Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Που υπάρχει “Αχελώος” στο διάστημα

Που υπάρχει “Αχελώος” στο διάστημα

Toυ Λίνου Υφαντή,

Το μοναδικό  όνομα που  στην Αστρονομία που παραπέμπει στην Αιτωλοακαρνανία βρέθηκε σε δορυφόρο του Δία και συγκεκριμένα στο Γανυμήδη. Πρόκειται για τον “Αχελώο”, κρατήρας του Γανυμήδη, δορυφόρου του Δία με 35 χιλιόμετρα διάμετρο. Είναι ο δεύτερος στο κάτω μέρος της εικόνας που βλέπετε. O πρώτος που έχει την κορυφή στη μέση ονομάζεται Gula και συμπληρώνει το ζευγάρι κρατήρων με τον Αχελώο. Το  Gula παραπέμπει στην Ασσυροβαβυλωνιακή θεά της Υγείας.

Το ζευγάρι των κρατήρων ανακάλυψε το διαστημικό όχημα “Γαλιλαίος” το 1997. Παρμένες από 17.500 χιλιόμετρα απόσταση, Ο κρατήρας Αχελώος μπορεί να μην είναι πλήρως σχηματισμένος ή μέσα σε αυτόν να κατέρρευσε μια κορυφή

Το όνομα Αχελώος δόθηκε ανάμεσα σε ονόματα της εύφορης κοιλάδας της Βαβυλώνας στο συγκεκριμένο πλανήτη και ίσως η ευφορία του ως ποτάμι συνειρμικά να κέρδισε μία θέση στην ονοματοδοσία του συγκεκριμένου πλανήτη.

Πρόσφατα το διαστημικό σκάφος Juno της NASA πέρασε κοντά από τον Γανυμήδηκαι έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του μακρινού παγωμένου φεγγαριού-μαμούθ, εδώ και δύο δεκαετίες.

Το σκάφος πλησίασε σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων πάνω από τον Γανυμήδη, ο οποίος με διάμετρο 5.260 χιλιομέτρων είναι μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή. Η NASA είχε προηγουμένως μελετήσει τον Γανυμήδη αρχικά με τις αποστολές Voyager στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και μετά με το σκάφος Galileo το 2000.

Η προσέγγιση ενός νέου σκάφους επέτρεψε τη συλλογή νέων πολύτιμων επιστημονικών δεδομένων, όπως μετρήσεων του μαγνητικού πεδίου του Γανυμήδη (του μοναδικού δορυφόρου στο ηλιακό σύστημα που είναι αρκετά μεγάλος για να γεννά τη δική του μαγνητόσφαιρα), καθώς και του φλοιού του. Η φωτογράφιση έγινε με την υψηλής ανάλυσης κάμερα JunoCam του σκάφους. Μέχρι στιγμής έχουν φθάσει στη NASA δύο νέες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αποκαλύπτοντας με λεπτομέρεια κρατήρες και πιθανά τεκτονικά ρήγματα.

Το Juno, που εκτοξεύθηκε πριν μια δεκαετία και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Δία από τον Ιούλιο του 2016, θα συνεχίσει να μελετά τον γιγάντιο πλανήτη και την ταραχώδη ατμόσφαιρα του έως το 2025 και θα περάσει κοντά και από άλλα μεγάλα φεγγάρια του, όπως την Ευρώπη το 2022 και την Ιώ το 2023. Ο Δίας έχει 79 γνωστούς δορυφόρους και ο Γανυμήδης ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Γαλιλαίο το 1610, μαζί με τρία άλλα μεγάλα φεγγάρια του Δία.

Του χρόνου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα εκτοξεύσει την αποστολή JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) που θα κάνει αλλεπάλληλες προσεγγίσεις σε τρία μεγάλα φεγγάρια του Δία (Γανυμήδη, Ευρώπη, Καλλιστώ), προτού τεθεί σε τροχιά γύρω από το Γανυμήδη το 2032. Στο μεταξύ, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, η NASA θα έχει εκτοξεύσει τη νέα αποστολή της Europa Clipper με προορισμό το δορυφόρο Ευρώπη, που διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο ωκεανό, με πιθανή παρουσία ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πληροφορίες από:

http://wenamethestars.inkleby.com/feature/33

http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA01609.

Η θέση του “Αχελώου” με πράσινο χρώμα στην επιφάνεια του Γανυμήδη

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.