolfin4.
-Κοκκινιστό για πάντα, εμείς θα απαντήσουμε, σε κάθε του εκδοχή της ελληνικής κουζίνας.
Γιάννης Δημητρέλλος www.reader.gr