Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Παρουσίαση του βιβλίου “Προϊστορική Αιτωλοακαρνανία και Ομηρική Έπη”.

Παρουσίαση του βιβλίου “Προϊστορική Αιτωλοακαρνανία και Ομηρική Έπη”.

liv1

liv2

Παρουσιάστηκε πριν από λίγο το βιβλίου του Παναγιώτη Λιβιτσάνου “Προϊστορική Αιτωλοακαρνανία και Ομηρική Έπη”. Ο Παναγιώτης Λιβιτσάνος είναι μέλος του Δ.Σ της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρίας και το πόνημά του αυτό σίγουρα μια πηγή ιστορικής γνώσης του τόπου. Γνώσης που, σύμφωνα και με τον ίδιο τον συγγραφέα, οι περισσότεροι σύγχρονοι Αιτωλοακαρνάνες στερούνται. Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Νίκος Σκιαδάς, πρόεδρος της ΙΑΕΔΣΕ, ο οποίος και αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Παναγιώτη Λιβιτσάνου και στην έως τώρα πορεία του.

Χαιρετισμό απήυθηνε ο κ. Κώστας Ζήνας, πρόεδρος του Rotary Club, το οποίο μαζί με την Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος διοργάνωσαν την αποψινή παρουσίαση: “Στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε τον πλούτο, αλλά μας λείπει το έμψυχο υλικό. Και το χρειαζόμαστε γιατί το κράτος απουσιάζει…”, σχολίασε ο κ. Ζήνας μην παραλείποντας να ευχαριστήσει τον συγγραφέας για την προσφορά και την έρευνά του.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας. “Με συγκινεί το κάθε τι που διαβάζω για τον τόπο μας” , σχολίασε ο ίδιος ενώ ευχαρίστησε από καρδιάς όλους εκείνους που βοήθησαν στο να κυκλοφορήσει αυτό το βιβλίο αλλά και στη σημερινή παρουσίαση.

Ο Π. Λιβιτσάνος αφιέρωσε το βιβλίο στους Παναγιώτη Μοσχονά και Νίκος Καπώνη. “Η απώλεια τους ήταν πλήγμα για τον τόπο…” είπε ο ίδιος.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον επίκουρο καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Κονταξή, ενώ στη συνέχεια έγινε αναφορά στην προϊστορική Αιτωλοακαρνανία και τη συμβολή του βιβλίου από την Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο και Γ.Γ της ΙΑΕΔΣΕ κα. Μόνικα Διαμαντή. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε την αναφορά της αρχαιολόγου για την χωροταξική διάσταση των γεγονότων, καθώς εμπλέκει ιστορικά την νησιώτικη περιοχή των Ιονίων με την αμφιλεγόμενη όπως είχε διαμορφωθεί εδαφικά  περιοχή της Ακαρνανίας, η οποία σε συνδυασμό με την Παραχελωϊτιδα και τη Λίμνη Τριχωνίδα προσθέτουν την χωροταξική μελέτη της περιοχής ως βασικό δεδομένο στη σύνδεση με το ιστορικό πλαίσιο της έρευνας.

Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή ΕΔΩ  

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.