Ο λογαριασμός ρεύματος έχει εξελιχθεί σε κανονικό «μπελά» για τα νοικοκυριά, καθώς πολλές ενεργοβόρες συσκευές αυξάνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ανάμεσά τους και ο θερμοσίφωνας.
Πολλοί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συσκευή πρέπει να μένει παρατεταμένα ανοιχτή, καθώς καταναλώνει έτσι λιγότερο ρεύμα, ενώ άλλοι τονίζουν, ότι θα πρέπει να ανοιγοκλείνουμε τον διακόπτη, προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση.
Τι πρέπει να κάνετε για να μην καίει πολύ ο θερμοσίφωνας
Ο θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο έναν θερμοστάτη, ο οποίος είναι ρυθμισμένος να λειτουργεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.
Όταν φτάσει στη θερμοκρασία στην οποία έχει ρυθμιστεί για να λειτουργεί, ο θερμοστάτης δίνει εντολή να σβήσει η ηλεκτρική αντίσταση που διαθέτει ο θερμοσίφωνας.
Η ηλεκτρική αντίσταση ενεργοποιείται ξανά όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει, ασχέτως της κατανάλωσης που γίνεται.
Συνεπώς, από τη στιγμή που ο διακόπτης μένει συνεχώς ανοιχτός, ο θερμοσίφωνας λειτουργεί διαρκώς, ανοίγοντας και κλείνοντας αδιάκοπα, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί μεγάλη και αλόγιστη σπατάλη ενέργειας που «φουσκώνει» τον λογαριασμό ρεύματος.
Άρα η απάντηση στο αν θα πρέπει να αφήνουμε συνεχώς τον θερμοσίφωνα ανοιχτό ή όχι, η απάντηση είναι: Όχι!
Επιπλέον, στη σπατάλη ενέργειας συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, όπως το αν ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που τον χειμώνα κρυώνει ή το αν η ίδια η συσκευή διαθέτει καλή μόνωση.
Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ που προσφέρει χαμηλότερες τιμές ανά κιλοβατώρα, όπως επίσης και να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη στους 60 βαθμούς Κελσίου.
Είναι σημαντικό επίσης να ανάβετε τον θερμοσίφωνα λίγο πριν χρησιμοποιήσετε το ζεστό νερό για οποιαδήποτε δραστηριότητα επιθυμείτε, όπως να κάνετε μπάνιο, να πλύνετε πιάτα ή οτιδήποτε άλλο.
Πηγή: reader.gr