Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αγρίνιο

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αγρίνιο

Ο φετινός εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019 με γενικό θέμα “Τέχνες και ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο” περιλαμβάνει τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις (28-29-30 Σεπτεμβρίου) στην πόλη του Αγρινίου (ημερίδα, ξεναγήσεις, μουσική βραδιά, εκπαιδευτικές δράσεις).

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και τον Δήμο Αγρινίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων:

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος επί επτά συναπτά έτη γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Αρχαιολογικών Χώρων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού με γενικό θέμα «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ», η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος σε συνεργασία με την Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και τον Δήμο Αγρινίου, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΗΜΕΡΙΔΑ
«ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ»

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
(κτήριο πρώην Τράπεζας της Ελλάδος) επί της οδού Αναστασιάδη 1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

19:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

19:15-19:30 ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

19:30-19:45 Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, «Μουσική και χορός ως μέσον έκφρασης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στην αρχαία Ελλάδα»

19:45-20:00 Δρ Φωτεινή Σαράντη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, «Ψυχαγωγία ἐν οἰκῳ: εικόνες από τον χώρο του συμποσίου και του αρχαίου σπιτιού»

20:00-20:15 Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, «Τέχνες και Ψυχαγωγία στη ζωή των γυναικών κατά την αρχαιότητα»

20:15-20:30

20:30-20:45 Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «Οι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι με τα θέατρα τους, τα ιερά τους και τα άλλα σημαντικά τους μνημεία, μορφές διαχρονικής ψυχαγωγίας και διασκέδασης των κατοίκων μιας περιοχής»

Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος ΜSc. στην ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Πρόεδρος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. με έδρα το Αγρίνιο, «Λουτρά – Βαλανεία – Θέρμες – Μοναστηριακά και ιερά λουτρά – Χαμάμ: χώροι σωματικής υγιεινής και χαλάρωσης, τόποι κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας, θρησκευτικά κέντρα ιαματικής λούσης»

20:45-21:00

21:00-21:15 Νικόλαος Σκιαδάς, Γεωπόνο, Αντιπρόεδρος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε., «Η Ιστορική – Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και η επωφελής αξιοποίηση του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου – 45 χρόνια προσφοράς στην αναζήτηση του ελεύθερου χρόνου»

Ιωάννης Νεραντζής, Δρ Ιστορικής Γεωγραφίας, «Αρχαία ελληνική τέχνη οπτική πηγή της ιστορίας»

Την ημερίδα θα συντονίζουν η Δρ Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος και η κα Κωνσταντία Ζαφείρη, Φιλόλογος, Master Πανεπιστημίου Göteborg, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
09:30 Συγκέντρωση και αναχώρηση με λεωφορείο από τα γραφεία της Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος (Δημαρχιακό Μέγαρο, Χαριλάου Τρικούπη 10, έναντι Τράπεζας Alpha Bank).

10:00 Έναρξη ξενάγησης στα μνημεία (θέατρο, αγορά, ναός Διός Στρατίου) της αρχαίας Στράτου. Η ξενάγηση θα γίνει από την κα Λίνα Μακραδήμα, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
12:00 Η ξενάγηση θα γίνει από τον κ. Γεώργιο Σταμάτη, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Πρόεδρο της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.
Δηλώσεις συμμετοχής για τις ξεναγήσεις μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στα γραφεία της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. (Δημαρχιακό Μέγαρο, Χαριλάου Τρικούπη 10, Αγρίνιο), τηλ. 26410 28902, 6939 466286 (κα Σοφία Μιμηγιάννη) και στα Γραφεία της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (Αρχοντικό Ιω. Τρικούπη, Ι.Ι. Μάγιερ 20, Μεσολόγγι), τηλ. 26310 55654 (κα Δήμητρα Γαβρίνα), 26310 22026 (κ. Γεώργιος Σταμάτης).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
20:30 Χορωδιακό τραγούδι από τον Μουσικό Σύλλογο Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» με τίτλο: «Υπό τους ήχους του Ορφέα». Την εκδήλωση θα προλογίσει η κα Κωνσταντία Ζαφείρη, Φιλόλογος, μέλος του Μουσικού Συλλόγου Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» και της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Α΄/Βαθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο:
«Παίζω όπως παλιά . . . και σήμερα»
στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, ώρα: 9:00-13:00.
Υπεύθυνη δράσης: κα Δήμητρα Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός
της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Σημειώνεται πως η αρχική ημερομηνία υλοποίησης του εκπαιδευτικού μας προγράμματος ήταν σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α. 27 Σεπτεμβρίου, η οποία μεταφέρθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω του ότι η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας γιορτάζει την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Εγκαίνια στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου της περιοδικής ομαδικής εικαστικής έκθεσης εικονογράφων “Quo vadis, τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό”, με θέμα τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου. Η προγραμματισμένη ημερομηνία εγκαινίων 27 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε για την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, λόγω υπηρεσιακών αναγκών.

Υπεύθυνη δράσης: κα Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (τηλ. 26310-55654).

Η είσοδος στις παραπάνω δράσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Δρ. Ολυμπία Βικάτου
Αρχαιολόγος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.