Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας προς Αγρινιώτες: σεβαστείτε την απόφαση μας για μεταφορά στην Πάτρα

Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας προς Αγρινιώτες: σεβαστείτε την απόφαση μας για μεταφορά στην Πάτρα

“Η παραμονή του Τμήματος  στο Αγρίνιο αποβαίνει συντριπτικά εναντίον της ακαδημαϊκής του ανάπτυξης και της ορθής του λειτουργίας”, υποστηρίζει.Μπορεί το Αγρίνιο να αντιδρά έντονα στη μεταφορά στην Πάτρα του νεοσύστατου Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (που διαδέχεται το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) ωστόσο ο πρόεδρος του, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Δαμάσκος, παρεμβαίνει με επιστολή προς «κάθε ενδιαφερόμενο» για να ξεκαθαρίσει πως η Γενική Συνέλευση επιθυμεί τη μεταφορά στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Υποστηρίζει μάλιστα πως «η παραμονή του Τμήματος στο Αγρίνιο αποβαίνει συντριπτικά εναντίον της ακαδημαϊκής του ανάπτυξης και της ορθής του λειτουργίας»  και ζητά «οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου  να γίνουν σεβαστές από εξωπανεπιστημιακούς φορείς, δεδομένου ότι βασίστηκαν σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς, επαναλαμβάνω, η παραμονή του Τμήματος».

H παρέμβαση αυτή επιβεβαιώνει μεν με έμφαση τη γνωστή θέση των καθηγητών του τμήματος υπέρ της μεταφοράς ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις δεδομένου του ξεσηκωμού στην πόλη και της πρόθεσης της δημοτικής αρχής να τεθεί το ζήτημα και σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η επιστολή αναλυτικά όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Τμήματος:

Με αφορμή δημοσιεύματα και ψηφίσματα που κυκλοφορούν στα ηλεκτρονικά μέσα του Αγρινίου, και κοινοποιούνται στο Τμήμα, και αφορούν το αίτημα μετακίνησης του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα, ως Πρόεδρος του Τμήματος έχω να γνωστοποιήσω τα εξής:

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας στην υπ’ αριθμ. 2/5.6.2019 έκτακτη συνεδρίαση της αποφάσισε με ευρύτατη πλειοψηφία (14 ΝΑΙ – 1 ΟΧΙ) τα παρακάτω:

«Δεδομένου ότι

α) η προηγούμενη Συνέλευση του Τμήματος είχε επανειλημμένα εκφραστεί υπέρ της μετακίνησης του Τμήματος στην Πάτρα και της διατήρησης της ακαδημαϊκής φυσιογνωμίας του καταργηθέντος Τμήματος στο νεοϊδρυθέν

β) η απομόνωση του Τμήματος στο Αγρίνιο δεν επιτρέπει τη συνεργασία με τα υπόλοιπα Τμήματα της ΣΑΚΕ σε επίπεδο κατάρτισης και λειτουργίας του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα του Τμήματος στο Αγρίνιο να καθίσταται αμφίβολη,

ζητούμε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, και λαμβάνοντας υπόψη τις δικαιοδοσίες της σύμφωνα με το άρθρο 13, χωρίο του Νόμου 4485/17 τη μετακίνησή μας στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας.».

Η Σύγκλητος στη συνεδρίαση της στις 18.7.2019 αποδέχθηκε το αίτημά μας και το προώθησε στο Υπουργείο.

Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου καλό θα ήταν, και παρακαλώ πολύ, να γίνουν σεβαστές από εξωπανεπιστημιακούς φορείς, δεδομένου ότι βασίστηκαν σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς, επαναλαμβάνω, η παραμονή του Τμήματος  στο Αγρίνιο αποβαίνει συντριπτικά εναντίον της ακαδημαϊκής του ανάπτυξης και της ορθής του λειτουργίας, τόσο όσον αφορά τους φοιτητές όσο και τα μέλη ΔΕΠ.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας

Δημήτρης Δαμάσκος Αναπληρωτής Καθηγητής

Θέματα που ενδιαφέρουν

19 Σχόλια

 1. Κατερίνα

  Να σεβαστείτε εσείς τους φοιτητές πρωτα. Εγώ δήλωσα εδω και για οικονομικούς λόγους. Δε θα μου πειτε εσεις να παω αλλου και να αναγκαστώ μα διακόψω τις σπουδές μου. Ντροπη σας.

 2. Μεταμεσονυκτιος Χαχας

  Κύριε πρόεδρε και λοιπά μέλη της Συνέλευσης.
  Είμαστε μαζί σας στον αγώνα της απελευθέρωσης σας από τα δεσμά που βιαίως, νύχτα κι αξημέρωτα, σας ανάγκασαν να δεχτείτε. Σας συμπονούμε και υποσχόμαστε να βοηθήσουμε στην απόδρασή σας από την αφιλόξενη φυλακή που τάλαινα μοίρα σας έριξε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εσείς δεν ξέρατε σε ποιο τμήμα αφορούσε η εκλογή σας. Στην Οξφόρδη είχατε κάνει αίτηση, στο Βραχώρι βρεθήκατε. Με βαριά καρδία κουβαλήσατε το σαρκίο σας στο Agrinium, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, ότι δε μπορεί, θάρθει κείνη η μέρα της λευτεριάς. Το παλέψατε, το καταφέρατε γιατί ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Εύγε. Και μείς μαζί σας.
  Γιαυτό κάντε μας τη χάρη, άντε στην ευχή της Παναγίας, κι αφήστε το τμήμα στην ησυχία του. Είστε ελεύθεροι να πάτε όπου θέλετε, το τμήμα όμως ΔΕΝ είναι μέρος των αποσκευών σας, αλλά μάλλον μέρος των μικροπρεπών συμφερόντων σας. Ξέρατε που πηγαίνετε, αυτοβούλως ήρθατε, ελεύθεροι είστε να πάτε από κει που ήρθατε ή όπου αλλού τραβά η ψυχή σας. Καλό κατευόδιο, και μην ανησυχείτε. Στο τμήμα θα μείνουν άνθρωποι που θα το αγαπήσουν, θα το αναδείξουν και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αξεπέραστες δυσκολίες που τόσο (γιατί άραγε;) σας τρομάζουν.

 3. Καραχρηστος Σπυρος

  Παρακαλώ κ. καθηγητα 1) γιατί λαβατε μερος σε αυτη την διαδικασία για να γίνεται καθηγητης στο Αγρίνιο και 2) δεν αφεισατε καποιον αλλο να παρει την θεση αφου εσείς ειχατε σκοπο να μην την υπηρετησετε αλλα μαλλον να την πουλησετε με θεση στην Πάτρ α; Προφανως για το Αγρίνιο τα προσόντα σας θα ηταν αρκετα ,ενω για Πάτρα ελειπεστατα και ετσι μπαινετε στο πανεπιστήμιο Πατρών χωρις πολλα σουρτα φερτα. Γενικως μας τη φερατε. Πεστε παντως απο που εισθε και αμεσως κατι και εμεις θα καταλαβουμαι. Τι διαβολο ορνια ειμασται.; Παντως οι Βουλευτές και λοιποι τοπικοι παραγοντες αφου εκαναν το καθηκον τους υπερ της πολης πηγαν να….. κοιμηθουν. Μπράβο τους . Και καλη ξεκουραση για ακομη 4 χρονια. Χρόνια Πολλα μας.

 4. Οργισμενος

  Δεν ειμαστε καλα… Ο προεδρος τμήματος εγκαλει μια πολη 100 χιλιαδων??!! Μια πολη που παλευει για το καλο της! Γιατί αραγε??? Μήπως μονο και μονο γιατι θελει να βολευτει ο ίδιος και οι συν αυτώ?? Μηπως τα κριτήρια τελικα τα δικά του και καποιων καθηγητων ειναι αυτα που ΔΕΝ ειναι ακαδημαικα??? Τι τρομερο προβλημα υπαρχει με το τμημα εδω, οταν η ιδια ΑΚΡΙΒΩΣ τακτικη ισχυει για ενα σωρο αλλα τμηματα και πολεις σε ολη την Ελλαδα??? Μηπως θελει να κανει “ακαδημαικες” παρατηρησεις και στις αλλες πολεις??? Και με ποιο δικαιωμα θα πειτε σε φοιτητες που δηλωσαν το τμημα γνωριζοντας οτι θα ειναι στο Αγρινιο να πανε σε αλλη πολη??? Και κυριως οταν εκαναν την επιλογη αυτη βασιζομενοι σε μεγαλο βαθμο ΚΑΙ σε οικονομικα κριτηρια??? ΑΝ ο κυριος προεδρος εχει προβλημα με το Αγρινιο ή το τμήμα δεν ειναι υποχρεωμενος να παραμενει ουτε εδω ουτε στο τμημα. Μπορει καλλιστα να παραιτηθει (αν θελει) και να παει σε οποια πολη θελει και σε οποιο τμημα θελει. Δεν πιστευω οτι στα ελληνικα πανεπιστημια διδασκει κανεις υποχρεωτικα. Σε ολες τις δουλειες οποιος θεωρει οτι δεν του αρμοζουν μπορει να παραιτηθει και να παει οπου θελει. Απολυτως θεμιτο ειναι!
  ΠΟΥ ηταν ο προεδρος να βγαλει ανακοινωσεις οταν καταργουνταν το ΔΠΠΝΤ (το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τμημα που καταργηθηκε) χωρις καμια αιτιολογηση??? Τοτε βολευοταν μια χαρα το σχεδιο, εεε??
  Αληθευουν άραγε οι φημες οτι ασκουνται τεραστιες πιεσεις απο τον ιδιο σε συνεργασια με την πρυτανι του πανεπιστημιου πατρων, για να βγαλει ανακοινωση το υπουργειο περί αμεσης μεταφορας του στην Πατρα απο τον Σεπτεμβριο??? Οι τοπικοι φορεις καλο θα ειναι να αφησουν τα μπανια γιατι κινδυνευουμε ΑΜΕΣΑ να βρεθουμε προ τετελεσμενων πριν τον Δεκαπενταγουστο. Ενω οι τοπικοι αρχοντες κανουν διακοπες, ο προεδρος και η πρυτανις ειναι πανω απο τα τηλεφωνα και δια ζώσης στο υπουργειο και πιεζουν συνεχως! Εμεις παλι τι κανουμε??? Περιμενουμε να ολοκληρωθει το εγκλημα που αρχισε ο Γαβρογλου για να φωναξουμε κατοπιν εορτης οταν η κατασταση θα ειναι μη αναστρεψιμη??? Αμεση αντιδραση και σφοδρη πιεση χρειαζεται απο Δημαρχο, Περιφερειαρχη, βουλευτες, φορεις κτλ. ΤΩΡΑ πριν χαθει το παιχνιδι. ΕΙναι απολυτως ορατος ο κινδυνος να μην υπαρχει εδω η σχολη σε ενα μηνα και αυτο να αποφασιστει τις επομενες 5-6 μερες!

 5. Γιαννης

  Αίσχος… Ειδικα στο τέλος που γράφετε ότι ουσιαστικά η παραμονή του τμήματος στο Αγρίνιο επιβαρύνει τους φοιτητές πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτογραψω… Δεν φτάνει που αναγκαζετε ένα σορό φοιτητές του τμήματος μας να μεταφερθούν στην Πάτρα λέτε και ψέμματα τόσο καιρό για την όλη κατάσταση… Όλως τυχαίως μέσα στο κατακαλοκαιρο συνεδριαζετε στην Πάτρα και στέλνετε τέτοιου είδους επιστολές ώστε να μην υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά μας και δείχνετε για μια ακόμη φορά ποσο φοβάστε το φοιτητικό κίνημα… Έχουμε αφήσει τα σπίτια μας για να μπορέσουμε να σπουδασουμε και να πάρουμε ένα πτυχίο πάνω στον τομέα μας και με ότι κάνετε μας το στερειτε… Έχετε καταλάβει τι αναστάτωση έχετε δημιουργήσει στους φοιτητές με όλα αυτά… Που θα βρεθούν χρήματα για να πάμε στην Πάτρα για ενοίκια μεταφορές και όλα τα σχετικά???Απορώ πως κοιμάστε τα βράδια… ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ

 6. Ανώνυμος

  Γιατί εγώ πιστεύω ότι είστε Πατρινός κύριε δαμασκο; Γιατί πιστεύω ότι μπήκατε στο εν λόγω τμήμα σε συνεργασία με την πρυτανεία ώστε να το ωθησετε στην Πάτρα; Ποιος είστε εσείς που θα κρίνετε αν είναι βιώσιμο ένα πετυχημένο τμήμα εδώ κ δύο δεκαετίες στο Αγρίνιο; Το τι θέλετε να πετύχετε είναι εμφανές. Δε θα σας περάσει όμως γιατί μέχρι και οι φοιτητές του τμήματος εναντίον είναι και εναντίον της αλλαγής ονόματος. Κάνε μας τη χάρη λοιπόν…

 7. Πετρος

  Νομιζω με τέτοια ανακοίνωση που εβγαλε πρεπει να παραιτηθεί άμεσα . Δε γίνεται να είναι καποιος προεδρος τμηματος και να μην ασπαζεται την αρχη οτι στο τμημα γίνεται σοβαρη προσπάθεια για να αναπτυχθεί εδώ που είναι. Εμεις εδω σαν φοιτητες αυτο προσπαθουμε. Θα στειλω την επιστολή του στην κυρια υπουργό.

 8. NoMorePatras

  Κατάπτυστη ανακοινωση.
  Χρειαζεται παλαϊκος ξεσηκωμος.
  Οχι μαγαζια κλειστα τα Σαββατα και μπανια στη Λευκαδα.

  Σαλμας και Καραγκουνης, κυβερνητικοι βουλευτες, οπως και το 2013 με το αισχος του σχεδιου ‘Αθηνα’….

  Ο μονος που κατι υποστηριζει δημοσια περι του θεματος, ειναι ο Σπηλιος Λιβανος, ναι, ο εκ Μεσολογγιου ορμωμενος…

  Ευχομαι οτι καλυτερο στην αδελφη πολη του Αγρινιου.
  Η Αιτωλια πρεπει να ειναι ενωμενη, για να μην ειναι νικημενη.

 9. Αληθινος Αντιμνημονιακος.

  ΑΓΡΙΝΙΟ Η ΠΙΟ ΛΟΥΖΕΡ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΚΑΤΡΑΠΑΚΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΡΑΠΑΚΙΑ ΓΙΑ 100.000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΧΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΑΕΙ ΜΕ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.

 10. κων/να

  Πρωτη φορα βλεπω αποφαση αποκλειστικα απο καθηγητες ….οταν οι φοιτητες θελουν να παραμεινουν.

  Θα το καταλαβαινα εαν ηθελαν να φυγουν οι φοιτητες, αλλα εδω δεν ισχυει κατι τετοιο.

  Παλι θα συμπερανω οτι, ενω ΑΛΛΟ τμημα ζηταει απεγνωσμενα να παει Πατρα για να ενταχθει με τις αλλες πολυτεχνικες, ΑΛΛΟ μεταφερουν……για καποιους ΑΛΛΟΥΣ σκοπους. Εναντια των φοιτητων.

  Ποια η λογικη;

 11. Ειρηνη

  Αισχρή ανακοίνωση. Ο δήμαρχος να πάρει θέση. Να μας πει ο κυριος αυτος ποια ακαδημαϊκά κριτήρια δεν τηρούνται στο Αγρίνιο και δε θα γινει ορθή διδασκαλία. Τι ακριβως θα εχει ένας φοιτητής του τμηματος παραπανω εαν το τμημα παει στην Πάτρα; Νομίζω οτι πρεπει να μαζευτούν υπογραφες εναντίον τέτοιων προκλητικών περι το κοινο αίσθημα, ανακοινωσεων.

 12. Δημήτρης

  Έφαγε μεγάλο ακυρο για τη νομική η Πάτρα και τώρα προσπαθεί να κλέψει ο,τι μπορεί. 20 χρόνια στο Αγρίνιο η σχολή, ξαφνικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γελοιοτητες. Εμετικά σκηνικά από την ηγεσία του πανεπιστημίου Πατρών. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λειτουργεί σε 5 πόλεις με πολλές σχολές και στις 5. Της Κρήτης το ίδιο. Το Δημοκρίτειο το ίδιο. Αιγαίου, Ιωαννίνων, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου το ίδιο. ΜΟΝΟ το πανεπιστήμιο Πατρών έχει θέματα με τις άλλες πόλεις και τους κλέβει τις σχολές αντί να τις στηρίξει.

 13. Ανώνυμος

  Ντροπή στον πρόεδρο και στα 14 μέλη που δημοσιεύουν μια τέτοια επιστολή! Ντροπή και στους 14 επικουρισκους, καθηγηταδες, που τρύπωσαν στο ακαδημαϊκό περιβάλλον από περιφερειακό τμήμα (λόγω περιορισμένων προσόντων) και τώρα θέλουν να μεταβούν στη Πάτρα, να κάνουν τους κάποιους!! Αλλά πιο πολύ ντροπή, στους βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας!! Που επιτρέπουν να γίνονται όλα αυτά. Αλλά βέβαια, οι εκλογές έγιναν. Την καρέκλα τους την έδεσαν. Για ποιο λόγο να ασχοληθούν τώρα, με ένα θέμα τόσο σοβαρό;

 14. Ιωαννα

  Κανεις δε μας ρωτησε να μας αλλαξει αντικειμενο και τωρα κανείς δε θα μας ρωτησει να μας παει σε αλλη πολη απο αυτη που περασαμε;;; Δε θα σας περασει θα γινει καταληψη εως οτου βαλετε μυαλο.

 15. Μινάρας Εκδικητής

  Ω τι έκπληξη! Οι Πατρινοί πατρινίζουν. Αλλά δεν φταίνε αυτοί που βρήκαν και τα κάνουν. Φάπες επί φαπών στην πόλη. Με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια πάντα.

 16. Νικόλας

  Ποιός μιλάει για σεβασμό αποφάσεων; Ο κ.”πρόεδρος”; Αυτός σεβάστηκε την πόλη που τον φιλοξένησε τόσα χρόνια, για να φτάσει από λέκτορας σε αν. καθηγητής; Σεβάστηκε μήπως το τμήμα που κλήθηκε να υπηρετήσει και τους φοιτητές του; Το βασικό κριτήριο ενός ακαδημαϊκού Δασκάλου είναι το ήθος κ.”πρόεδρε”! Γνωρίζετε κάτι περί αυτού; Αν το γνωριζατε, θα είχατε ήδη υποβάλει την παραίτηση σας.

 17. Δημήτρης κοντονικας

  Η ουσία είναι ότι είσαι λίγος πρόεδρε και για αυτό διορίστηκες στο πανεπιστήμιο δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και θες να γίνεις πρόεδρος τμήματος στο πανεπιστήμιο Πατρών και να είναι και στην Πάτρα

  Αυτό που δεν μας λες είναι το ποσό εύκολη θα ειναι η λειτουργία του τμήματος τώρα που θα πάει στην Πάτρα αλλά όχι στο χώρο του Πανεπιστημίου αλλά στον χώρο του ΤΕΙ
  Πόσο καλά θα συνεργαζεστε με τα υπόλοιπα τμήματα και ποια τέλοσπαντων είναι η συνεργασία που δεν γινόταν αυτά τα 20 χρόνια;

  Δεν φταίει ομως κανένας άλλος αλλά μόνο οι Αγρινιώτες που βγάζουν ακόμα σαλμα και καραγκούνη που ψηφίσαν το σχέδιο Αθήνα με την μοναδική κατάργηση πανεπιστημίου να είναι αυτό του Αγρινίου

 18. κων/να

  Δημητρης Κοντονικας,

  Μια συμβουλη μονο, το να λες σε καθηγητη οτι….’είσαι λίγος πρόεδρε και για αυτό διορίστηκες στο πανεπιστήμιο δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο …..’, ριχνει και τις σχολες εκει, και τον τοπο. Δεν ειμαι ‘Αιτολοακαρνισα’, μα ουτε Πατρινη, για να εχω υποκειμενικο λογο που σου το λεω αυτο…..απλα, με τετοια σχολια ειναι σα να παραδεχεστε εσεις οι ιδιοι οτι ειστε κατωτεροι. Μην το κανεις αυτο. Για εσας το λεω.

 19. Κωστας

  Νομίζω το μονο σωστό να μαζευτούν υπογραφες ωστε να παραιτηθει ο κυριος αυτος. Μια ανάρτηση να κανετε και θα μαζευτούν χιλιαδες ωστε να σταλουν στο υπουργείο. Δε γίνεται να βγαζει τέτοια απαξιωτική για το τμήμα ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.