Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Πρώην εργοταξιακοί χώροι του Αντιρρίου: Έρχεται η ανάπτυξη με βαφείο σκαφών;

Πρώην εργοταξιακοί χώροι του Αντιρρίου: Έρχεται η ανάπτυξη με βαφείο σκαφών;

ΑΝΤΙΡΡΙΟ-672x372Η αξιοποίηση των είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της περιοχής. Ως τίτλο, το παραπάνω, το έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές εδώ και χρόνια, μόνο που η πράξεις δε φαίνεται να ακολουθούν τα λόγια. Το πώς έχουμε φτάσει στο σήμερα, με τη στασιμότητα ετών πλέον, είναι κάτι που το έχουμε αναδείξει επανειλημμένως στο παρελθόν. Μνημόσυνα άλλα δεν έχει καμία σημασία να γίνουν, καθώς αυτό που θα πρέπει να απασχολεί είναι το πώς αυτή η υπόθεση θα ξεκολλήσει κάποια στιγμή.

Το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποία ανήκει η έκταση, είναι εδώ και αρκετό καιρό στο προσκήνιο της επικαιρότητας, μιας και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει εκχωρηθεί σε αυτό, αναμένεται να αποτελέσει βασικό στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του νέου προγράμματος στο οποίο έχει μπει η χώρα. Το παιχνίδι των λέξεων καλά κρατεί, βέβαια, καθώς άλλοι μιλούν για αξιοποίηση, ενώ άλλοι για ξεπούλημα. Όπως κι αν το εννοεί ο καθένας, για την έκταση στο Αντίρριο εδώ και μήνες επικρατεί μια σιγή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν κινείται τίποτα. Η «Ν» σήμερα αναδεικνύει τις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο από την πλευρά υποψήφιων επενδυτών, όσων και από την πλευρά του δήμου, αλλά και της τοπικής κοινότητας.

Η εμφάνιση των Σκανδιναβών

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν πριν από κάποιους μήνες εμφανίστηκε στην περιοχή εκπρόσωπος Σκανδιναβών επενδυτών, θέλοντας τόσο να συλλέξει πληροφορίες για τις εκτάσεις, όσο και για να διερευνήσει τις προθέσεις της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την
παρέμβαση που οι εντολοδόχοι του ενδιαφέρονται να προχωρήσουν. Όπως λένε πληροφορίες της «Ν» η επένδυση αφορά στη δημιουργία υποδομών βαφής μεγάλων σκαφών, η οποία θα καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 25 στρεμμάτων, ενώ παράλληλα θα είναι κλειστού τύπου με ύψος περίπου 40 μέτρα. Ως ανταπόδοση τώρα για την τοπική κοινωνία, λένε πάντα οι ίδιες πηγές, υποσχέθηκαν τη δημιουργία μίας «σχολής» η οποία θα εκπαιδεύει εν δυνάμει εργαζόμενους στο βαφείο, μιας και όπως υποστηρίχθηκε πρόκειται για εξειδικευμένη επένδυση, άρα και εξειδικευμένη εργασία.

Ομόφωνο όχι από το Αντίρριο

Η είδηση έγινε γνωστή στο Αντίρριο, και όπως είναι λογικό οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν. «Όταν για χρόνια σου υπόσχονται τουριστικές υποδομές, μέχρι και πολυτελείας, και ξαφνικά ακούς για βαφείο σκαφών, λογικό είναι να σου έρχεται… κάπως», σχολίασε συνομιλητής της «Ν», δίνοντας το πρώτο στίγμα των διαθέσεων της τοπικής κοινωνίας. Στο Αντίρριο μετά από πρόσκληση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Νίκου Ασημακόπουλου, και του αντιδημάρχου της Ενότητας Ανδρέα Κοτσανά, έγιναν συζητήσεις με φορείς της περιοχής, καταλήγοντας από κοινού στην αναμενόμενη απόφαση. «Το Αντίρριο δεν είναι θετικό στο ενδεχόμενο της επένδυσης αυτής», είπαν, θεωρώντας την οχλούσα και χωρίς κανένα όφελος για την περιοχή, κάνοντας μάλιστα γνωστή τη θέση τους αυτή και στο ΤΑΙΠΕΔ με σχετικό έγγραφο.

Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ

Όλα τα παραπάνω βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, συμβαίνουν σε επίπεδο συζητήσεων, μιας και επίσημο ενδιαφέρον δεν έχει κατατεθεί προς αρμόδιο φορές της περιοχής. Ο δήμος είναι γνώστης του θέματος, όπως γνώστης φυσικά είναι και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο παρακολουθεί τα όσα γίνονται και κυρίως το κλίμα που διαμορφώνεται. Το Ταμείο μάλιστα ήταν θετικό στο να προχωρήσει το πρότζεκτ, εάν και εφόσον όμως το επιθυμεί η τοπική κοινωνία. Χωρίς διάθεση επιβολής της επένδυσης, λένε οι πληροφορίες της «»Ν», το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να λέει εμμέσως στους εμπλεκόμενους ότι η επένδυση θα γίνει κάπου αλλού στην Ελλάδα, και μάλιστα σχετικά εύκολα, αν δεν τελεσφορήσει το πρώτο ενδιαφέρον για την περιοχή του Αντιρρίου.

Η ιδέα του Πούντου

Εντός της δημοτικής αρχής, με τις από το Αντίρριο φωνές να είναι ήδη αρκετές, δεν αφέθηκε περιθώριο για άλλες διαθέσεις. Στις ανεπίσημες συζητήσεις που έγιναν όμως, και αφού είχε ήδη γίνει γνωστή η άρνηση της τοπικής κοινωνίας, έπεσε από την πλευρά του δήμου η ιδέα άλλης έκτασης προς τον εκπρόσωπο των επενδυτών, δείχνοντας αυτή τη φορά προς τον Πούντο. Όπως λένε οι πληροφορίες της «Ν», όμως, η Σκανδιναβοί δεν επιθυμούν να εξετάσουν άλλη περίπτωση στην ευρύτερη περιοχή, θέλοντας μόνο τους πρώην εργοταξιακούς χώρους. Από τη στιγμή που αυτοί δεν φαίνεται να προχωρούν, τότε θα κοιτάξουν για αλλού, λένε οι προθέσεις τους, με το ΤΑΙΠΕΔ σε όλο αυτό το γαϊτανάκι επαφών να κρατά περισσότερο ρόλο παρατηρητή.

Προς στιγμήν στο δήμο γεννήθηκε ο φόβος μήπως το Ταμείο συνδέσει αυτή την επένδυση με την παραχώρηση του κτιρίου που στεγαζόταν η εφορία, όμως, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει. Κι αυτό γιατί στις προχωρημένες συζητήσεις για το δεύτερο, το κτίριο της εφορίας δηλαδή, δεν ακούστηκε ποτέ στο ίδιο πακέτο το ότι θα πρέπει να πούμε «ναι» για το βαφείο σκαφών στο Αντίρριο. Ο νόμος της αγοράς, που κάτι δίνεις κάτι παίρνεις δηλαδή, δεν συνδέει τις δύο περιπτώσεις, κι αυτό απαλλάσσει το δήμο από ένα γερό πονοκέφαλο.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγοντας για την ώρα, το ΤΑΙΠΕΔ, δείχνει ότι την έκταση του Αντιρρίου δεν την έχει «πλακωμένη» με άλλες πολλές. Παράλληλα βέβαια το ότι τη διατηρεί σε συζητήσεις, αυτό από μόνο του δε λέει κάτι, καθώς περισσότερο φαίνεται ότι περιμένει να έρθουν οι ενδιαφερόμενοι, όπως έγινε με τους Σκανδιναβούς, παρά τους ψάχνει το ίδιο. Κι αυτό, μόνο καλό δεν ακούγεται για το ουσιαστικό ξεπάγωμα του θέματος…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

lepantortv.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.