Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Προγράμματα εθελοντισμού στην Αμβρακιά Θέρμου

Δύο προγράμματα εθελοντικής εργασίας με τίτλο «Μονοπάτια Αειφορίας και Βιωσιμότητας στην ορεινή Αμβρακιά» θα υλοποιηθούν κατά το διάστημα 16 Ιουλίου 2019 έως 16 Αυγούστου 2019  στην Αμβρακιά Θέρμου, καθώς εγκρίθηκε σχετική πρόταση που κατέθεσε η Μ.Κ.Ο. “ΕΛΙΧ” σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμου και τους δύο συλλόγους του χωριού.

Η πρόταση εντάχθηκε στο μέτρο  «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», άξονας «Καινοτόμες δράσεις», χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις» και ένταξη έργων στο πρόγραμμα”.

Το έργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 42.752,40 € από το Πράσινο Ταμείο, περιλαμβάνει ανακατασκευή και καθαρισμό μονοπατιών μέσα στο χωριό, καθαρισμό και ανάδειξη μονοπατιών γύρω από το χωριό και καθαρισμό και ανάδειξη αλωνιών, στερνών και αυλακιών.

Πρέπει να επισημανθεί πως η σημασία των εν λόγω προγραμμάτων δεν εξαντλείται σ’ αυτό καθαυτό το έργο που θα παραχθεί και το οποίο αναφέρεται στις προαναφερόμενες παρεμβάσεις και σε σχετικές δράσεις, αλλά επεκτείνεται πολύ πέρα από αυτό, καθώς πρόκειται στην ουσία για πολιτιστική δράση υπερτοπικής εμβέλειας.

Αυτό προκύπτει και μόνο από το ότι θα επισκεφθούν αυτό το απομονωμένο χωριό νέοι άνθρωποι, παιδιά, που θα προέρχονται μάλιστα από διάφορες χώρες από οπουδήποτε στον κόσμο, θα ζήσουν εκεί για έναν μήνα, θα συνεισφέρουν στον εξωραϊσμό του χωριού προσφέροντας εθελοντικά εργασία, θα γνωρίσουν τον τρόπο ζωής μας, θα γνωριστούν με τους δικούς μας νέους, με τα δικά μας παιδιά, και θα δοθεί η ευκαιρία τόσο σ’ αυτούς όσο και στους δικούς μας νέους να προσθέσουν από κοινού ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της παγκόσμιας συμφιλίωσης.

Πρόκειται, επομένως, για δράση που, πέρα από τα εμφανή χρηστικά αποτελέσματά της, έχει επιπλέον και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς εμπεριέχει τη σημειολογία της θέλησης για το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου ειρηνικού, όπου θα κυριαρχεί η αλληλεγγύη, η συναντίληψη και η συνεργασία μεταξύ των λαών. Και δεν πρέπει ακόμη να υποτιμάται και το ότι ο τόπος μας, αυτός ο μικρός τόπος, μια ασήμαντη κουκκίδα στον χάρτη, θα γίνει γνωστός σε διάφορα μέρη έξω από τα σύνορα της χώρας μας, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παντελώς άγνωστος.

Γι’ αυτό, δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από την επιτυχία των προγραμμάτων αυτών. Για να συμβεί αυτό, όμως, βασική προϋπόθεση αποτελεί κατ’ αρχάς η σωστή επιλογή και ο ορθός προγραμματισμός των δράσεων και κυρίως η συμμετοχή των χωριανών, μόνιμων και μη κατοίκων, και ειδικά των νέων. Σ’ αυτή την προοπτική δεν υπάρχει χώρος για γκρίνιες, μιζέριες και κριτική εκ του ασφαλούς, παρά μόνο για θετική συνεισφορά με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί ο καθένας και προπάντων για ενεργό συμμετοχή όλων.

Αφού εκφράσουμε, τέλος, τις ευχαριστίες μας προς την Μ.Κ.Ο. ΕΛΙΧ, τον Δήμο Θέρμου, τον Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων Γιάννη Σελιμά και όλους όσοι βοήθησαν στην έγκριση των προγραμμάτων αυτών καθώς και την πεποίθηση ότι θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή, να ευχηθούμε, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των απανταχού Αμβρακιωτών, να υπάρξει επιτυχία σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια για την αναβάθμιση του τόπου μας. Μια προσπάθεια που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων δράσεων που υλοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο άλλες τέσσερες φορές προ δεκαετίας και πρέπει να επαναληφθούν και στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμβρακιωτών “Το Παγγυράκι”
Τάσος Σιαλμάς

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.