Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021

Πρόεδρος Ελλήνων στο Λίβανο: Εξαϋλώθηκαν τα πάντα – Η σύμπτωση που έσωσε χιλιάδες ζωές

Πρόεδρος Ελλήνων στο Λίβανο: Εξαϋλώθηκαν τα πάντα – Η σύμπτωση που έσωσε χιλιάδες ζωές

Ο πρόεδρος των Ελλήνων στο Λίβανο τονίζει στο ethnos.gr πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς μεταξύ των 5.000 Ελλήνων της κοινότητας

Εικόνες βγαλμένες από την Αποκάλυψη αντικρίζουν οι Λιβανέζοι στη Βηρυτό μετά την τεράστια έκρηξη που εξαφάνισε από προσώπου γης το λιμάνι και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Παναγιώτη Ανδριώτη στο ethnos.gr.

Ακόμα και σήμερα είναι σοκαρισμένος από την έκρηξη, ενώ μέχρι τις 9.30 το πρωί της Τετάρτης έκανε καταμέτρηση των ζημιών της ελληνικής παροικίας που μετράει περίπου 5.000 μέλη. «Μέχρι στιγμής δεν έχω αναφορά πως μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται κάποιος Έλληνας. Δυστυχώς όμως μεταξύ των νεκρών βρίσκεται μία Λιβανέζα σύζυγος ενός Έλληνα. Τραυματίστηκε βαριά και σήμερα υπέκυψε στα τραύματα της», είπε στο ethnos.gr ο Παναγιώτης Ανδριώτης.

«Ήταν σαν τη Χιροσίμα»

Με το πρώτο φως της ημέρας πήγε στο μέρος όπου βρίσκονταν το λιμάνι της Βηρυτού: «Το λιμάνι της Βηρυτού δεν υπάρχει πλέον. Δε μπορώ να σας το περιγράψω. Διαλύθηκαν τα πάντα και σε μία μεγάλη περιοχή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Εξαϋλώθηκαν τα πάντα. Ηταν τόσο μεγάλο το ωστικό κύμα που συγκλονίστηκαν όλα συθέμελα. Εσπασαν τζάμια και διαλύθηκαν κατασκευές και γενικά καταστράφηκαν τα πάντα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Νιώσαμε πως ζούμε νέα Χιροσίμα. Ακόμα και τώρα υπάρχει πανικός, συγγενείς αναζητούν τα πρόσωπα τους, ψάχνουν στα χαλάσματα, υπάρχουν αγνοούμενοι και πάνω από 3.000 τραυματίες».

Η σύμπτωση που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους

Ακόμα και ο ίδιος έχασε την επιχείρησή του αλλά σημασία έχει που είναι καλά στην υγεία του και μακαρίζει την τύχη του που η έκρηξη έγινε το απόγευμα και όχι το πρωί διότι διαφορετικά τα θύματα θα ήταν πολλαπλάσια: «Η τύχη στην ατυχία μας είναι πως η έκρηξη έγινε το απόγευμα όπου όλες οι υπηρεσίες αλλά και οι εργάτες είχαν ολοκληρώσει τις εργασίες τους. Διαφορετικά θα είχαμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες νεκρούς. Προσωπικά έχασα και την επιχείρηση μου. Πήγα πριν από λίγο και δεν έχει μείνει τίποτα από τις αποθήκες και τα προϊόντα που υπήρχαν μέσα. Αυτή την ώρα όμως μετράμε ζωές. “Αύριο” θα δούμε τι θα κάνουμε».

 «Κανείς δεν γνώριζε…»

Οπως είπε ο Παναγιώτης Ανδριώτης παρότι γνώριζε καλά το λιμάνι δεν γνώριζε πως υπήρχαν αποθηκευμένοι τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ενώ αναφέρθηκε στα πιθανά αίτια της έκρηξης: «Βρίσκομαι χρόνια στο λιμάνι, αλλά δε γνώριζα πως υπήρχαν αποθηκευμένα τέτοια υλικά. Είναι εγκληματικό αυτό που έγινε. Ας μας βοηθήσει τώρα ο Θεός να βρούμε λύσεις γιατί ήδη η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οπως μεταδίδουν τα Μέσα Ενημέρωσης η πρώτη πυρκαγιά ξεκίνησε από κάποια ηλεκτροκόλληση που προκάλεσε την πρώτη έκρηξη».

Βοήθεια από το Ισραήλ

Η χθεσινή συμφορά ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουν κοντά οι Λιβανέζοι με το Ισραήλ. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση του Ισραήλ όπως και πολλές ακόμα χώρες πρόσφεραν ιατρική και υλική βοήθεια προς την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Πηγή: ethnos.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.